Monday

KENAPA SAYA TULIS BLOG???

Assalamualaikum
First time dlm bulan ramadhan ni sy post entry pagi2..alhamdulillah..selamat menunaikan yg wajib dan sunat...waaaa...fasa kedua bulan ramadhan dah berlalu..now,,,tggl 10 mlm terakhir...xpercaya????tgk lah countdown sy side kanan kamu ni!!!!===========> lg berapa hari jekan...jom jom pertingkat kan usaha!mana tau kalini kita bertemu dgn malam yg julung2 kali kita akan jumpa atau memg xpenah berpeluang jumpa sebelumni..=___=' mungkin dgn qiamullail...hati kita akan lebih tenang dan dikuatkan walaupun macam2 dugaan menimpa.USAHA DOA TAWAKAL...sume nye penting...tp yg DOA ni ade mcm2 ceritanya...~~~ biasalah manusia..kalau xnmpk ape habuannya kita akan cepat lupa...termasuk saya ok.jadi mari kita refresh atau tambah ilmu ttg waktu mustajab dan ape kita dapat apabila memohon kpd Nya di waktu2 GENTING[waktu susah nk lakukan...=) ]

Firman Allah lagi di dalam surah Ghafir ayat 55, “Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaKu, akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina.”

Ayat ini menunjukkan Allah menyuruh semua umat Islam berdoa kepadaNya, seterusnya beriman dengan mematuhi perintahNya. Mereka yang tidak memohon sesuatu daripada Allah dikategorikan sebagai orang yang sombong dan takbur.

Menurut An-Nu’man Bin Basyir, Rasulullah pernah berkata , “Doa itu termasuk ibadah,” lalu beliau membaca ayat 55 dari surah Ghafir seperti di atas.

Di dalam riwayat lain, Rasulullah telah bersabda, “Tiada sesuatu pun yang lebih mulia di sisi Allah Azza wa Jalla selain daripada doa.”


NI saya ade nak kongsi sikit


1. Anas Bin Malik meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda, “Doa di antara azan dan iqamat tidak akan ditolak.”

2. Sesungguhnya Rasulullah bersabda: Allah akan turun ke langit dunia setiap malam ketika sepertiga malam yang terakhir, seraya berfirman: Sesiapa yang berdoa kepadaKu, maka Aku akan menerima permintaannya dan sesiapa yang meminta keampunan dariKu maka Aku akan mengampuninya.

3. Abu Hurairah meriwayatkan bahwa Rasulullah bersabda, “Tiga orang yang tidak ditolak doanya, iaitu pemimpin yang adil, orang berpuasa ketika dia berbuka dan orang yang dianiaya. Allah mengangkat doa-doa itu ke awan dan pintu-pintu langit dibuka.”

4. Ibnu Abbas meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda, “Aku dilarang membaca Al-Quran ketika sujud dan rukuk. Waktu yang paling dekat di antara hamba dan tuhanNya adalah ketika sujud, maka perbanyakkanlah doa ketika itu.”

5. Hadis Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w bersabda: “Jika kamu mendengar ayam jantan berkokok, pohonlah kurnia daripada Allah, kerana sesungguhnya binatang tersebut melihat malaikat. Jika kamu mendengar keldai memekik, pohonlah perlindungan daripada Allah dari godaan syaitan, kerana binatang tersebut melihat syaitan.”

6. Ubadah Bin As-Shamit berkata bahawa Nabi Muhammad s.a.w. bersabda, “Sesiapa yang bangun pada malam hari dan mengatakan,

laila.jpg
Kemudian mengatakan, fighrli.jpg atau berdoa, doanya akan dimakbulkan. Apabila beliau berwudhu (dan mengerjakan solat malam), solatnya akan diterima Allah.”

7. Ata Bin Abi Rabah berkata “Telah sampai padaku bahawa Rasulullah bersabda, sesiapa yang membaca surah Yassin pada permulaan hari maka segala hajatnya akan dipenuhkan.”

8. Hadith dari Abu Hurairah, Rasulullah bersabda, “Doa seseorang itu akan dikabulkan selagi dia tidak terburu-buru menyebabkan dia berkata: Aku berdoa tetapi tidak dimakbulkan.”

9. Hadith dari Abu Hurairah, “Rasulullah memperkatakan mengenai hari Jumaat. Lalu baginda bersabda, pada hari Jumaat itu ada suatu saat. Bilamana seorang muslim dapat menepatinya dalam keadaan sedang berdoa, memohon sesuatu daripada Allah, pasti dia akan dianugerahkan apa yang dipohonnya itu.”

suka x??baca ye...korang kena lah pratikkan...disamping berdoa..buat baik kat org...sentiasa minta maaf kat org kalau rasa dah buat salah..bukan apa...hati org bkn Allah yg maafkan...tp org tu kan...kita kena berusaha meminta maaf.lagi satu, cikgu sy pernah berkongsi satu masa yg sesuai dan selayaknya berdoa..iaitu ketika menunggu azan maghrib.xkisah lah bulan papepun.dia mengaku yg selalu hajatnya waktu tu dimakbulkan! alhamdulillah..tp!!! berapa ramai antara kita yg pd masa tu tgh free???

kalau sy sendiri pun...akui kata2 cikgu Aziz tu...masa tu dikatakan masa pertukaran syif malaikat bertugas...dan doa lah masa tu..moga2 dimakbulkan...namun syaitan sentiasa akan melalaikan kita buat perkara2 yg best2 atau menyibukkan diri kita smp terlupa nak berdoa memohon pdNya ketika tu..tup2 dah masuk waktu maghrib...lagi satu..selalu2 lah aminkan bacaan surah al-fatihah imam ye...ni pun masa kita selalu lalai nak ikut sama2 amin kan..sbb kalau kita khusyuk..kita mesti sempat amin kan dan masa ni nabi2 dan malaikat turut amin kan jugak=))) jd..ingat selalu...lg2 doa org berpuasa sedang menunggu utk berbuka lg la mustajab.hehe...,,,

sy juga ada terbaca pd hari jumaat org yg dah meninggal akan pergi merayu2 utk hidup di dunia walaupun sehari!!! dan mereka selalu nak mengingatkan kita yg masih hidup supaya jgn sia2kan masa yg ada skrgni...sbb bila dah kembali kpdNya, mmg menyesal yg teramat jika leka dgn hal dunia 24 jam.jika Allah beri mereka walaupun sehari kembali ke dunia,...mereka berazam nak beribadah dan duduk di sejadah bermunajat tanpa henti selama sehari yg diberi tu..tp...tu hanya JIKALAU...maaf..buat masa ni xjumpa dalil tersebut atau hadith berkenaan..file not found..hehe...nnt sy cari blk dr artikel yg sy simpan dlm laptop ni ye=) utk lebih yakinkan lg kamu sume...ya Allah.....kuatkan smgtku....kuatkan imankuu....sy bkn seorang yg sempurna...takutnya....selamat beramal ye kawan2....


berbalik pd tajuk post sy tu...=p

kenapa sy buat blog???

pada mulanya awal tahunni sy buat saja suka2...

then teruskan je sbb rasa puas...hehe..puas sbb ape?

sebab sy punya blog so suka hati sy lah nak post pape kan...nk luah perasaan ke nak selitkan nasihat ke nak nyanyi2 ke..hehe...nak jadi kanak2 ke...asalkan x melanggar hukum2 syarak.

sebenarnya...sy teruskan juga blog ni sebab sy rasa dgn blog ni:

1.sy boleh kongsi suka duka dgn korang2 sume..hehe

2.boleh share ape yg sy minat @x minat...[even xbyk tp tetap ada.kan kan kan..hehe]

3.boleh share apa yg sy buat dlm seminggu tu..[nak update hari2 payahlah sket..tggu sy jd surirumah sepenuhmasa ok! hihi]

4.boleh hlgkan kebosanan dr melayari fb yg menjadikan sy stalker je...huhu

5.dpt bace n follow blog org2 yg hebat menulis dan kembangkan idea dlm penulisan

6.boleh jadi kaya [???haha..actually,,,my nuff tu baru bpe mggu je letak..tu pun pas bace blog aidil...xminat sgtpun...asalkan sy dpt bace entry best2 tu pun dah memadai dan menepati kehendak sbnr sy buat blog.=)]

7.boleh create mcm2 design kat blog..[even xmcm zackzukhairi pun kira ok lah kan...haha...blog pun colourful mcm kanak2...even suka warna biru..mula2 je sume ikut warna kegemaran..dah lama2 pun bosan...suma warna sy suka..huhu]

8.bila menulis tu rasa lebih lancar dr bercakap.lebih bersikap waras...[maybe]

9.boleh tau apa kegemaran kawan2 kita=)

10.boleh promote2 ape2 yg kita nak promote...haha [act nak ckp yg sy dan asilah dah jd ahli storm reader yg rasmi!!!nnt kan kemunculan e-net kami ye! hehe]

11.utk simpanan hari tua.nanti blogni sy simpan then nak tgk..mesti lawak..haha...


tu je rasenye nak sampaikan...sekian...selamat berpuasa!!!!!!




Saturday

jalan2 makan angin




salam
xde benda nak cita...nak cita..smlm hangout bersama teman2...
mula2 pg gi gurney====>sunway===>jusco perda====>lalu queensbay HEHE====>mcD=====>pantai kat queensbay====>usm DKT 3.30 PAGI jugak lah..huhu.

lama..huhu...borak2..shoping2...berbuka..shoping lagi...nak abeskan minyak punya pasal,,,round2 lg...ingat nak jumpa kwn nurul tp sesat memanjang..haha...then xjadi..pastu gi beli mcD sahur kul bape ntah..yg penting memg mlm dah larut lah..haha... kat pantai...pantai mne lg kalau bkn kat queensbay...huhu......

haha,,,lawak jugak la...thx 4 the memories..

asilah reh=====>

nurul darsani=====>


syuhaida sobri=====>



athirah=====>



semalam jugak my first time beli high heel..hoho...xsyuker kasut tumit tinggi...tp kena beli gak coz citarasa sudah berubah sedikit...haha...,beli baju raya cecah rm100
[ tp my 2nd sister yg tukang jahittu ckp berbaloi la tu sebab kain die lain dr yg lain..plus ade manik2...fesyen pun ade gak..bkn kurung semata mata...kalau tempah, mgkin pas beli kain ela,upah jahit lg mgkn cecah jgk rm 70-80...murah kan ? ni kalau dgn akak sy lah...org lain mgkn tinggi sbb nak jht manik bkn nye sekejap..]...bkn xnak susah payah kan die wat baju byk2 pastu ikut citarasa sy..tp start taun lepas sy dah beli sendiri..sbb tempahan yg die kena buat pun sangatttt lah byk xterkata..kesian pun ade gak...hehe..tp for sure la die akan buat kan sepasang baju utk sy..dan sy xpenah cerewet ok.! sgt suke setiap pemberiannye..dr kecik lg..sejak TADIKA, dia akan buat kan baju sy..even die duk kat perlis..sy ingat lg..die akan pos baju sy,akak sy ke kampung...dan tulis surat kat emak tentang baju kami yg mana satu...smp lah sekarang..kalau bab baju pape.,..die akan buatkan at least satu...coz berderet adik beradik sedara mara sy tempah kat dia..huhu..,then die kata nak bape pasang.? sy akan ckp sepasang pun cukup la..bkn pakai sgt pun nnt.baju taun lepas pun ok lg...2 pasang setahun pun kira ok...sbb mesti ade kan org yg xpenah berganti baju raya...xpenah berpeluang beli baju raya...jadi..kalau kita ada 1 pasang ke...2 pasang ke...bersyukur la...beli perapi rambut sebab kulit n akar rambut sy xberapa sehat....so, beli je la..dah lama terseksa dgn rambut ni..huhu...

so,,,pas lepak2...blk tu nurul drive..naseb baik syu segar lg..tlg teman nurul...sy ni tak tau lah..haihh..asal masuk keta je tetido...mcm mkn pil tdo je..haha...penyakit mase form 1 dtg blk...

papepun..thx girls..krn menceriakan hati sy...walaupun hati sy gundah gulana..hanya Allah saje yg tau...thank u so much!




Wednesday

compressible entry..=p

haha,,,title mcm ape je kan...ngeh3.... ok ok...test yg sgt memeningkan kepala sy dah habis... tinggal matlab je esok,,,wish me luck ok,,, test camne??? mcm biasalah...xde nye nak 100% betul,,,mesti ade je careless... ouhhh,,,whyyy????????????????? astaghfirullahalazimm.....teruknya sy,,ok la tu dr Allah beku kan otak sy ni,,,hehe

“Sesungguhnya manusia itu dijadikan bertabiat resah gelisah (lagi bakhil kedekut). Apabila ia ditimpa kesusahan, ia sangat resah gelisah. Dan apabila ia beroleh kesenangan, ia sangat bakhil kedekut. Kecuali orang-orang yang mengerjakan sembahyang, iaitu mereka yang tetap mengerjakan sembahyangnya.” (Surah al-Ma’arij, ayat 19-23)

tp ingatlah,jgn sibuk dgn yg sunat, tapi yg wajib ditinggalkan...sy jugak nak perbaiki diri sy dr yg wajib, sunat..tapi kadang2 sunat xterlaksana...sibuk dgn kerja duniawi...
Ya Allah..tunjukkanlah yg mana penting utk diri ini krn diri ini sangat2 tak tahu apa yg berlaku akan datang...

jika asyik dgn yg sunat,,kekadang kerja yg wajib dibuat mcm assignment,revision..tertunggak,,,sebabtu lah ye faeizen! time management tu penting..pasni buang laptop,buang handphone,,buang masa tidur,,hahaha...berpada pada lah...sy bukan hamba yg sempurna...tp berusaha menjadi sesempurna yg mungkin pd Allah,jd adik dan anak yg baik,kawan yg baik..in future, nak jadi isteri dan ibu yg baik,,,insyaAllah


ok,,,fine,,lupa pula dah lame xupdate..juz blogwalking je...hehe,,,test yg sangat banyakk...mampat bagai dipadat2 je.kena mantapkan lg la time management ni... dan,dek kerana kesibukan sy nak cover balik sume2 tu,,sy terpaksa tolak program yg pmi buat..jahat x saya..masetu sy serabut tahap apa tak tahu la..tgk org dah stat nak telan buku kan...sy ni rilek lg..tu yg nk spend time mase hujung mggu..tup2 dapat tau plak 1mggu b4 tu yg pmi nak buat meeting 2 hari berturut2...minta maaf kak ummi..sy xdapat nk follow kalini..,at least bila test sy xlah rase menyesal sebab xsempat cover,,juz ayat yg tekeluar mungkin "ala,,salah plak buat" tu dah cukup menyakitkan oke! huhu...

sy kena SEDAR,,mungkin kesilapan yg dibuat tu disebabkan kecuaian sendiri@ buat salah dgn orang@buat dosa@kesalahan2 kecil yg diri sendiri xnampak,,,redha,,,i'm not an angel,never does any wrong...it's me,,,nor fa'eizen bte abdul rahim neyu..=)
xpelah,,,pasni nak study je,,,sewel pun sewel la,,,sebab mcm seram je kan,,,saingan2 kita ada kat sekeliling kita je...skulmate jugak,,,pas sem ni nak enjoy! huhu,,, tapi xnak stress2,xnak org tau kita rajin,nnt lagi stress sbb tanggapan org kat kita tinggi melangit kalah gunung tertinggi kat dunia ni,,,,nak cool je...hehe,,,diam2 ubi berisi,,,mcm nurul darsani..huhu,,,


21hb haritu xdapat nak join reunion dgn kawan2 lama,,,huhu....tp mungkin xkan gi kot,,,betul kata ain..nnt sy yg sedih...xgi pun ade je org gatal2 nak tag saya kat pic zepa dan nani..xde keja ke ape?ingat sy kesah ke tgk diorang bergambar? xreti nak jaga adab kee??zefa ade bayar gaji kat kau ke??,,nak tau sape?zunurain usman...,,,xpasal2 dah bgtau kat sini,geram..ala kalau korang caripun xjumpa sebab dia guna nama samaran ala2 pelakon terkenal korea..yuksss,,,haha,,,dun wori ye kawan2...fyi,,sy dah xde pape feeling..juz meluat je tgk laki tu mcm baru sgt nak bercinta,,,bg sy dia tu dah ada segala ilmu pengasih. tp still lagi mcm baru nak belajar bercinta,,baru nak tunjuk jiwang2 kat fb...cakap publish gambar kat fb berdosa.tp asyik desak member die upload photos die dgn nani. baik xpayah desak2 org sume buang pic kat fb kalau dah diri sendiri pun hangat2 air suam bilik pantri desasiswa jaya tingkat 2 ni...=__=' nak dipendekkan cerita, dia fitnah sy marah2 sy bagai sbb ingat sy marah awek dia yg comel sgt tuh! sy simpan lg msg die,,kalau boleh printscreen,dah lama sy printscreen kat sini...ntah pape,,,

laki yg suka berubah2 xde pendirian===>" eh ko bagi msg kat fb nani ea smlm?ko ckap ape?kalau ko xkeberatan bgtaula..aku juz nak tau je,,ko ingat dia remove ko ke?"

saya===>"yup,ala,,hal pmpn jela...pehal??kalau nak tau sgt ty lah nani"

laki yg suka berubah2 xde pendirian===>"ala,aku nak tau dr kau sendiri,"<---eleh,,,ntah2 nani yg xnak bgtau...lg nak cover kan..huh

saya===>"haihh,,,mcmni,smlm aku kecewa lah akuni di tag kat ketiak ko lak tuh..pas tuh aku komen relak2 je kat bawah pic tu...tp ko lak balas bwh komen tu mcm nak carik gaduh je,,ingt aku xde perasaan ke (org dah lyn cara baik balaslah cara baik.kan kan kan....padahal petang tu,dia jugak kata nnt tgk lah pic budak2 ni akan upload,,best...camera masing besar2...[mgkin pic2 mesra mereka kot yg dia ni nak sy tgk..patu kat komen bawah pic tu seolah2 berrdalih yg dia lah org yg suruh sy tgk pic2 tu..tkt gf lariii~~~lalalala]) ,,, then aku try bukak page dia...tgk macm diremove....refresh2 byk kali pun sameje..then dah lama sket baru ok.fb bengong.ko pesal?"..[cuma yg pelik ada tempat utk klik ADD AS FRIEND,,,tp sy leh lagi komen or tgk wall die..pelikkan? pas lame2 baru betul fb ni...bahawa dia xremove pon...juz sy je terkejut apehal pmpn ni nak cari pasal kah..tp rupanya fb yg cari pasal...ni angkara byk sgt application comey2 lani...huu]

laki yg suka berubah2 xde pendirian===>"dah tu.. nape suka2 tuduh2 nani remove ko? xreti2 ke tunggu fb tu ok baru nak tuduh dia???" mase tu sy mcm nak gi kl je cekik2 laki tu...bajet gilerrr...bajet dah jadi suami pmpn tu..hishhh,,,xpayahlah overrrr sgt kalau dah excited bercinta tu,,,mcm xbiasa je..ceh.

saya====>" heyyyy mulut busukkkk,,,dahlah bulan puasa,nak fitnah2 aku,,,td kata nak tau je,,,bajet giler lah kau ni..biler mase plak aku mrh2 nani????kitorg oke je,,,msg pertama aku mmg aku kata npe remove aku,,padahal aku dah xde hati kat ko lg,then bila dah tau fb yg gila meroyan..aku dah bg lagi satu msg yg sumeni salah fhm..siap mintak maaf lg..kalau ko xpercaya suruh lah die forward kan sume msg2 aku kat inbox tu..mcm lah aku xtahu selamani die akan forwardkan sume msg aku kat kau..ko kan ske desak pmpn bg ko baca hal pmpn!heyyy,,jgn nak perasan ea kitorang gaduh sbb ko..eee,,perasan abis..ingt aku ade perasaan lg kat ko????"


maaf,,ayat memang ganas gila,,ni lah bila hati perempuan dah dirobek2,,,,baik2 dah layan elok2,,die duk panaskan hatini..memg meletopppp lg lah.... takde papepun yg berlaku antara sy dan nani.sy bgtau sy syg dia...syg sbg kwn..ex-classmate,,,[pdhal sy yg patut remove lakitu]...nani pun siap balas dia xkan remove sy,,ukhuwah kami akan terpelihara. then sampai ptg tu laki tu xreply,,bengang kot...sy lg bengang..dahlah pose2ni...difitnah.cis,,,balik2 je sy ty nani..patutla..diorg ade perselisihan fhm...so what??ade sy kesah???xpyh la wahai lelaki itu....nak sakitkan hati je...then mlm2 tau pulak bg sms yg ntah pape..nk mintak maaf,,,sy trus delete..wat menyemakje...nnt nxt time wat hal lg...mentang2 dia dah pass exam besar nak gi GERMAN...terus jd kuang ajar..selamani hipokrit kah??? pasni pun dia kena tggu result exm bahasa dia tu...jadi,,,xyahlah kuang aja sgt ye wahai lelaki! plz do respect to each other! dah gf xnak bgtau hal pmpn...xpyhlah gelabah sgt.. oke.fullstop.

oh ye,,FYI,malamni dah start qiamullail perdana kat pusat islam USMKkj,,,sila lah datang beramai2,,,


oh ye lagi..hehe,,,terbaca pula tentang blog tentang arwah ni link nye! sedih sangat2 baca ni... tapi sy sedar yg pergi takkan kembali,,,kakak sy jugak NORHAWAZIDAH BTE ABDUL RAHIM NEYU pernah alami perkara mcm ni.kalau perempuanni hanya kawan je,,tp akak saya dah bercinta ala2 monyet selama 7 tahun..dan kalau arwah xpegi,,,diorang dah kahwin rasenye...arwah KAMARUL HALIM ZULKAFLI...sgt baik,,alim,,warak..romantik..=p..hehe,,,,sangat kecewa sebab satu satu mesej dr arwah thn 2008 dulu ada dlm handphone sony sy yg hilangtu...sedih2,,,arwah meninggal mase nak ambil adik die balik dr kelas tambahan kat muar,,then accident teruk gila,,koma beberapa hari,sian akak sy...tp pas akak bgtau doktor xleh nak buat apa2 lg,,berderau darahni,,tak tau nape,,nak kata rapat dgn arwah xlah sgt,,,pas arwah meninggal..sy kat matrik masa tu,,,sedih xterkata..akak sy xtau pun sy menangis mcm ape,,,huhu,,,sedih sgt...seolah2 sy ialah akak sy...dapat rase camne bila org yg kita sayang diambil nyawanya...sedih pulak bila teringat wajah arwah...dia sangat baik,,,alfatihah buat arwah~~

semoga pengganti arwah akan dapat jaga kakak kandung sy sorang tu...sy syg dia..=)
berbalik pd blog tentang arwah azmi tu...agak lah,,,sedih...tp tu belum cinta lg,,,bg sy xperlu nak taip panjang2 cerita kemesraan mereka di khalayak.,,aib arwah jugak..pmpn memg tulis ikut emosi kah.,,hehe,,,tp alhamdulillah dia dah remove atas nasihat2 org yg rajin komen...=) cuma,,yg pergi tetap pergi,,,xboleh patah balik masa,,,dr blog tu,,,sy akan jadikan sbg peringatan kat diri sy kalau ditakdirkan sy terima takdir mcm miss byah tu,,sy harap sy akan jadi kuat,,xkan sedih melebihi sy sedih masa sy meratap pemergian arwah ayah dan mak saya.

FYI,mase mak sy pergi, sy menangis tiap2 mlm setiap hari...smp sebulan kot,,,sedara mara duk tidur rumah sy nak jaga saya..maklumlah umur baru 9 tahun,,,xtau lagi redha tu ape.. mase ayah sy meninggal pulak,,,sy teringat pesanan org..kalau syg kan orang yg pegi tu..jgn meratap mcm org dah hilang punca,,,arwah akan sedih bila tgk kita sedih...jadi, saya nangis teruk2 2 hari je...bila rasa tak tahan sangat nak nagis sy akan amik wuduk atau tidur,..akhirnya sy dah sedar apa itu redha~~~alhamdulillah...al fatihah utk ummi dan abi~~ rindu===>setiap org pernah rase mcm2 jenis rindu kan...saya pun rindu jugak ni,,,rindu nak balik,,hehe,,

“…(Allah) memberi petunjuk ke jalan agama-Nya, sesiapa yang rujuk kepada-Nya; (iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah. Ketahuilah! Dengan zikrullah itu, tenang tenteramlah hati manusia.” (Surah al-Ra’d, ayat 27-28)

InsyaAllah.. ubat rindu itu sangat mudah.. zikrullah.. al-quran.. kebaikan.. kebajikan.. terlalu banyak ubat Allah sediakan.. tapi ketahuilah hanya Allah yang menyembuhkan.. maka pengakhiran segala harapan haruslah kepada Allah Yang Esa..

moga dikurniakan ketenangan hati dan jiwa yang ingin sentiasa melakukan kebaikan..

oke,,cukuplah compress kan segala bagai dlm entry kalini...jumpa lg nnt! selamat berbuka!=)

Thursday

Soalan; ustaz, apakah diterima puasa orang yg sengaja meninggalkan solat? kerana saya melihat ramai orang yg berpusa tapi tidak mengerjakan solat.

Ini adalah perkongsian dari seorang sahabat saya.
Semoga kita dapat menambah ilmu pengetahuan dan dijadikan panduan atau rujukan utk membetulkan kekeliruan dan juga sbg peringatan utk diri saya sendiri yg kdang kala terleka dgn duniawi..Jika ada pandangan sendiri,boleh komen ye=)

Jawapan;

Orang yang meninggalkan solat jika ia meninggalkannya kerana mengingkari atau menolak kewajipan tersebut, maka ia murtad dari agama dengan sepakat (ijmak) para ulamak. Orang yang murtad tidak sah ibadahnya termasuk puasa.

Adapun jika ia meninggalkan solat kerana malas atau segan (yakni ia masih mengakui kewajipan solat, cuma ia malas melakukannya) , maka para ulamak berbeza pandangan tentang hukumnya;

1. Imam Ahmad berpandangan; ia adalah kafir.
2. Jumhur ulamak berpandangan; ia fasiq, yakni tidaklah menjadi kafir, akan tetapi telah melakukan dosa amat besar.

Berpegang kepada pandangan Imam Ahmad tersebut, maka sebahagian ulamak hari ini (terutamannya dari Arab Saudi seperti Syeikh Bin Baz, Ibnu Usaimin dan sebagainya) berpendapat; orang yang tidak menunaikan solat fardhu, tidak sah puasanya, malah juga ibadah-ibadahnya yang lain (zakat, haji, sedekah dan amal-amal soleh selainnya) sehinggalah ia bertaubat kepada Allah dan kembali mengerjakan solat. Berkata Syeikh Ibnu Uthaimin; “Jika kamu berpuasa tanpa mengerakan solat, kami ingin menegaskan kepada kamu; sesungguhnya puasa kamu adalah batal/rosak, tidak sah, tidak memberi manfaat kepada kamu di sisi Allah dan tidak mendekatkan kamu kepadaNya…” (Fatawa Ulama’ )

Adapun berdasarkan pandangan jumhur ulamak (yang tidak menghukum kafir orang yang meninggalkan solat itu); puasa orang itu sah jika ia memenuhi rukun-rukun puasa yang ditetapkan dan tidak melakukan sebarang perkara yang membatalkan puasa. M...aksud sah ialah; dia tidak dituntut lagi mengqadha/mengganti puasanya. Namun perlu dipersoalkan; adakah puasanya itu akan diterima oleh Allah sedangkan ia telah mengabaikan ibadah yang cukup besar dalam Islam iaitu solat? Tidak semua ibadah yang sah diterima oleh Allah. Contohnya, seseorang yang mengerjakan solat dengan riyak; solatnya sah (dari sudut Fiqh) apabila cukup syarat-syarat dan rukun-rukunnya, namun solatnya ditolak oleh Allah kerana riyak tersebut. Kerana itu, ulamak-ulamak al-Azhar (seperti Syeikh ‘Atiyah Saqar (bekas ketua Lujnah Fatwa al-Azhar), Dr. Ahmad asy-Syirbasi (bekas pensyarah di Universti al-Azhar), Dr. Muhammad Bakr Ismail, Dr. Muhammad ‘Ali Jum’ah dan ramai lagi), walaupun pendapat mereka tidak sekeras ulamak-ulamak dari Arab Saudi tadi, tetapi mereka menegaskan; “Orang yang tidak mengerjakan solat sekalipun puasanya sah tetapi tidak diterima Allah (yakni tidak diberi pahala)”. Syeikh ‘Atiyah Saqar menulis dalam fatwanya; “Sesiapa berpuasa tanpa mengerjakan solat, puasanya adalah sah dan tidak wajib ia mengulanginya. Akan tetapi dari segi penerimaan (Allah) terhadapnya, maka hadis Nabi s.a.w. menunjukkan ia tidak diterima…”. Hadis yang dimaksudkan oleh Syeikh ‘Atiyah itu ialah sabda Nabi s.a.w. (bermaksud);

“Sesiapa yang tidak meninggalkan kata-kata dusta dan melakukan pendustaan, maka bagi Allah tidak ada keperluan dalam ia meninggalkan makan dan minumnya (yakni Allah tidak berhajat kepada puasanya)” (Riwayat Imam Bukhari, Abu Daud, at-Tirmizi dan lain-lain dari Abu Hurairah r.a.).

Jika dengan kerana akhlak mazmumah (dusta dan sebagainya) telah pun menyebabkan puasa ditolak oleh Allah, maka lebih-lebih lagilah dengan meninggalkan solat fardhu yang dosanya amatlah besar, berkali-kali ganda lebih besar dari dosa kerana akhlak mazmumah itu.

Allah Swt berfirman : ” Orang yang berpuasa meninggalkan makanan dan minuman untuk diri-KU (Allah). Jadi puasa itu untuk diri-KU dan AKU (Allah) sendiri yang akan memberikan pahalanya. Kebaikan itu dibalas dengan sepuluh kali lipatnya. ” (HR. Bukhori). Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui dan hak memberi pahala puasa itu adalah hak Nya.



Wallahu a’lam.