Monday

requested by budak comel...hehe...











salam..
oleh kerana nurul request nak tau disebalik kotak entri sy yg mcm2 warna tu..sy dgn sukacitanya akan ajar disini..
tp kalau ayat mcm k****g tu maaf lah ye..leh dtg ke  bilik sy utk maklumat lanjut dan detail..hehe
 tujuan kotak ni mase nak buat coding je..nampak kemas..mcm entri sy yg ini.
tapi kalau nak lawa mcm entri sy ni..leh aje ganti yg warna hijau tu dgn entri kamu..tak payah make it friendly pun takpe.=)
mula mula sekali bubuh ni...





<span ><div style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0); padding: 7px 5px 7px 10px; width: 400px; background: #FEFEFE">





Pastu kat sini kamu masukkan coding... kalau taknak letak coding pun takpe.. nak letak ayat2 cinta pun okeyyy.. hehe=D..TAKLAH..KAT SINI TULISLAH PAPE etc ENTRI KAMU.
</div></span>










  • color:green = kalau tulisan nak kasik color merah, tukar la... color:red
  • border: 1px solid tu = lau korang nak tukar jadik 2px dotted pun boleh.. ok ni jenis border yang ada...
border-style: dotted;
border-style: dashed;
border-style: solid;
border-style: double;
border-style: groove;
border-style: ridge;
border-style: inset;
border-style: outset;
  • width tu ikut korang nye suka hati la nak letak berapa pun...slalunye sy gne 500px
  • background: pun leh jugak ditukarkan... nak dapatkan kodwarna, masuk HTML color codes ye...


Dan yg paling penting..kalau korang nak buat kotak kaler2 utk letak kod kod utk ajar org atau sebagainye..korang mesti alami masalah yg kod korang xmuncul2 jugak..juz kotak yg comel warrna warni je keluar.tu sebab,korang kena buat kod2  yg korang nak letak tu jadi friendly code..
caranya mudah saja:

1-copy kod ape yg korang nak letak.

2 then paste kod korang kat site ni.

3- lepas paste..klik make it friendly yg ade kat site tu bahagian kanan bawah..nampak takkk??hehe

4-pas dah friendly kan..korang leh copy semula kod tu ke entri korang...memg nmpk lain..tp nnt ble post kat blog korang,kod tu kelihatan normal je..hehe

tamat.


yg penting tulisan hijau tu je!

hehe..selamat mencuba!


No comments: