Tuesday

KESIMPULAN utk SEM ni...

Assalamualaikum.
entri ni nak buat konklusi utk diri sendiri.
memandangkan exam dah habis..whoaaa...lega...
tapi.ada jugak lg kelemahan yg perlu dibaiki...


harap2 sgt bila grad nnt pointer( CGPA) tu 3.5 ke atas...
so dpt scholar bila nak sambung master kat usm..eh..dgr org kata 3.2 ke atas dah dpt dah..weehuuu...xyah la nak guna duit abg n kakak..
eh skrgni pun xguna tau..hehe..bukan nak berlagak...alhamdulillah jpa mampu nak tampung segala
perbelanjaan..jimat cermat lah yek..5000+++ bukan sket..so mcm pelik if ade org tu,ade mak
ayah, tp duit mengalir2 tak henti2 so akibatnye still xcukup..jimat cermat lah..tp berpada2...=)
well,org ckp kalau nak target kena tinggi..so kalau jatuh xde lah teruk sgt...
betul jugak tu ! nk 3.9 ke atas ! tlg lah...haha...


buat masa ni nak kemas barang..rumate sorang tu dah kemas...haha
exam kalini.ntah lah..ada yg rasa mcm susah.rasa senang..tp no komen !
sebab,kalini nak bukak rahsia sket,,,memg rase susah...
tp kalau ade dah berkat usaha yg Allah bg inshaAllah sume nya akan membuahkan hasil.
contoh,sem lepas,killer subjek tu memg membuatkan sy dap dup dap dup...sebb jwb pun alahai jwpn sy tu basic la sesangat.mmg rasa kena repeat...dlm kelas plak,,,hampeh je...sy paling bengap...yg lain laju je..rasa nak penampar sorg2 pun ade gak..hahah...tp,...time result keluar tu...dek krn terlalu terkejut,terkesima...smp sy mengalirkan airmata...
bersyukur sgt2...paper tu sy dpt A....bukan A-...tp A....


ok.selalu org akan ckp.'ala,aku dah lah xusaha byk mana,tibe2 dpt A???'
cikgu sy penah bgtau,xbaik ckp mcm tu...seolah2 xbersyukur...lain kali ckp alhamdulillah..semua yg berlaku mesti ada sebab...
Allah kan maha penyayang....
Allah terlalu baik utk kita persiakan..utk kita xyakin dgnNya...jgn berprasangka...




ingat ye..walau apapun kita dapat nnt,,bersyukur je..yg mana tinggi,pertingkatkan lg..jgn cpt leka..yg mana rendah,kena ingat,,,ni baru dugaan kat dunia...
kalau ni pun kita dah gelisah..apatah lagi kat akhirat..:'(


meh nak cite sket...cite yg paling menyayat hati..ade video nye lg..sila lah tgk video nye
bila Rasulullah dibangkitkan,di padang mahsyar...baginda menangis ter esak2 mengenangkan umatnya..
merayu2 pada Allah supaya ringankan azab umatnya..
sampai neraka pun merayu2 pada Allah bila ia tahu bahawa umat yg akan diseksa olehnya
ialah umat nabi Muhammad...kita pula ??apa yg kita buat masa kat dunia???ada tak kita ingat rasulullah sebagaimana baginda ingat pada kita,sayang pada kita....


Dan di saat kita dihadapkan ke pengadilan..kita lah umat yang terakhir sekali di adili...
time tu,,,mcm2 kesalahan..baik yg besar mahupun yg kecil sebesar zarah...mesti diadili...takde yg terlepas...
semua kesalahan kita Allah balas...semua kebaikan pun akan dibalas...masa tu..nangis airmata darahpun xde guna lg...semua dah terlambat...jadilah penghuni neraka smp habis semua pembalasan ke atas kita..=(
jadi,,,
moral of story, jadilah hambaNya yg sentiasa rasa diri masih belum sempurna...
andai result kita naik kalini,,,panjatkan kesyukuran yg xterhingga...dan jgn sesekali riak..takut2 Allah tarik semula apa yg dah diberi...


dan kalau sket lg nak dpt apa yg diidamkan tp xberjaya..jgn marah..jgn putus asa...jgn salahkan Allah..
tp tgk dulu diri sendiri...dan anggap ini ialah satu ujian yg kecil nak tgk sejauhmana keikhlasan kita menyintaiNya...


jadilah hamba yg taat,anak yg baik.adik yg baik...abg akak yg baik..saudara yg baik...kawan yg baik...pelajar yg baik...inshaAllah hidup diakhirat lebih selamat...


sementara tggu result keluarni...
byk2 kan lah qiam,doa di waktu mustajab...solat jgn tinggal ..on time...bykkan sedekah..bykkan sangka baik..maafkan semua org,,rajin2 topup amalan sebagai bekalan ...tawakal...


ingat,deanlist kat universiti ini sia2 sahaja kalau kita tak rebut peluang nak dpt 'deanlist' diakhirat..
kat sini kita tau result setiap sem..mudah sket bg kita nak topup yg mana kurang..tp..yg amalan hidup kita bertahun2ni ada tak sape2 yg tahu? hanya Allah je yg tau...jadi.renung2kan :) sumeni utk diri sy jugak :)


happy holiday ya semua..semoga korang hepi selalu dan dpt result power2. ! thx 4 being my frens! maafkan salah silap..halalkan sume  ilmu yg korang bg.:) rasa2nya sume dah balik umahni..tnggal Nurul comel je ade..gud luck exam arab ! to asilah-gud luck test keta..jgn racing memanjang je nnt.hehe..yg lain2 hepi holiday !
nnt jumpa ye mase nak buat R.A.(Research assistant),,,mesti korang yg first time keja rasa excited kan ! hehe...well,biha n me je lah ni ye yg penah keja..tp ala keje yg x professional sgt lah.sbb nk gaji yg lumayan!.yg ini pulak keja dgn prof bassim tu ! haha...-__-"...


ok..habis dah merepek sket..babai sume org ! cuti semni sy keje kat usm ! ada pape dtg usm ok ! heehee...semoga segala usaha kita diberkati dan usia kita dilanjutkan utk berjumpa lg next sem !

3 comments:

LadyBird said...

salam.. moga2 dpt result gempak.. insyaAllah.. :)

Ana Mardia said...

hepi holiday!

fatin hanani said...

salam :)
smga mndpt reslt yang ditaget ok :)
fatin doakan..
amin!!!!