Monday

KENAPA SAYA TULIS BLOG???

Assalamualaikum
First time dlm bulan ramadhan ni sy post entry pagi2..alhamdulillah..selamat menunaikan yg wajib dan sunat...waaaa...fasa kedua bulan ramadhan dah berlalu..now,,,tggl 10 mlm terakhir...xpercaya????tgk lah countdown sy side kanan kamu ni!!!!===========> lg berapa hari jekan...jom jom pertingkat kan usaha!mana tau kalini kita bertemu dgn malam yg julung2 kali kita akan jumpa atau memg xpenah berpeluang jumpa sebelumni..=___=' mungkin dgn qiamullail...hati kita akan lebih tenang dan dikuatkan walaupun macam2 dugaan menimpa.USAHA DOA TAWAKAL...sume nye penting...tp yg DOA ni ade mcm2 ceritanya...~~~ biasalah manusia..kalau xnmpk ape habuannya kita akan cepat lupa...termasuk saya ok.jadi mari kita refresh atau tambah ilmu ttg waktu mustajab dan ape kita dapat apabila memohon kpd Nya di waktu2 GENTING[waktu susah nk lakukan...=) ]

Firman Allah lagi di dalam surah Ghafir ayat 55, “Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaKu, akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina.”

Ayat ini menunjukkan Allah menyuruh semua umat Islam berdoa kepadaNya, seterusnya beriman dengan mematuhi perintahNya. Mereka yang tidak memohon sesuatu daripada Allah dikategorikan sebagai orang yang sombong dan takbur.

Menurut An-Nu’man Bin Basyir, Rasulullah pernah berkata , “Doa itu termasuk ibadah,” lalu beliau membaca ayat 55 dari surah Ghafir seperti di atas.

Di dalam riwayat lain, Rasulullah telah bersabda, “Tiada sesuatu pun yang lebih mulia di sisi Allah Azza wa Jalla selain daripada doa.”


NI saya ade nak kongsi sikit


1. Anas Bin Malik meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda, “Doa di antara azan dan iqamat tidak akan ditolak.”

2. Sesungguhnya Rasulullah bersabda: Allah akan turun ke langit dunia setiap malam ketika sepertiga malam yang terakhir, seraya berfirman: Sesiapa yang berdoa kepadaKu, maka Aku akan menerima permintaannya dan sesiapa yang meminta keampunan dariKu maka Aku akan mengampuninya.

3. Abu Hurairah meriwayatkan bahwa Rasulullah bersabda, “Tiga orang yang tidak ditolak doanya, iaitu pemimpin yang adil, orang berpuasa ketika dia berbuka dan orang yang dianiaya. Allah mengangkat doa-doa itu ke awan dan pintu-pintu langit dibuka.”

4. Ibnu Abbas meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda, “Aku dilarang membaca Al-Quran ketika sujud dan rukuk. Waktu yang paling dekat di antara hamba dan tuhanNya adalah ketika sujud, maka perbanyakkanlah doa ketika itu.”

5. Hadis Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w bersabda: “Jika kamu mendengar ayam jantan berkokok, pohonlah kurnia daripada Allah, kerana sesungguhnya binatang tersebut melihat malaikat. Jika kamu mendengar keldai memekik, pohonlah perlindungan daripada Allah dari godaan syaitan, kerana binatang tersebut melihat syaitan.”

6. Ubadah Bin As-Shamit berkata bahawa Nabi Muhammad s.a.w. bersabda, “Sesiapa yang bangun pada malam hari dan mengatakan,

laila.jpg
Kemudian mengatakan, fighrli.jpg atau berdoa, doanya akan dimakbulkan. Apabila beliau berwudhu (dan mengerjakan solat malam), solatnya akan diterima Allah.”

7. Ata Bin Abi Rabah berkata “Telah sampai padaku bahawa Rasulullah bersabda, sesiapa yang membaca surah Yassin pada permulaan hari maka segala hajatnya akan dipenuhkan.”

8. Hadith dari Abu Hurairah, Rasulullah bersabda, “Doa seseorang itu akan dikabulkan selagi dia tidak terburu-buru menyebabkan dia berkata: Aku berdoa tetapi tidak dimakbulkan.”

9. Hadith dari Abu Hurairah, “Rasulullah memperkatakan mengenai hari Jumaat. Lalu baginda bersabda, pada hari Jumaat itu ada suatu saat. Bilamana seorang muslim dapat menepatinya dalam keadaan sedang berdoa, memohon sesuatu daripada Allah, pasti dia akan dianugerahkan apa yang dipohonnya itu.”

suka x??baca ye...korang kena lah pratikkan...disamping berdoa..buat baik kat org...sentiasa minta maaf kat org kalau rasa dah buat salah..bukan apa...hati org bkn Allah yg maafkan...tp org tu kan...kita kena berusaha meminta maaf.lagi satu, cikgu sy pernah berkongsi satu masa yg sesuai dan selayaknya berdoa..iaitu ketika menunggu azan maghrib.xkisah lah bulan papepun.dia mengaku yg selalu hajatnya waktu tu dimakbulkan! alhamdulillah..tp!!! berapa ramai antara kita yg pd masa tu tgh free???

kalau sy sendiri pun...akui kata2 cikgu Aziz tu...masa tu dikatakan masa pertukaran syif malaikat bertugas...dan doa lah masa tu..moga2 dimakbulkan...namun syaitan sentiasa akan melalaikan kita buat perkara2 yg best2 atau menyibukkan diri kita smp terlupa nak berdoa memohon pdNya ketika tu..tup2 dah masuk waktu maghrib...lagi satu..selalu2 lah aminkan bacaan surah al-fatihah imam ye...ni pun masa kita selalu lalai nak ikut sama2 amin kan..sbb kalau kita khusyuk..kita mesti sempat amin kan dan masa ni nabi2 dan malaikat turut amin kan jugak=))) jd..ingat selalu...lg2 doa org berpuasa sedang menunggu utk berbuka lg la mustajab.hehe...,,,

sy juga ada terbaca pd hari jumaat org yg dah meninggal akan pergi merayu2 utk hidup di dunia walaupun sehari!!! dan mereka selalu nak mengingatkan kita yg masih hidup supaya jgn sia2kan masa yg ada skrgni...sbb bila dah kembali kpdNya, mmg menyesal yg teramat jika leka dgn hal dunia 24 jam.jika Allah beri mereka walaupun sehari kembali ke dunia,...mereka berazam nak beribadah dan duduk di sejadah bermunajat tanpa henti selama sehari yg diberi tu..tp...tu hanya JIKALAU...maaf..buat masa ni xjumpa dalil tersebut atau hadith berkenaan..file not found..hehe...nnt sy cari blk dr artikel yg sy simpan dlm laptop ni ye=) utk lebih yakinkan lg kamu sume...ya Allah.....kuatkan smgtku....kuatkan imankuu....sy bkn seorang yg sempurna...takutnya....selamat beramal ye kawan2....


berbalik pd tajuk post sy tu...=p

kenapa sy buat blog???

pada mulanya awal tahunni sy buat saja suka2...

then teruskan je sbb rasa puas...hehe..puas sbb ape?

sebab sy punya blog so suka hati sy lah nak post pape kan...nk luah perasaan ke nak selitkan nasihat ke nak nyanyi2 ke..hehe...nak jadi kanak2 ke...asalkan x melanggar hukum2 syarak.

sebenarnya...sy teruskan juga blog ni sebab sy rasa dgn blog ni:

1.sy boleh kongsi suka duka dgn korang2 sume..hehe

2.boleh share ape yg sy minat @x minat...[even xbyk tp tetap ada.kan kan kan..hehe]

3.boleh share apa yg sy buat dlm seminggu tu..[nak update hari2 payahlah sket..tggu sy jd surirumah sepenuhmasa ok! hihi]

4.boleh hlgkan kebosanan dr melayari fb yg menjadikan sy stalker je...huhu

5.dpt bace n follow blog org2 yg hebat menulis dan kembangkan idea dlm penulisan

6.boleh jadi kaya [???haha..actually,,,my nuff tu baru bpe mggu je letak..tu pun pas bace blog aidil...xminat sgtpun...asalkan sy dpt bace entry best2 tu pun dah memadai dan menepati kehendak sbnr sy buat blog.=)]

7.boleh create mcm2 design kat blog..[even xmcm zackzukhairi pun kira ok lah kan...haha...blog pun colourful mcm kanak2...even suka warna biru..mula2 je sume ikut warna kegemaran..dah lama2 pun bosan...suma warna sy suka..huhu]

8.bila menulis tu rasa lebih lancar dr bercakap.lebih bersikap waras...[maybe]

9.boleh tau apa kegemaran kawan2 kita=)

10.boleh promote2 ape2 yg kita nak promote...haha [act nak ckp yg sy dan asilah dah jd ahli storm reader yg rasmi!!!nnt kan kemunculan e-net kami ye! hehe]

11.utk simpanan hari tua.nanti blogni sy simpan then nak tgk..mesti lawak..haha...


tu je rasenye nak sampaikan...sekian...selamat berpuasa!!!!!!




2 comments:

Aidil Salleh said...

hehe...knp tulis blog?? ade nme aku...
bg aku, tulis blog nie best sbb mcm diari la, kdg2 bile kite bace balik...nk gelak pun ade...n makin kite blogwalking, makin kite bley tau style penulisan blogger2 laen...
lagipun, kalo menulis ni senang skit nk luahkn perasaan...yela, kalo nk ckp depan2 xreti sgt kn...so tulis je kt blog nie...jadi kaya tu susah skit la kot, laen a kalo blog sehebat sepet, zackzuhairi tu..kn3...tp yg pasti kite usaha laa kn...bukan nye perah keringat sgt..blogwalking je...hehe...so njoy truskan menulis blog...yg baik2 bley share..yg jahat2..bley jadikan tladan utk pembace...kn3...

NORFA'EIZEN said...

haha,,btol3...selamat berblog jugak..kekalkan tau!hehe...dah tua nnt tgk mesti lawak..apelah kita buat mase muda mudi ni..haha