Tuesday

HARI PERTAMA JD RESEARCH ASSISTANT.



assalamualaikum.
ok..sajeje nak cite harini before tido..
rasa mcm esok2 xlarat nak post psl RA ni.haha
tapi kalau ade yg best, sy akan kongsikan ok..
ni kan my diary tak berapa nak confendential lah kan.haha.
so,sukahati lah kan.haha

harini.best.

kitorang keja kat lab prof..busukk byk experiment.
oke..ni nak cite.hehe
1.kupas membrane dlm kulit telur..err...bykkk,last2,asilah buat.
2.tlg kak nadiah settlekan fyp die..best..guna mesin grinding..
3.tlg tumbuk batu karang biha punye keje,..hehe.kerasss.
4.tlg nurul gunting kulit kacang tanah.
5.blaja nak sieve particle dgn syu.senang aje ! hahahah.panas gila lah kat situ.hehe.tp best.pglmn!
syu sieve batang pokok rambutan.


then...gi rehat jap..makan2...


5.tlg kak nadiah semula kat lab bawah tu..
6.tlg syu belah kecik2 batang kelapa sawit.
7.tgk jerr biha basuh ape ntah...kulit kelapa sawit kot..nnt sy ty die balik..haha

kesimpulan...agak penat...bilik dah dapat.ok..dah selesa..
dah siap kemas dah pun...

p/s: kak efa ! jem buatan ku menjadi la! haha...nyum3....


ni pics td :)



















selamat malam semua :)









Monday

cuti part 2:)




ok.setelah duduk rumah 4 hari rasa mcm dah naik 2kg ! hehe..
makan makan makan...then tido tido tido..lepasgeram kat rumah mknn pulak sedap2 belaka...

haritu,pokok belimbing depan rumah dah berbuah byk.so,abg amek lah buah nye yg kecik2 lagi tu.
ade 3 makanan yg buat sy hepi cuti ni !

1.telur goreng campur mayonese
2.belimbing kecik masak dgn ikan asam pedas...sedappppppp sgttttttttttt..dpt jugak mkn ni lg.:)
3.mkn coklat buatan sendiri sapu kat donat n roti.

nyum3....
dan ade satu pesanan ringkas dr my akak ipar...
even korang dah tau pun..juz refresh je lah ye.
JGN FOLLOW BELAKANG LORI DAN BAS.
sebabnya tkt benda yg bas/lori langgar terplanting dan akan kena kat kita.
dan lori n bas ni kalau langgar pape bukan kita nmpk body dia bergerak.tup2 dah kena dah tayar belakang die.kita pulak xsempat mengelak.

better potong atau follow jauh2 je ok.:) good.hehe.



ni ada sket gambar2 yg akan sy rindui..cewaahhh..ayat mcm ape kan..tp memg lah..time tata titi tutu diorang kat stesen bas pun actually dah menangis mcm ape dah...sedih gila...makin tua ni makin sensitif...takpe2..demi mencapai cita2..:)

cuba teka ni ape??? jeng3..




haa..ni lah die...koko asli abg sy kan keje kat kilang koko..byk gila koko die bwk balik..
kek dah buat..sume dah...tak tau nak watpe? wat la jem coklat..nyum3...ni lah hasilnye..siap bwk 2bungkus ke usm..nak bancuh buat air ke..atau nak refill jem tu ke senang aje..gune je susu pekat :)


ini lah bilik saya :) rindukan bilik ini..:'(




ini lah budak dua org...nurul syafiqah yg atas..
yg bawah tu nasha darwina...
sgt baik hati :)
acik syg korang sgt..:'(



heee..posing b4 balik ke usm..sob2..:'(



Sunday

TAGGING! dr shinu dan shinoda...:p


sori shinoda lambat buat tag u ni.hehe

bende terakhir yang korang beli pakai duet sendiri?
tiket balik ke usm mlm td..rm65 !

dimana tempat korang nak langsungkan perkahwinan & apa tema perkahwinan korang?
kat dewan je la kot..ala kadar je..taknak lah mahal2..membazir je..byk lg benda berfaedah bleh buat.

adakah korang sedang hangat bercinta sekarang?
hangat sehangat air suam je la kot.haha

berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
hingga ke syurga :) inshaAllah.ish.ape lah soalanni.

novel/buku/majalah terakhir korang beli?
novel W.A.N.I.T.A. menuju syurga :)

antara mak ayah korang, mana yang korang lebih mesra
ntah.tp if diorang hidup lg.mungkin mak.tp ayah tetap dihati.:)

namakan orang yang betul-betul korang nak jumpe dalam hidup korang
mak dan ayah :)

adakah korang basuh baju korang sendiri?
mestilahhhh.....

dimanakah tempat yang betul betul korang nak pergi?
mmm..mekah n korea..samelah kite shinoda.haha

beritahu 3 benda tentang orang yang tag anda
-pandai berbahasa lain dlm blog.ahakz
-umah kat perlis...
-terer karate....

bende yang korang sayang sangat dalam hidup korang
-laptop
-handphone
-diri sendiri
-sume benda yg baru beli.

yg len pk sendri..x larat nak list kan dh...



-nice blog yaw!!

nama blog anda & kenapa letak nama tu..
nuri. sebab memg dr tadika tetibe suka burung nuri.n mcm best je nama tu..haha....so...dr email smp lah blog. letak je lah nuri..:)

apakah kaedah dalam penulisan blog anda..
kaedah???main tulisjelah..diari konon2..=p...sedikit fakta utk kongsi bersama..

apa perasaan anda bila lihat blog orang chantek & menarik sedangkan blog anda tidak (kadang-kadang blog sendiri menarik tapi merendahkan diri)
-haha...jeles la jugak..tp malas gila nak wat coding...kalau rajin leh la edit code2 nye.tambah itu ini...tp yg penting penulisan :)

bilakah blog anda diwujudkan..
-mm..bila ye..yg penting lepas shinu...tu pun senyap2 je..haha

siapakah orang pertama yang tahu & menjadi pengikut/sahabat blog anda..
-sirerama.

sila tag 8 nama lain untuk menerima anugerah tersebut & paskan syarat-syarat ini..
malas,,,hihi



ni dr shinu pulak...yoshh...


1) Kenapa saya pilih nama blog saya camtu? 
sameje mcm atas..jap..copy n paste..erk.mls.baca sendiri.haha.korangkan apex...usm apex..haha

2) 5 perkara yg saya suka
i)shopping   kuar makan.
ii) tgk album gambar..dunno why..klasik gitu.haha
iii) belaja masak even tak berapa reti akhirnya.
iv) tidur time hujan
v)  buat lawak bodoh kat shinu time tak betul

3) 5 perkara yang saya tak suka
i) tidur yg lama sgt
ii) hilang semgat nak study
iii) bile org tak hargai diri sy.
iv) menunggu org..haha..pd hal ske buat org menunggu.
v) tgk org yg gedix.

thx shinu utk anugerah ni.haha..tgk org lain punye bykk gile award..ntah ape motif pun tak tahu..
best jugakkot collect byk2..hehe.





CUTI PART 1



assalamualaikum.

kalini nak story cuti sy yg 4 hari tu..di JOHOR yg tercinta...
ade sape2 org johor tak???
sy area pasir gudang..heee:)

balik mcm biase je..dgn rafee dan ijat..lame gila perjalanan...dari kul 10 smp kul 8.30 pagi...10 jam kan?
haha...balik dgn 2 guys ni mmg xtakut sgt,bodyguard la katekan..jgn mare ye kamu 2 org...
then makan mcD..mkn punye mkn...bergaduh sket dgn ijat..mm..i'm so sorry ijat...i know we can't be perfect..but i appreciate the way u are.plz dun judge me like that anymore..MySpace

then..pukul 11.30pg baru ade bas balik pasir gudang.bas gi masai ade satu je????..lepasni ingat ye faeizen! jgn naik causewaylink lagi! xpe mahal rm2 asalkan cpt smp.huh !
smp je rumah,sy disambut girang oleh 2 org anak sedara ku yg comel2 belaka..acik sygggggg sgttttt kat korang tau.....sob2...
smp rumah xtido pun ! haha..fes time tak tido kot...slalu kepenatan..ntahlah..mgkn dah panas sgt otw pulang tu..coz smp rumah almost 1pm..wah.tension.balik.mandi.mkn.borak2..besttt...dpt hirup udara johor...
sambil fikir dan kira kira result.haish ! apelah..esok nye dah xpk result dah...harap sgt deanlist...inshaAllah.

haa..ni nak khabaq sket naa...tak payah lah sesaper susah2 nak tlg cekkan result, nak curik2 tgk my result. xsuka, biar sy sendiri yg bgtau kalau korang nak tau sgt...bukan ape...mcm sem sem lepas...sy rase sy bgtau kat sorang ni je (pmpn) dan sorg lg (lelaki)..tup tup...ade sorg lg pmpn kate...die tau result sy...same mcm die..smbil tersenyum.wah.hebat betul paparazi...dahlah cekkan result sy tanpa kerelaan.tp tu sy ok lg..ni siap hebohkan kat org2 sekufu dgnnya,.pastu siapkan bgtau sy lagi plak tu...-__-".dan lg sorg pulak...ckp benda yg sama.rupe2nye dia curik2 tgk mase wakil kitorang nak pos sume result kwn2 ke jpa...

InshaAllah kalau sy baek hati nak bgtau kalini sy bgtaulah ye.xyah nak jd mamarazi ke.sape2 yg sibuk2 cek kan..pastu kecoh2kan...TIADA MAAF BGMU...tak kesahlah result sy tggi ke rendah ke dr diorang.tp tanpa kebenaran sy...sy ulang lg skali...TIADA MAAF BAGIMU...fikirlah sendiri :) korang ske ke org cek kan?

oke.part 2 akan disambung kemudian...kalau tak bz lah..esok dah stat keje kat lab kimia ! yeay !


Tuesday

KESIMPULAN utk SEM ni...

Assalamualaikum.
entri ni nak buat konklusi utk diri sendiri.
memandangkan exam dah habis..whoaaa...lega...
tapi.ada jugak lg kelemahan yg perlu dibaiki...


harap2 sgt bila grad nnt pointer( CGPA) tu 3.5 ke atas...
so dpt scholar bila nak sambung master kat usm..eh..dgr org kata 3.2 ke atas dah dpt dah..weehuuu...xyah la nak guna duit abg n kakak..
eh skrgni pun xguna tau..hehe..bukan nak berlagak...alhamdulillah jpa mampu nak tampung segala
perbelanjaan..jimat cermat lah yek..5000+++ bukan sket..so mcm pelik if ade org tu,ade mak
ayah, tp duit mengalir2 tak henti2 so akibatnye still xcukup..jimat cermat lah..tp berpada2...=)
well,org ckp kalau nak target kena tinggi..so kalau jatuh xde lah teruk sgt...
betul jugak tu ! nk 3.9 ke atas ! tlg lah...haha...


buat masa ni nak kemas barang..rumate sorang tu dah kemas...haha
exam kalini.ntah lah..ada yg rasa mcm susah.rasa senang..tp no komen !
sebab,kalini nak bukak rahsia sket,,,memg rase susah...
tp kalau ade dah berkat usaha yg Allah bg inshaAllah sume nya akan membuahkan hasil.
contoh,sem lepas,killer subjek tu memg membuatkan sy dap dup dap dup...sebb jwb pun alahai jwpn sy tu basic la sesangat.mmg rasa kena repeat...dlm kelas plak,,,hampeh je...sy paling bengap...yg lain laju je..rasa nak penampar sorg2 pun ade gak..hahah...tp,...time result keluar tu...dek krn terlalu terkejut,terkesima...smp sy mengalirkan airmata...
bersyukur sgt2...paper tu sy dpt A....bukan A-...tp A....


ok.selalu org akan ckp.'ala,aku dah lah xusaha byk mana,tibe2 dpt A???'
cikgu sy penah bgtau,xbaik ckp mcm tu...seolah2 xbersyukur...lain kali ckp alhamdulillah..semua yg berlaku mesti ada sebab...
Allah kan maha penyayang....
Allah terlalu baik utk kita persiakan..utk kita xyakin dgnNya...jgn berprasangka...




ingat ye..walau apapun kita dapat nnt,,bersyukur je..yg mana tinggi,pertingkatkan lg..jgn cpt leka..yg mana rendah,kena ingat,,,ni baru dugaan kat dunia...
kalau ni pun kita dah gelisah..apatah lagi kat akhirat..:'(


meh nak cite sket...cite yg paling menyayat hati..ade video nye lg..sila lah tgk video nye
bila Rasulullah dibangkitkan,di padang mahsyar...baginda menangis ter esak2 mengenangkan umatnya..
merayu2 pada Allah supaya ringankan azab umatnya..
sampai neraka pun merayu2 pada Allah bila ia tahu bahawa umat yg akan diseksa olehnya
ialah umat nabi Muhammad...kita pula ??apa yg kita buat masa kat dunia???ada tak kita ingat rasulullah sebagaimana baginda ingat pada kita,sayang pada kita....


Dan di saat kita dihadapkan ke pengadilan..kita lah umat yang terakhir sekali di adili...
time tu,,,mcm2 kesalahan..baik yg besar mahupun yg kecil sebesar zarah...mesti diadili...takde yg terlepas...
semua kesalahan kita Allah balas...semua kebaikan pun akan dibalas...masa tu..nangis airmata darahpun xde guna lg...semua dah terlambat...jadilah penghuni neraka smp habis semua pembalasan ke atas kita..=(
jadi,,,
moral of story, jadilah hambaNya yg sentiasa rasa diri masih belum sempurna...
andai result kita naik kalini,,,panjatkan kesyukuran yg xterhingga...dan jgn sesekali riak..takut2 Allah tarik semula apa yg dah diberi...


dan kalau sket lg nak dpt apa yg diidamkan tp xberjaya..jgn marah..jgn putus asa...jgn salahkan Allah..
tp tgk dulu diri sendiri...dan anggap ini ialah satu ujian yg kecil nak tgk sejauhmana keikhlasan kita menyintaiNya...


jadilah hamba yg taat,anak yg baik.adik yg baik...abg akak yg baik..saudara yg baik...kawan yg baik...pelajar yg baik...inshaAllah hidup diakhirat lebih selamat...


sementara tggu result keluarni...
byk2 kan lah qiam,doa di waktu mustajab...solat jgn tinggal ..on time...bykkan sedekah..bykkan sangka baik..maafkan semua org,,rajin2 topup amalan sebagai bekalan ...tawakal...


ingat,deanlist kat universiti ini sia2 sahaja kalau kita tak rebut peluang nak dpt 'deanlist' diakhirat..
kat sini kita tau result setiap sem..mudah sket bg kita nak topup yg mana kurang..tp..yg amalan hidup kita bertahun2ni ada tak sape2 yg tahu? hanya Allah je yg tau...jadi.renung2kan :) sumeni utk diri sy jugak :)


happy holiday ya semua..semoga korang hepi selalu dan dpt result power2. ! thx 4 being my frens! maafkan salah silap..halalkan sume  ilmu yg korang bg.:) rasa2nya sume dah balik umahni..tnggal Nurul comel je ade..gud luck exam arab ! to asilah-gud luck test keta..jgn racing memanjang je nnt.hehe..yg lain2 hepi holiday !
nnt jumpa ye mase nak buat R.A.(Research assistant),,,mesti korang yg first time keja rasa excited kan ! hehe...well,biha n me je lah ni ye yg penah keja..tp ala keje yg x professional sgt lah.sbb nk gaji yg lumayan!.yg ini pulak keja dgn prof bassim tu ! haha...-__-"...


ok..habis dah merepek sket..babai sume org ! cuti semni sy keje kat usm ! ada pape dtg usm ok ! heehee...semoga segala usaha kita diberkati dan usia kita dilanjutkan utk berjumpa lg next sem !

Wednesday

SALAM PERANTAUAN

salam

kalini guess where am i?

1st time kot tak balik raye..huahua...sob2
xpe...ade asilah,bihah...

oke..
hari ini alhamdulillah,dpt gak jawab dgn baik maybe..inshaAllah paper arab..hehe
then tido memanjang...qada'..haha
hope esok lebih bermanfaat..,

mm..nak layan personal taste pon xsempat lg..
oke..
gud nite semua :)

p/s: esok plan nak siap2 pakai baju kurung then amek pic sket kat area mcm winter tu...then buat salam perantauan kt fb.can? haha

Thursday

HARAPAN SEORANG GADIS




Terlalu banyak perkara yang berlaku.
kadang kadang kita taknak pun benda tu berlaku..
tapi.kenapa mesti berlaku.

DIHATI
sgt suka dgr lagu ini.

mm...

2 paper dah berlalu...takde pape nak komen..cuma doa dan doa je yg boleh dipanjatkan.
haa..ni rasa nak nyanyi ni lagu di hati by DeHearty.
dulu.masa kat sek sains.study dgn kawan..tido dgn kwn.sume dgn kwn.no study alone...
ni lagu khas buat kwn2..rumate,syat,pico,emmy,ain.halimah,fathin,ammarah,mira,zati,emmy,mimi,nadia,fit,fyza,mira nasir,saidah,n so on...boys?
mm..xde kot...xsuka tgk pmpn yg layan lelaki lebih baik dr diorang melayan kaum diorang sendiri.
bukan bajet baik.tp, pk lah sendiri kan.dah besar.xde kaitan dgn yg hidup @ yg dah tiada.

cuak gak result keluar nnt.papepun. sy xnak bgtau sesapepun result kalini..even xde org berani sms ty result sy.haha..time matriks je lah fit,fyza,mira ty.haha..tp, pas fikir2 balik.xyahlah ty...mcm byk buruk dr baik nye kan...tkt buat org serba salah nak bgtau,malu nak bgtau..tp yg result tggi of coz lah diorg suka bgtau.haha.normal lah. syamimi ariffen lah seorang kwn yg sgt mempercayai sy dan membuat kan sy xpenah nak amek tau perihal markah org sgt...cukuplah sekadar ucap Alhamdulillah bila berjaya.
dan bersabar cakap"Alhamdulillah,kena tabah,usaha lebih baik lg nnt."

next sem,harap2nye...sy nak diri sy masa sem2...
inshaAllah...sy akan kembalikan diri sy yg itu...
dan sy xnak campur adukkan masalah dlm study.ckp memang senangkan...mm..inshaAllah.
mgkin sume akan cakap...ala,,,bukan selalu ke angan2 nak berubah setiap sem ade kat diri setiap individu...
tp,xkemanapun...hahaha..yeke?takpe2..ambil sebagai cabaran..positif..saya yakin pd diri sy..
walau apapun terjadi semni..
sem depan

1. jadi ulat buku.rajin3...pedulikan ape org nak kata.
2. selalu jemaah xkira waktu.
3. on facebook utk benda yg bermanfaat sahaja ok. e.g: share artikel berfaedah,check info2 berguna.
4. rajin jumpa lecturers b4 study week.
5. nak jadi pendiam.xde kwn ramai pun xpe..asalkan kita hargai kwn2 yg ade.
6. banyak2 muhasabah.
7. selalu minta maaf pd orang.
8. aktif at least 2/3 event je.cukup la kan.
9. tidur seawal yg boleh.
10.hablu minallah hablu minnannas.

tu je...
harap2..umur dipanjangkan.inshaAllah!


lagu zaman dulu kala.


Saturday

puasa makruh dan puasa haram





salam,
juz want to let this entry be ur reference when u're confusing,or forgot something that u've learned before:)


Makrud ada 2  jenis;
1. Makruh Tahrimi - ialah perkara makruh yang lebih dekat kepada haram
2. Makruh Tanzihi - ialah yang lebih dekat kepada halal [maksud dengan istilah makruh pada umumnya]. Jadi, Hukum Makruh, sebagaimana didefinisikan oleh para ulama ialah perkara yang apabila ditinggalkan kita mendapatkan pahala, dan apabila dikerjakan tidak mendapatkan dosa.


Makruh pada kita umat Islam untuk berpuasa pada hari-hari berikut:
Puasa pada hari Jumat sahaja. Ini adalah kerana hari Jumaat adalah merupakan hari kebesaran bagi umat Islam. Tetapi jika digabungkan puasa hari Jumaat itu dengan puasa satu hari yang lain [sama ada pada hari sebelumnya atau selepasnya], maka tidaklah dihukumkan makruh puasa hari Jumaat. Diriwayatkan daripada Abu Hurairah ra berkata, aku mendengar Rasulullah saw bersabda, “Janganlah kamu berpuasa pada hari Jumaat, melainkan bersama satu hari sebelumnya atau sesudahnya”. - Riwayat Bukhari.


Puasa pada hari Sabtu sahaja. Ini adalah kerana hari Sabtu merupakan hari yang diagung-agungkan oleh orang-orang Yahudi. Diriwayatkan daripada Abdullah bin Busr daripada saudara perempuannya sesungguhnya Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda, maksudnya: "Jangan kamu berpuasa pada hari Sabtu melainkan apa yang telah difardhukan Allah ke atas kamu. Jika seorang daripada kamu tidak mendapati [pada hari itu apa-apa makanan] melainkan satu kulit anggur atau ranting pokok, maka hendaklah dia memamahnya [supaya kamu tidak dinamakan berpuasa pada hari itu]".


Puasa hari Ahad sahaja. Ini kerana, hari Ahad merupakan hari kebesaran bagi orang-orang Nasrani. Diriwayatkan oleh An-Nasa‘i bahawa hari-hari yang paling banyak Rasulullah saw melakukan puasa ialah hari Sabtu dan Ahad [dengan bergabung], dan baginda bersabda, maksudnya: "Sesungguhnya Sabtu dan Ahad adalah dua hari raya bagi orang-orang musyrik dan aku suka supaya aku menyalahi mereka."


Namun, sekiranya puasa pada hari Ahad dan Sabtu diiringi oleh puasa hari Isnin atau Jumaat, maka tidak dikatakan bahawa puasa hari tersebut hukumnya makruh.


Puasa sepanjang tahun. Puasa sepanjang tahun boleh memudaratkan diri. Maka, makruh berpuasa sepanjang tahun. Hadis Abdullah bin Amru bin Al-As r.a katanya, Rasulullah s.a.w telah diberitahu bahawa aku pernah berkata: Aku akan beribadat di waktu malam dan akan berpuasa pada siang hari sepanjang hidupku. Lalu Rasulullah s.a.w bersabda: Engkaukah yang telah berkata demikian? Aku berkata kepada baginda: Akulah yang telah berkata demikian wahai Rasulullah s.a.w! Rasulullah s.a.w bersabda: Engkau tidak akan berkuasa melakukannya. Baginda menambah: Berpuasa dan berbukalah. Tidur dan beribadatlah di waktu malam. Berpuasalah tiga hari dalam sebulan kerana satu kebajikan itu akan dibalas dengan sepuluh kebajikan yang menyamai berpuasa setahun. Lalu aku berkata kepada Rasulullah s.a.w: Aku mampu melakukan lebih dari itu. Baginda bersabda: Berpuasalah sehari dan berbukalah dua hari. Aku berkata kepada baginda: Aku mampu berbuat lebih dari itu. Rasulullah s.a.w bersabda: Berpuasalah sehari dan berbukalah sehari. Itulah cara puasa Nabi Daud a.s dan puasa yang sederhana. Aku berkata lagi: Aku masih mampu berbuat lebih dari itu. Baginda bersabda: Tiada yang lebih baik dari itu. Abdullah bin Amru r.a berkata: Tentu saja aku terima berpuasa tiga hari sebagaimana yang dinyatakan oleh Rasulullah s.a.w yang aku lebih cintai daripada isteri dan hartaku.


***




Puasa Haram.
Larangan berpuasa pada hari-hari berikut adalah jelas dan kita sebagai umat Islam perlu mengelak dari melakukannya.


Puasa pada dua hari raya. Dari Abu Ubaid hamba ibnu Azhar berkata, saya menyaksikan hari raya [yakni mengikuti solat `Eid] bersama Umar bin Khattab r.a, lalu beliau berkata, "Ini adalah dua hari yang dilarang oleh Rasulullah saw. Untuk mengerjakan puasa, yaitu hari kamu semua berbuka dari puasamu [1 Syawwal] dan hari yang lain yang kamu semua makan pada hari itu, yaitu ibadah hajimu. - Riwayat Shahih Bukhari.


Hari-Hari Tasyriq Haram berpuasa pada hari-hari tasyriq yaitu tiga hari berturut-turut [11, 12 & 13 Dzulhijjah] setelah hari raya Idul adha berdasarkan riwayat Abu Hurairah ra bahawa Rasulullah saw mengutus Abdullah bin Hudzaifah mengelilingi Kota Mina utk menyampaikan "Janganlah kamu berpuasa pada hari ini krn ia merupakan hari makan minum dan berzikir kepada Allah”.


Hari syak iaitu 30 Syaaban. Dari `Amar bin Yasir r.a., katanya: "Barangsiapa berpuasa pada hari yang diragukan maka sesungguhnya ia telah menderhaka kepada [Rasul Allah] Aba al-Qasim s.a.w." - Hadith Hasan Sahih


"Hari syak" atau "hari yang diragukan", ialah hari ke-30 dalam bulan Syaaban. Puasa pada hari tersebut adalah haram hukumnya dan tidak sah puasanya.


Kecuali, kalau seorang pada hari itu mengerjakan puasa qadha atau puasa nazar, maka dibenarkan untuk berpuasa.


Begitu juga dengan orang yang biasa mengerjakan puasa sunat yang tertentu seperti "puasa hari Isnin" atau "puasa 3 bulan penuh", maka berpuasa pada hari tersebut juga tidak dilarang.