Wednesday

compressible entry..=p

haha,,,title mcm ape je kan...ngeh3.... ok ok...test yg sgt memeningkan kepala sy dah habis... tinggal matlab je esok,,,wish me luck ok,,, test camne??? mcm biasalah...xde nye nak 100% betul,,,mesti ade je careless... ouhhh,,,whyyy????????????????? astaghfirullahalazimm.....teruknya sy,,ok la tu dr Allah beku kan otak sy ni,,,hehe

“Sesungguhnya manusia itu dijadikan bertabiat resah gelisah (lagi bakhil kedekut). Apabila ia ditimpa kesusahan, ia sangat resah gelisah. Dan apabila ia beroleh kesenangan, ia sangat bakhil kedekut. Kecuali orang-orang yang mengerjakan sembahyang, iaitu mereka yang tetap mengerjakan sembahyangnya.” (Surah al-Ma’arij, ayat 19-23)

tp ingatlah,jgn sibuk dgn yg sunat, tapi yg wajib ditinggalkan...sy jugak nak perbaiki diri sy dr yg wajib, sunat..tapi kadang2 sunat xterlaksana...sibuk dgn kerja duniawi...
Ya Allah..tunjukkanlah yg mana penting utk diri ini krn diri ini sangat2 tak tahu apa yg berlaku akan datang...

jika asyik dgn yg sunat,,kekadang kerja yg wajib dibuat mcm assignment,revision..tertunggak,,,sebabtu lah ye faeizen! time management tu penting..pasni buang laptop,buang handphone,,buang masa tidur,,hahaha...berpada pada lah...sy bukan hamba yg sempurna...tp berusaha menjadi sesempurna yg mungkin pd Allah,jd adik dan anak yg baik,kawan yg baik..in future, nak jadi isteri dan ibu yg baik,,,insyaAllah


ok,,,fine,,lupa pula dah lame xupdate..juz blogwalking je...hehe,,,test yg sangat banyakk...mampat bagai dipadat2 je.kena mantapkan lg la time management ni... dan,dek kerana kesibukan sy nak cover balik sume2 tu,,sy terpaksa tolak program yg pmi buat..jahat x saya..masetu sy serabut tahap apa tak tahu la..tgk org dah stat nak telan buku kan...sy ni rilek lg..tu yg nk spend time mase hujung mggu..tup2 dapat tau plak 1mggu b4 tu yg pmi nak buat meeting 2 hari berturut2...minta maaf kak ummi..sy xdapat nk follow kalini..,at least bila test sy xlah rase menyesal sebab xsempat cover,,juz ayat yg tekeluar mungkin "ala,,salah plak buat" tu dah cukup menyakitkan oke! huhu...

sy kena SEDAR,,mungkin kesilapan yg dibuat tu disebabkan kecuaian sendiri@ buat salah dgn orang@buat dosa@kesalahan2 kecil yg diri sendiri xnampak,,,redha,,,i'm not an angel,never does any wrong...it's me,,,nor fa'eizen bte abdul rahim neyu..=)
xpelah,,,pasni nak study je,,,sewel pun sewel la,,,sebab mcm seram je kan,,,saingan2 kita ada kat sekeliling kita je...skulmate jugak,,,pas sem ni nak enjoy! huhu,,, tapi xnak stress2,xnak org tau kita rajin,nnt lagi stress sbb tanggapan org kat kita tinggi melangit kalah gunung tertinggi kat dunia ni,,,,nak cool je...hehe,,,diam2 ubi berisi,,,mcm nurul darsani..huhu,,,


21hb haritu xdapat nak join reunion dgn kawan2 lama,,,huhu....tp mungkin xkan gi kot,,,betul kata ain..nnt sy yg sedih...xgi pun ade je org gatal2 nak tag saya kat pic zepa dan nani..xde keja ke ape?ingat sy kesah ke tgk diorang bergambar? xreti nak jaga adab kee??zefa ade bayar gaji kat kau ke??,,nak tau sape?zunurain usman...,,,xpasal2 dah bgtau kat sini,geram..ala kalau korang caripun xjumpa sebab dia guna nama samaran ala2 pelakon terkenal korea..yuksss,,,haha,,,dun wori ye kawan2...fyi,,sy dah xde pape feeling..juz meluat je tgk laki tu mcm baru sgt nak bercinta,,,bg sy dia tu dah ada segala ilmu pengasih. tp still lagi mcm baru nak belajar bercinta,,baru nak tunjuk jiwang2 kat fb...cakap publish gambar kat fb berdosa.tp asyik desak member die upload photos die dgn nani. baik xpayah desak2 org sume buang pic kat fb kalau dah diri sendiri pun hangat2 air suam bilik pantri desasiswa jaya tingkat 2 ni...=__=' nak dipendekkan cerita, dia fitnah sy marah2 sy bagai sbb ingat sy marah awek dia yg comel sgt tuh! sy simpan lg msg die,,kalau boleh printscreen,dah lama sy printscreen kat sini...ntah pape,,,

laki yg suka berubah2 xde pendirian===>" eh ko bagi msg kat fb nani ea smlm?ko ckap ape?kalau ko xkeberatan bgtaula..aku juz nak tau je,,ko ingat dia remove ko ke?"

saya===>"yup,ala,,hal pmpn jela...pehal??kalau nak tau sgt ty lah nani"

laki yg suka berubah2 xde pendirian===>"ala,aku nak tau dr kau sendiri,"<---eleh,,,ntah2 nani yg xnak bgtau...lg nak cover kan..huh

saya===>"haihh,,,mcmni,smlm aku kecewa lah akuni di tag kat ketiak ko lak tuh..pas tuh aku komen relak2 je kat bawah pic tu...tp ko lak balas bwh komen tu mcm nak carik gaduh je,,ingt aku xde perasaan ke (org dah lyn cara baik balaslah cara baik.kan kan kan....padahal petang tu,dia jugak kata nnt tgk lah pic budak2 ni akan upload,,best...camera masing besar2...[mgkin pic2 mesra mereka kot yg dia ni nak sy tgk..patu kat komen bawah pic tu seolah2 berrdalih yg dia lah org yg suruh sy tgk pic2 tu..tkt gf lariii~~~lalalala]) ,,, then aku try bukak page dia...tgk macm diremove....refresh2 byk kali pun sameje..then dah lama sket baru ok.fb bengong.ko pesal?"..[cuma yg pelik ada tempat utk klik ADD AS FRIEND,,,tp sy leh lagi komen or tgk wall die..pelikkan? pas lame2 baru betul fb ni...bahawa dia xremove pon...juz sy je terkejut apehal pmpn ni nak cari pasal kah..tp rupanya fb yg cari pasal...ni angkara byk sgt application comey2 lani...huu]

laki yg suka berubah2 xde pendirian===>"dah tu.. nape suka2 tuduh2 nani remove ko? xreti2 ke tunggu fb tu ok baru nak tuduh dia???" mase tu sy mcm nak gi kl je cekik2 laki tu...bajet gilerrr...bajet dah jadi suami pmpn tu..hishhh,,,xpayahlah overrrr sgt kalau dah excited bercinta tu,,,mcm xbiasa je..ceh.

saya====>" heyyyy mulut busukkkk,,,dahlah bulan puasa,nak fitnah2 aku,,,td kata nak tau je,,,bajet giler lah kau ni..biler mase plak aku mrh2 nani????kitorg oke je,,,msg pertama aku mmg aku kata npe remove aku,,padahal aku dah xde hati kat ko lg,then bila dah tau fb yg gila meroyan..aku dah bg lagi satu msg yg sumeni salah fhm..siap mintak maaf lg..kalau ko xpercaya suruh lah die forward kan sume msg2 aku kat inbox tu..mcm lah aku xtahu selamani die akan forwardkan sume msg aku kat kau..ko kan ske desak pmpn bg ko baca hal pmpn!heyyy,,jgn nak perasan ea kitorang gaduh sbb ko..eee,,perasan abis..ingt aku ade perasaan lg kat ko????"


maaf,,ayat memang ganas gila,,ni lah bila hati perempuan dah dirobek2,,,,baik2 dah layan elok2,,die duk panaskan hatini..memg meletopppp lg lah.... takde papepun yg berlaku antara sy dan nani.sy bgtau sy syg dia...syg sbg kwn..ex-classmate,,,[pdhal sy yg patut remove lakitu]...nani pun siap balas dia xkan remove sy,,ukhuwah kami akan terpelihara. then sampai ptg tu laki tu xreply,,bengang kot...sy lg bengang..dahlah pose2ni...difitnah.cis,,,balik2 je sy ty nani..patutla..diorg ade perselisihan fhm...so what??ade sy kesah???xpyh la wahai lelaki itu....nak sakitkan hati je...then mlm2 tau pulak bg sms yg ntah pape..nk mintak maaf,,,sy trus delete..wat menyemakje...nnt nxt time wat hal lg...mentang2 dia dah pass exam besar nak gi GERMAN...terus jd kuang ajar..selamani hipokrit kah??? pasni pun dia kena tggu result exm bahasa dia tu...jadi,,,xyahlah kuang aja sgt ye wahai lelaki! plz do respect to each other! dah gf xnak bgtau hal pmpn...xpyhlah gelabah sgt.. oke.fullstop.

oh ye,,FYI,malamni dah start qiamullail perdana kat pusat islam USMKkj,,,sila lah datang beramai2,,,


oh ye lagi..hehe,,,terbaca pula tentang blog tentang arwah ni link nye! sedih sangat2 baca ni... tapi sy sedar yg pergi takkan kembali,,,kakak sy jugak NORHAWAZIDAH BTE ABDUL RAHIM NEYU pernah alami perkara mcm ni.kalau perempuanni hanya kawan je,,tp akak saya dah bercinta ala2 monyet selama 7 tahun..dan kalau arwah xpegi,,,diorang dah kahwin rasenye...arwah KAMARUL HALIM ZULKAFLI...sgt baik,,alim,,warak..romantik..=p..hehe,,,,sangat kecewa sebab satu satu mesej dr arwah thn 2008 dulu ada dlm handphone sony sy yg hilangtu...sedih2,,,arwah meninggal mase nak ambil adik die balik dr kelas tambahan kat muar,,then accident teruk gila,,koma beberapa hari,sian akak sy...tp pas akak bgtau doktor xleh nak buat apa2 lg,,berderau darahni,,tak tau nape,,nak kata rapat dgn arwah xlah sgt,,,pas arwah meninggal..sy kat matrik masa tu,,,sedih xterkata..akak sy xtau pun sy menangis mcm ape,,,huhu,,,sedih sgt...seolah2 sy ialah akak sy...dapat rase camne bila org yg kita sayang diambil nyawanya...sedih pulak bila teringat wajah arwah...dia sangat baik,,,alfatihah buat arwah~~

semoga pengganti arwah akan dapat jaga kakak kandung sy sorang tu...sy syg dia..=)
berbalik pd blog tentang arwah azmi tu...agak lah,,,sedih...tp tu belum cinta lg,,,bg sy xperlu nak taip panjang2 cerita kemesraan mereka di khalayak.,,aib arwah jugak..pmpn memg tulis ikut emosi kah.,,hehe,,,tp alhamdulillah dia dah remove atas nasihat2 org yg rajin komen...=) cuma,,yg pergi tetap pergi,,,xboleh patah balik masa,,,dr blog tu,,,sy akan jadikan sbg peringatan kat diri sy kalau ditakdirkan sy terima takdir mcm miss byah tu,,sy harap sy akan jadi kuat,,xkan sedih melebihi sy sedih masa sy meratap pemergian arwah ayah dan mak saya.

FYI,mase mak sy pergi, sy menangis tiap2 mlm setiap hari...smp sebulan kot,,,sedara mara duk tidur rumah sy nak jaga saya..maklumlah umur baru 9 tahun,,,xtau lagi redha tu ape.. mase ayah sy meninggal pulak,,,sy teringat pesanan org..kalau syg kan orang yg pegi tu..jgn meratap mcm org dah hilang punca,,,arwah akan sedih bila tgk kita sedih...jadi, saya nangis teruk2 2 hari je...bila rasa tak tahan sangat nak nagis sy akan amik wuduk atau tidur,..akhirnya sy dah sedar apa itu redha~~~alhamdulillah...al fatihah utk ummi dan abi~~ rindu===>setiap org pernah rase mcm2 jenis rindu kan...saya pun rindu jugak ni,,,rindu nak balik,,hehe,,

“…(Allah) memberi petunjuk ke jalan agama-Nya, sesiapa yang rujuk kepada-Nya; (iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah. Ketahuilah! Dengan zikrullah itu, tenang tenteramlah hati manusia.” (Surah al-Ra’d, ayat 27-28)

InsyaAllah.. ubat rindu itu sangat mudah.. zikrullah.. al-quran.. kebaikan.. kebajikan.. terlalu banyak ubat Allah sediakan.. tapi ketahuilah hanya Allah yang menyembuhkan.. maka pengakhiran segala harapan haruslah kepada Allah Yang Esa..

moga dikurniakan ketenangan hati dan jiwa yang ingin sentiasa melakukan kebaikan..

oke,,cukuplah compress kan segala bagai dlm entry kalini...jumpa lg nnt! selamat berbuka!=)

2 comments:

Aidil Salleh said...

bersabar je la...manusia ini diciptakan berbeza2...wah..
huhu...
thn nafsu marah tu..bulan pose nie...hehe...
x mmbela spe2 pun..
brsabar yek..dugaan ramadhan

Shinu said...

gud luck kak jien.... haha.. esok matlab chaiyok!! aku pun dulu2 je pnah dgn konfidennye ckp"yeah hari punye test ok!" tp skrg... haish... impossible je.... hahah