Wednesday

sakit penghapus dosa kecil


alhamdulillah.

hari jumaat tu mungkin dah ditakdirkan kena demam..

jadi,,memang kena lah selama 3 hari...

selalunye memang kena hari jumaat,sabtu ahad..tak tau nape..huhu

thx kepada semua yg membantu.

sori asilah kena buli suruh picit dahi malamtu..huuhu...tak tahan waktutu pening sgt...

kalau ade member leh kurang stress sket.

as usual, mkn tak lalu,tido xlena...

tp skrg,tdo dah lena,mkn je xsettle lg ni..haihhh,,,,

sesak nafas still ade lg..sengal2 badan ade lagi,hidung tersumbat pon still ade lg.

harap2 sumenye akan ok nanti ye.inshaAllah...=)

oo ye,,fyi,joanna anna tu yg kontroversi sy letak kat enri b4 ni tu,org islam! yg sorg lg tak tau...

cara ckp mcm bkn islam je..hmm,,apelah nak jadi...

Al-Quran yang suci mengatakan :”Dan orang-orang yang apabila mengerjakan perbuatan keji atau menganiaya diri sendiri , mereka ingat akan Allah, lalu memohon ampun terhadap dosa-dosa mereka dan siapa lagi yang dapat mengampuni dosa selain dari pada Allah? Dan mereka tidak meneruskan perbuatan kejinya itu, sedang mereka mengetahui.” (QS Ali Imran [3] ayat 135)
(QS Al-Maidah [5] ayat 39)

kurang ajar sgt!


pic credit to rina


kuang aja betulla...
dah tak paham kenapa tak dibenarkan tu baek jgn hina nabi kita...
cuba bayangkan kalau sume agama guna Allah sbg nama tuhan mereka..anak cucu cicit kita
jugak yang jadi mangsa...xkenal mana satu Allah bg agama Islam..
kesannya nnt mereka ingat sume sama saja..
dan yg paling penting kat sini 1 malaysia ke apeke sume xde kaitan..
pakai otak skit la ble bercakap.
kenapa nak sgt mess up dgn benda mcmni..respect la dgn agama masing2..Islam sentiasa galakkan org bukan Islam mendekati agamani..
tp,once ada perkara yang sensitif,kena lah kaji knp hal ni xdibenarkan..
bukan main kutuk sedap rasa.
nama Allah tu tinggi darjatnya.
Dan kalau mereka pun kita nak guna nama apa apa dari agama mereka tu,mesti diorang pun akan fikir secara mendalam jugak.

geram sungguh mulut diorangni...cepat2lah bertaubat!

Tuesday

cubaan pertama

selsema....saje test tls bl0g guna f0n.gedik sket.jgn mrh.ya Allah.kuatkan diriku hadapi sume dugaanMU..nk sht...td baruje dpt tau kena byr rm70 utk baju ape ntah n utk 0rganisasi pmi...mahal gle k0ttt..xde duit.duit dlm bank..simpan utk anak2.hehehe...gurauje.

mari menjahit~


salam...
sebelum malam semakin tua
sebelum mata semakin layu
sebelum keadaan makin sibuk,,,,

jeng jeng jeng,,,,haha...nak cite ni..masa kat umah haritu...sy belaja jahit baju kurung sendiri...walaweh...susah jugak tu! tp sy dah tanam cita2ni..nak bukak butik..haha...angan2 yg tiba tiba saje dtg..huhu...

mari2 tgk..tp ni bkn lah tutorial..sbb sy xde mase nak terang panjang lebar...saje nak kongsi pengalaman je...

first....mesti lah bismillah..yakin boleh...\(^^)/..huhu


first,ni corak kain die..xsempat amik pic kain yg dijahit...




then..ni mula mula mase nak potong kain utk ukuran baju..
kalau corak kain korang lain dgn corak kain utk buat baju mcm sy punye ni...kena lah hati2
bila potong k..takut kain xcukup kena gi kedai lg lah beli yg lain..huhu..

ni lengan yg dah siap digunting..jgn sama besar plak ye..
yg ni depan kecik sket...ade org ske kembang kat depan...
tu ikut kurung ape yg korang nak jahit lakan..ni kurung biase je..



ni pesak..sgt penting...ukur betul2 k..

ini leher..utk org dewasa lain sket pjg nye...
bulan pun besar sket dr budak kecik

ini kekek...square ok..
tahu x ni kat area mane???ni area ketiak korang lah=)

haa...yg ni...proses letak jarum peniti kat tepi kain..
supaya kain xlari mase jahit...=)


oke..tamat...baju yg dah siap xsempat nak tunjuk..sbb masetu org dtg beraya..huhu...
nnt sy upload dgn manik2 skali2 kat baju tu...=)

selamat mencuba...jahit ni sng..tp part nak sambungkan kekek,pesak,lengan,sume tu...payah sket...usaha keras ok!

sebut ttg manik!ni lah hasil pertama sy di baju sendiri..nx time nak buat lg tebal!

ni kat bhgn lengan baju.

ni plak bahagian bawah leher...
leherni teluk belanga k..ingattau jenis2 baju kurung..

lagi satu baju melayu lelaki leher nya cekak musang...yg ade butang tu..
ade jugak baju melayu lelaki teluk belanga..sama mcm pmpn..cuma kite je labuh..
=)

hehe..macam dlm cite MANIKAM KALBU tu...
bgs cite tu..menaikkan martabat baju kurung kita=)

ok...gud nite sume=)

Sunday

SETELAH 4 TAHUN XJUMPA=D



salam...
nak cakap entri ni dibuat khas untuk ucapkan terima kasih bangat buat sume bekas pelajar SK Andek Mori!

16 hb 2010 sy balik Pontian...jumpa Afiqah,aishah,fatin,ali,amuk,apis,hazhar,hasan,dan ramai lg...
thanks afiqah coz tumpangkan sy tidur kat sane...actually kita xsempatpun jumpa nenek tiri kita.my family didn't come back to see them...lepas macam2 hal fmly kita alami.mungkin mereka dah malas nak amik tahu pape lg..ye.mungkin kita boleh lg terima saudara kita sendiri even nenek tiri..mgkin sebab masetu sume kita masih kecik..yg tak tahu ape2...tp mungkin ia berbekas bg adik beradik kita.InsyaAllah nnt kalau kita dah bekerjaya,kita akan ubah semua tu.Jd sampaikan salam kat ayah awak..minta maaf terpaksa ckp ye,dah tgk dah nenek...sebab kita xtahu nak ckp ape..tkt bila ayah awak salah sangka ia akan burukkan nama family kita.padahal,kalau kami balik kg pun, macam takde beza.cuma.kat sini nak cakap yg adik beradik kita xpernah lupakan saudara mara kat pontian.Tp,mgkin sejak mak dah xde,kitorang dah xrapat dgn org kampung.sebab mak lah kami bersaudara..ayah kita kan cina muslim=)
nnt bgtau ayah awak ye.minta maaf sebab xleh cerita panjang lebar masa ayah awak tanya..biarla jadi rahsia kami sekeluarga.yg penting kitorang xpenah nak buang saudara...kitorang juz berhijrah ke bandar 10 tahun lepas nak naiktaraf pendapatan keluarga...bukan saje2 nak tinggalkan kg..ayahpun dah tua mase tu..takkan nak suruh die duduk kg sorang2...that's y kami sume tgglkan kg...

tp, memang menyeramkan jugak lah kalau kita bayangkan duk kat kg tu..fikiran org yg susah nak dijangka...ambil harta saudara sendiri,umpat mengumpat,berprasangka,tuduh menuduh,gila menggila,bermuka muka...maaflah..fmly awk tak..ni hanya segelintir je...kalau boleh memang nak raya kat pontian for the 1st day raya...tu lah hajat kita setiap tahun..tp dah xde sape kat chokoh tu...nenek tiri kite pun ade anak die masing2...biarlah diorang asalkan bahagia...yg penting kami still jenguk mak saudara sume yg ade kat kg...yg syg kami mase kecik2...

yg penting suma yg berlaku ade hikmah kan..korang yg memang dah stay kt kg tu,hargailah saat2 indah...waa...tetiba teringin nak memancing dgn Laila,Roswati kat rumah kg dulu..mancing dr pg smp maghrib...1 baldi ikan puyu,haruan..huhu...memang best lah duk kg chokoh dpn laut tu...huhu...

then gi nek basikal kayuh2 gi kedai ape ntah xingat..beli aiskrim..huhu..okelah..xsuka lah cite hal lama..nnt ade je airmata kuar..huuu,,,buang mase.

then beraya dgn cikgu2..walaupun langkah kiri..cikgu wan,cikgu fauzan,cikgu mimi xde..tp xpelah ...next time ade lg kan...insyaAllah..

ingat,akademik bukan jurang kita ok.xpenah pon rasa nak lupakan kawan.walauapapun korang jadi di masa hadapan..asalkan dpt jd anak yg baik, dpt jd manusia berguna pun dah memadai.dari keje bagus2 tp lupa daratan[xsemua...segelintirje]

semoga persahabatan kita kekal hingga akhir hayat.







Saturday

ENTRI BALIK KG 2 MINGGU LEPAS

Assalamualaikum.
Camne korang sume after beraya sakan?hehe…ade lg x capacity kat perut tu utk isi mcm2 makanan lg?Of coz la ade kan..hehe…papepun..sy nak cite how my journey when coming back home was….First macamni…hari jumaat tu sgt wonderful la..hehe dr pagi ade kelas dgn dr Sam..oh God! Xsiap lg matlab part II Dr Sam.Then kelas biotek cancel! Haha,,,thank you dr hekarl! Then sorang2 balik…huu…sob3…sedih…borak2 dengan nurul darsani dan asilah reh…best2..terharu asilah angkatkan baju…haha…thx asilah..*terharu*

Then gi jumpa Athirah borak2 kat bilik dia…yelah kan..kawan rapat tak kan nak tanya mcm2 dlm facebook @ sms@ym@etc...rasa mcm bukan kawan yg baik je kan…sayang kwn sy sgt2 …
sabar ye Athirah,,,setiap ape yg berlaku ada hikmahnye…jgn lupa jugak kaum adam ni memang
macam2 ragam.byk yang buat kita sakit hati je.,anggap je hati ko mcm Kristal…biar Nampak keras mcm Kristal..yg bersinar bila orang lihat..keras bila disentuh…tp berderai jugak kalau dihempas…*biar kita je tau diri kita,org lain tak phm pun xpe,biar kita je rasa sakit..org lain tak nampak pun xpe.nanti Allah mesti bg ganjaran kat kita kan…*,,,oke.yg penting hepi sokmo k =D Aku doakan ko bahagia sentiasa ye my fren!

Oke..lepas borak2 ingat nak kacau nurul dan asilah plak…tp dah tertido lena mcm ape tah..tau2 je athirah tgh ber’video call’…hehe..xmau kacau..so blah…smbg tdo kat bilik..haha…tau2 nurul dtg nak salam dahh…sob2…bye2..


lepas sume orang balik.syu lagi la..awal awal lg dah balik..ceh…huhu..sy dan asilah berbuka puasa kat kafe..hoho…first time kot buka kat kafe…nak dengar azan punyelah suspen..haha…

asilah: dah buka lum
saya: ntah le..aku rase lom lg kot..selalu 7.30 kan..jap je lg
asilah: tu lah..tp dah gelap ni…patut dah buka
saya: a’ah…cube tgk org lain..dah belum?
Asilah: haha..masalahnye sume tgk sesame sendiri…
Saya:huhu..susah nye..dah ke belumni..dah gelap ni..xdengarpun azan…lapa~~~hehe=D..oppsss
Asilah:nak mulakan dulu x..haha
Saya: jom…haha…[tp xmakan pun..segan]
Asilah: azan!
Saya: azan!!hehe…buka jom…haha..


PGJRN= yakin kat diri sendiri ye faizin =p Punyelah payah nak make sure dah buka lom…selalu dengar je..ni kat kafe mcm pasar malam..Haha…akhirnya kami dapat berbuka …*thx asilah teman berbuka last kat usm*..ehhehee…
**************************************************************
Oke…packing kejap je…rushing..sebab buat benda xberfaedah je before tu..
Then, tumpang kawan punye kawan asilah punye kereta…xingat nama budak laki tu..tp member asilah name dia Jia..nak tahu betapa terkezut masetu..naik keta je ingat nak betulkan tempat duduk jap..haih..beratni..sebelah kaki ade kat luar lg ni…huhu…tetiba keta bergerak dgn laju..pergh..naseb baik baru beberapa meter je…naseb baik jugak my kaki tak terseret @ di lenyek oleh tayar yg besar tu..hehee…
***************************************************************
then tunggu bas pulak.lapa~~beli KFC jap..lame gila tunggu burger siap…risau asilah dah gi dulu…then bila tgk tempat tggu bas..dia dah xde?????????????huhu..cuaks…naseb ade ijat,rafee,taufik…dptla tau ke mana asilah menghilang.,..cepat2 saya masuk dalam bas dia yg nama pelik tu..cari punye cari xjumpa…mana ntah budak ni..huhu..call suruh turun..haha…kejam..nak bg air sbnrnye..nak salam bucuk2
lg..ok..tata titi tutu..masa bas dia nak reverse tuuu……………ade sekor kucing ni relak je tgk pemandangan ciptaan Allah…tayar bas yg besar gedabak tu makin lama makin dekat dgn meow meow tu….mcm nak jerit je.tp jauh…naseb baik ade pakcik tu concern die gi turun motor then tendang meow tu jauh2 dr duduk terpaku bawah bas…fuhhhh..lega…=_____=’…lau tak..mesti dah tengok kemalangan yg amat tragis.=_____+”….syg meow meow….

Pkul 11.30 mlm sy bertolak pulang ke johor =)sejuk beku dlm
bas..sy rase rafee n ijat pon xbangun2 ..Tido dr mlm smp pagi…hehe…Oke..sepecific sgt dah ni..xponah den buat cite specific mcm ni..hoho…ok.daaa~~~SALAM.

Tuesday

salam lebaran!

assalamualaikum!

kan dah ckp..maybe je xupdate...haha..
emm...1st of all..sori guys...sume widget dah kena dihapuskan...sebab nak kembalikan template sy kepada yg asal..
sesape yg tgk blog sy sebelumni mesti tau ape masalhnye...siap ade blog 1 n blog 2..pening dah edit code nye..tp failed jugak..last2...buang sume widget...huhu...sggh2 ye..

1stly..nk cakap..yeay!!!nak raya dah,....hepi2..jgn sedih2..hehe..tahunni xde msg lebaran..mls..-__-'
mesti teruk line nnt ..lambat mcm siput..hehe..dah salam2 dah kat u aritu...fb pun dah..kira ok la kan.hee..jhtnye..takpelah..byk lg benda nak kena buat..hehe

mm...to hamba Allah yg komen kat shoutbox lama sy tu...1st of all..sy nak copy paste yg sy reply tu..
sy rasa awk kak naim** kan..kalau salah,maafkan sy.
selamat hari raya.maaf zahir batin..to all bloggers..kalau nak post pape...tgglkan lah nama..senang nak bemesra kan.susah lau unknown.
to kak nai***...jujur sy kata...sejak sy masuk dlm "J", sy rasa mcm diri sy sentiasa diperhatikan..sedangkan akk sendiripun pernah kata n post kat video yg akak post kat fb..yg akak xsuka org bz body setiap apa yg akak buat..begitu juga dgn sy yg baru nak bertatih dlm dunia yg baru nak diteroka ni..byk lg...bkn sy xnak reply email akak..tp email yg panjang tu.buat sy rasa akan beban kan akak memandangkan akak dah kata akak memg pendengar stia semua adik2 akak xkira dlm u atau luar u...jadi,sy xnak jd slh seorg dr mereka.sbb sy rasa xnak susah atau beban kan akak...

terima kasih lagi sekali atas ziarah anda,..dan blog ni sy buat utk diri sy sendiri..lama2 rasa nak share dgn sume org yg sy kenal dan belum kenal.sumenya memg diikhlaskan dan niat krn Allah...tp blog ini dibuat bkn utk nak happykan sume org atau nak puaskan ati sume org...kalau itu yg diharapkan..maaflah,sy xmampu.nnt dah namanya hipokrit.hati manusia pelbagai ragam..hanya Allah yg boleh kawal.sy hanya menulis blog ini utk meluahkan perkara yg sy xboleh lafaz dgn kata2..tp hanya mampu dizahirkan dgn huruf2 yg akhirnya jadi ayat dan cerita.

dan fyi...sejak entri pertama lagi.sy tau yg MENULIS,MENAIP MEMANG MUDAH.TP NAK LAKSANAKAN MEMANG SUSAH kalau xde kecekalan.jadi,saya pegang kata2 tu smp harini pun sy dgr lagi ayattu dr org lain..maknanya bkn sy je setuju dgn kata2 tersebut kan...sebelum tulis pape,,sy akan pastikan diri sy ikut dulu,diri sy betul dulu baru sy tulis.bkn semata2 nak nampak bagus je tp diri sendiri xikut.insyaAllah sy akan istiqamah.

tentang penglibatan sy, sy harap akak maafkan kami adik2 usrah akak,..
byk salah silap..tp akak xboleh assume sume org leh jadi baik@ berubah dgn begitu cpt..sumenya mcm nak tarik rambut dlm tepung.kena hati2...supaya hati manusia yg nak disentuh tu xlari jauh2..
syukran a'la ziarah.

***************************************************************

oke!!! mari kita hepi2!!!
mkn ketupat sume jgn over2..nnt boroi sape susah??hehe,,,
salam lebaran dr sy norfaeizen bte abdul rahim neyu..

p/s : nnt ada entri ttg perjalanan nak balik kg aritu..haha...lawak...selamat berbuka sume!





Friday

selamat berpuasa dan hari raya!


assalamualaikum!

oke oke..nak cepat ni..hehe...salam aidilfitri buat semua yg sy sayang...
semoga puasa kita lebih diredhai ya!
minta maaf atas segala kekurangan diri ini.
minta maaf salah silap...segala masalah pasti ada penyelesaian kan..hehe
to all bloggers,wait for me ya!
maybe i'll not update my blog for these 2 weeks...[maybe]
so,hope u guys still keep on writing!
my ticket around 11.3pm...huhu...ijat,rafee!!!wait 4 me k!
really enjoy this last week in ramadhan with my fren....

kepada NUR ATHIRAH,NUR ASILAH,NURUL DARSANI,SYUHAIDA SOBRI...JGN LUPA BAWA KUIH RAYA,RENDANG,DODOL,LODEH,DAN SEGALA BAGAI PAS CUTI K! HAHA


See u soon(~,^)v

dilema

assalamualaikum.

hehe..tujuan post ni..nak ty pendapat korang...
yg mane sesuai n lawa utk template sy ni???
byk lawa...yg 2 column lawa..3 column lawa..ade tu..3 column..sgt2 lawa..tp xtau camne nak extract,nak download..ramai yg mengalami masalah yg same kat link tu..=___='

oke2...nnt if ade cadangan..sila post kat shoutbox k! tenkiuuuu...

pilihan 1:


yg ini ke?? ni cute gak..simple..xbyk column.
header nmpk besar n xlawa..coz xedit lg.saje nk tunjuk dulu..huhu


pilihan2:

hoho...ni lg la..header senget2 macam apeje..haha..
sori guys..tp korang judge la without the header ok.mls nk remove td.
actually ni ade burung bertenggek kat atas tu..tp da dtutup dgn pic header...huhu..burung nye sama je dgn yg mcm bawahni..hehe.



pilihan 3:
haa..jeng jeng...ni sy remove header pic sebab really like this skin..hehe..
tp ni same dgn blog ain Z..tak apelah kalau same kan kan..hehe..


so,tlg la ye..bg pandangan..hehe...tenkiu so much!

Wednesday

saya xbagus lah untuk awak.

oke.walaupun test esok baru dibatalkan.
saya rasa mcm sedikit je rasa hepi tu.
kenapa ye.
mm
mungkin ke sebab sy ni xbagus lg bg dia.
oke.
pasni sy akan belajar rajin2 b4 kelas bermula...so, bila dia ty xde lah dia kecewa sbb xde jawapan yg memuaskan...
pasni sy akan buang lagu blog...so,xde lah pasni dia xsuka lawat blog ni.
pasni sy akan cuba jadi yg terbaik..jadi bila ada pape pembahagian kumpulan..dia akn pegang tarik2 baju ckp nak same group dgn sy..
pasni sy akan cuba bg tumpuan kat dia dlm kelas walaupun sy sendiri pun tgh serabut.
pasni sy akan cuba bersabar kalau sy bgtau dia benda yg dia dah tau @ gagal jawab soalan dia dgn baik.
pasni sy kena baiki lg diri ni supaya dpt jd kawan yg baik.
pasni sy kena jadi budak baik...

sy nak balikkkk......



sesekali cuba renungkan...

Mesti korang xpenah dengar lagu ni kan kan kan...sebab sy pun xselalu dgr...tp ble kalini hayati betul2 laguni..rasa best sgt...lagi2 part yg sy highlight kan tu...sgt mendamaikan jiwa,,,dulu sy xminat jgk nasyid ni...tp..ntah la..sbb mendamaikan jiwa...relax je...tp xpe,..masing2 ada minat kan! hehe...tp,,,kalau kita boleh minat artis mcm nak rak<-----[bahasa org johor bermaksud bersungguh2...],,,tp ade x org yg besungguh promote nabi yg sepatutnya kita jd kan idola??? xde kan..kalau ade pun hanya seglintir je antara kita...ramai yg terlepas pandang.termasuk sy jgk...belum penah lg setiap mase cerita psl mereka...bkn kata xbyk cita...tp kita je malas nk bongkar mgkn sbb xminat...sbb mereka dah xde??sbnrnya mereka ada...menantikan kita kembali ke alam yg kekal itu...

KEDAMAIAN-BROTHERS

Damaikan perasaan
Lupakan segala kedukaan
Leraikan sengketa
Yang melanda di antara kita oohh...
Usah dikenang
Segala kedukaan lama
Biarkan ianya
Terlerai dari hati mu oh teman
Jangan diulang kesilapan lama
Bersama kita pastikannya
Kerana orang beriman tidak
Melakukan
Kesilapan berulang kali
Lihatlah hari esok
Yang bakal kita hadapi bersama
Semoga ia menjanjikan
Ketenangan yang kita cari
Ku tahu kita
Merindukan
Mengidamkan
Ketenangan dan kedamaian