Saturday

kalau boleh pilih,korang rasa memasakke x memasak?



oke..
tetiba rasa nak post sumting.
kalau disuruh pilih,korang rasa yg mane lebih penting expert dlm memasak ke kerjaya?
memanglah sekarang sape yg ade mak lagi tu ckp memasak lah kan...tp korang leh ke expert memasak
kalau mak korang xde kat tepi? 
juz imagine,ko kena buat or masak utk 1majlis punye..xde sape nak tlg..mampu x???
yela.smp bila korang nak suruh mak korang masak kan..masalahnye, 
menjadi isu besar ke kalau sorang tu x expert masak...tp tau hal hal lain???
kadang kadang sy terfikir jugak...camne lah kalau akak sy xde nanti..
sy dah kena prepare awl2 sume jenis resepi...huahuahua...

kalau korang rasa hebat sgt memasak tu xyahlah menunjuk sgt oke kat org yg xberapa expert.
sebab kalau korang nak tahu...setiap hati sorg pompuan mesti lah ade rase nak expert kat bidangni.cuma kadang2 mak xbg kacau lah,or dah ade ramai sgt pengacau kat dapur lah,xpun memang duk asrama jenis yg masak kadang kadang je..ble nak masak dah lupa dah bahan2..huhu..[teka sy tergolong yg mana?] =p

ala..tp mcm kakak sedara sy sume.diorang msk pon sabtu ahad je..tupun kalau xletih...lau bz,ahad je..coz kerja pg ptg...duit ade bkn bawak ke mati..beli je makanan..kerjapun utk bg family bahagia..kalau suri rumah tu barulah boleh dibandingkan dengan chef2 di rumah..hehe...

sy akan cuba memasak bila balik rumah abg2 nanti...segan...air tgn isteri diorang lg sedap kot..sy juz potong2,masuk bahan,kacau2 okelah..huhu..then hidang..mm..pasni kena try masak tanpa ade org tlg kat dpur lak..yeehaaaa!!!! xnak suami nanti lari ikut bibik or sesapelah....

siyes..benci gila dgn indonesian yg dtg sini tau nak fuh fuh menjampi serapah pemuda malaysia...meruntuhkan fmly org saja tau...haritu reunion sek rendah..barulah sy tau bapa kpd kawan sy dah lama menghilangkan diri ikut pmpn indon..maklumlah..perairan pontian tu memang jd tmpt keluar masuk indon ke msia secara sah dan xsah..so,xpelik lah kalau ramai org sana lari tinggalkan fmly ikut pmpn jalang sumetu..so,kita sebagai pompuan kenalah layan suami elok2 ye...ahahaha.tp kadang2 jugak laki ni xboleh diberi muka sgt,,,,nnt die ingt kita lembik so senang2 kena pijak..no no no...bertempatlah ye..
ok...
berundur dulu..byk keja..salam

4 comments:

pengomen pandai masak said...

dulu mmg i would say kerjaya kot yg penting... tp skrg, both la kan.. jgn risau la si penulis yg xbertauliah, blaja memasak 2 bukak je tenet, like a flash kuar resipi.. hehehe... bnyk mase lagi kan.. pas grad ke abs sem ke kan... lgpun jgn pk untuk husband, pk untuk diri yg nak mkn sedap air tgn sendiri... hahaha.(i'm a good cook)

shinoda said...

memasak la...hehe...wlupown ak x de la reti sgt...pe ssh pg2 2 dh msk siap2 tok family...then g kje..balik kje juz panas kn j...sng kn??tp setakat ckp bleh la..nak buat 2 blom tntu lg....tp kn ak rse pompuan reti msk or x xde beza pown..lelaki kalo die nak lari ikut pompuan lain die lari gak..even bini die dh perfect...kn3??

shinoda said...

masak siap2 pg2 buta 2 pastu g kje...time balik 2 panas kan then bleh mkn 1 family...kn3??tp ak rse lelaki la kn kalo niat die dh mmg nak lari ikut pompuan lain even bini die pndai masak or dh perfect pown laki 2 akn lari gak...ssh nak caya la zmn skrg...kn3??

NORFA'EIZEN said...

@pengomen-mcm kenal je ni sape..hahaha...bukak je intenet memglah mudah..nak buat payah! haha...kalau minat okelah kan..mslhnye sy dr kecik masak..tp belum ade hidayah lg nak jatuh cinta kat bidang tu...selalu org yg memasakni hanya akanbahagia bila org lain yg mkn kata sedap.bukan diri die sendiri..haha

syu- i sokong u! hahaha...tp nnt ble dah kawen kite duk rumah jiran2lah ye...nak tukar2 idea..hahaha