Wednesday

sharing is power!





















haha..ni tiru title org..tak ingat blog sape..tp mase blogwalking tu terbace blog ni lah..hehe..sori tiru tagline kamu.


oke..juz nak share yg petang td kul 2.45 ptg..jumpa my PA..penasihat akademik..Dr.Norashid...
mula mula tersangatlah malas nak gi..tp oleh krn dah berkurun tak pegi,pegi je lah dgn nisa..hihi..


nak tau x! dah last2 kitorang nak balik tu,dia ade ckp tentang ape yg sy bgtau korang in my previous entry...yg last paragraph tu...tak sangka dr nak cakap hal hal mcm tu..tabik spring lah....sebab die MEMANG PATUT DIRESPECT PON... setiap kali masuk azan asar..sharp terus gi surau skul kimia...bukan skodeng ok! tp terserempak jerrr mase nak gi kelas arab or kraftangan dulu..huhu...bukan senang nak cr golongan bijak pandai dan beriman mcm dia...dia kata td,dlm hidup dia lum lagi test ke ape ke die fail..huhu..patutlah jadi best student kimia USM dulu...tabik spring lg..hehehhh..


ape yg menariknya...dia ckp sume yg kami alami! hahah..masalah tido,masalah bosan buat keje then tdo...dan bila dr. tau pencapaian kami dlm test2 sebelumni,dia kata hampir separuh student failed test1 fluid tp nape tak reti2 jumpa lecturer ty SAYA TERGOLONG TAK DLM NAMA YG FAIL TU ??haha....i'll try dr.hehehh...kalau kuat lah...haha..cuak beb...


Then..dr ade cakap..kira macam wasiat dr seorang bapa lah kan..kikiki..
kita sbg org Islam, kita ada 2perkara..


1.usaha
2.Allah.


org bukan islam diorang juz ade effort je...diorang ade mcm2 sumber..kakak abg,nenek moyang bekalkan ilmu...diorang rajin usaha tanpa henti..tp diorang ade tu je..kita ni sbg orang islam,kalau tak jaga hubungan dgn Allah,kita KALAH dgn diorang..sebab usaha diorang mmg tinggi melangit...bukan nak cakap kita kena yakin kat Allah hanya utk duniawi..tp kita kena yakin yg Allah sentiasa tepati janji janji Nya kpd setiap org yg berusaha! kita buat sesuatu kena ikhlas utk mendapat keredhaan Allah.sebab Allah yg memberi ilham kita berjaya..ya..Dia yg memberi pointer tinggi tu..bukan diri kita..


contohnye! Allah janji pd kita barangsiapa baca yassin pd awal pg,satu hari dia akan dipermudahkan...tp niat kita baca yassin sebenarnya utk mendapat keredhaan Allah,utk buat Allah sayangggg kita byk2....nak dapat syurga yg bagus bagus tak???.bukan utk diri sendiri semata mata. dan lepas itu, korang akan rase Allah dah tunaikan ape yg Dia janjikan iaitu kamu rasa hari kamu dipermudah kan :)


memang ade jugak yg tak solat,xbace quran,tp cool je dlm exam..kira macam excellent habis..tp kamu kena faham..itu ialah kemungkaran Allah kpd hambaNya...Dia bg nikmat utk menjauhkan org2 yg ingkar dr NYA...




takpe kalau kita buat salah..tp Allah hukum kita..Allah bg hukuman yg setimpal...tujuanNya,supaya kita ingat pd Allah...bukannya nak ckp bila susah ingat Allah.tp sekurang2nya kita tak leka terus menerus tanpa hala tujuan..bahagia je even sebenarnya diri dah makin jauh dr Allah pencipta kita...


hehe..lebih kurang mcm tulah ayat dr...sy memang ske ingat dialog or kata2 org..sgt best...tak caye ty asilah..haha..lg2 dialog mak ayah ADAM dan nur amina dlm drama nur kasih...skrip dlm drama Nur Kasih yg ditulis Mira Mustafa isteri pengarah drama tu Kabir Bhatia sangat best!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  heheh...


tu jelah kot..selain dia cakap, urus masa betul betul...kalau result jatuh siapppp...huhu..abesla,,,,
start revision dr sekaranggggggggggggggggggggggggggggg!!!!! baik dr..huhu..time kaseh dr sbb jadi ayah tak berapa nak ayah lah kat usm ni..hehe..=D












No comments: