Tuesday

mari menjahit~


salam...
sebelum malam semakin tua
sebelum mata semakin layu
sebelum keadaan makin sibuk,,,,

jeng jeng jeng,,,,haha...nak cite ni..masa kat umah haritu...sy belaja jahit baju kurung sendiri...walaweh...susah jugak tu! tp sy dah tanam cita2ni..nak bukak butik..haha...angan2 yg tiba tiba saje dtg..huhu...

mari2 tgk..tp ni bkn lah tutorial..sbb sy xde mase nak terang panjang lebar...saje nak kongsi pengalaman je...

first....mesti lah bismillah..yakin boleh...\(^^)/..huhu


first,ni corak kain die..xsempat amik pic kain yg dijahit...




then..ni mula mula mase nak potong kain utk ukuran baju..
kalau corak kain korang lain dgn corak kain utk buat baju mcm sy punye ni...kena lah hati2
bila potong k..takut kain xcukup kena gi kedai lg lah beli yg lain..huhu..

ni lengan yg dah siap digunting..jgn sama besar plak ye..
yg ni depan kecik sket...ade org ske kembang kat depan...
tu ikut kurung ape yg korang nak jahit lakan..ni kurung biase je..



ni pesak..sgt penting...ukur betul2 k..

ini leher..utk org dewasa lain sket pjg nye...
bulan pun besar sket dr budak kecik

ini kekek...square ok..
tahu x ni kat area mane???ni area ketiak korang lah=)

haa...yg ni...proses letak jarum peniti kat tepi kain..
supaya kain xlari mase jahit...=)


oke..tamat...baju yg dah siap xsempat nak tunjuk..sbb masetu org dtg beraya..huhu...
nnt sy upload dgn manik2 skali2 kat baju tu...=)

selamat mencuba...jahit ni sng..tp part nak sambungkan kekek,pesak,lengan,sume tu...payah sket...usaha keras ok!

sebut ttg manik!ni lah hasil pertama sy di baju sendiri..nx time nak buat lg tebal!

ni kat bhgn lengan baju.

ni plak bahagian bawah leher...
leherni teluk belanga k..ingattau jenis2 baju kurung..

lagi satu baju melayu lelaki leher nya cekak musang...yg ade butang tu..
ade jugak baju melayu lelaki teluk belanga..sama mcm pmpn..cuma kite je labuh..
=)

hehe..macam dlm cite MANIKAM KALBU tu...
bgs cite tu..menaikkan martabat baju kurung kita=)

ok...gud nite sume=)

No comments: