Thursday

dugaan

bila Allah selalu mendugamu dengan kesusahan, bererti kamu kerap diperhatikan... tanda DIA amat kasih padamu... dengan harapan kamu mengingatiNya juga....

Wednesday

**JUMPA DAH**

Alhamdulillah....
beforetu,,,i just wanna to thank to all my frens yg selalu support me..yg selalu bg smgt..yg doakan mgkn? ya allah tenkiuu sgt2....yg rapat atau pun tak..aku ni..aku kwn n syg seseorg tu krn Allah..bukan dia cantik ke pandai ke..lemah ke...xramai kwn ke...kaya ke...ape ke..aku syg semua nya sbb Allah...yg rapat atau tak..memadai lah aku mendoakan mereka....krn doa itu inshaallah dpt selamat kan kita dr api neraka inshaAllah !

=)


td aku call kak ummi...
ntah knp laju je jari ni call sejak akhir2ni...
mungkin sejak hp aku mcm xizin kan aku sms lg..huhu
aku cerita itu ini..ttg diri aku lah...
dan..
apa yg aku dapati..
lepas tu je..
aku rasa nak nangis..
oh Ya Allah...ini rupanya yg aku cari2...
seseorang yg boleh aku call dan org tu ambil berat hal aku sgt2...
aku menangis lg...
ya..aku rindu keadaan itu...lama sgt...sejak ayah dah xde....
aku xsalahkan adik beradik aku..aku faham..diorang sentiasa syg aku...

baru lah aku sedar...aku buntu, aku resah, aku sensitif, aku kuat jeles,,,
semua sebab aku jarang sgt dpt panggilan dr org yg nak tahu hal aku....
aku rasa bahagia sgt...
barulah aku sedar...knp aku asyik mrh2..emo2...sedih2...kuat jeles...org ckp muka aku garang n watsoever...aku cpt hangin..aku ske kacau hidup org lain...semua sbb aku jarang dpt berbual dgn someone yg lebih tua yg betul2 amek berat hal aku..jarang sekali.....aku xde kekuatan nak kongsi apa2 masalah...
kalau dulu,,,ayah lah org yg aku selalu kongsi masalah...tp skrg dah xde...aku segan nak share ape2 dgn adikberadik...sbb ...mmg segan...xtau nak mula camne...

blog ni pun aku dah private kan.tp juz tkr url je lah...sape2 unknown nak cari some related topic they can still find it here from google ...dah xde sape2 yg pelik2 leh jenguk dah.tp ade lah jugak kwn2 pmpn yg aku bg link ni...but i still can count how many of them....maafkan aku..aku terpaksa buat mcm tu...i've another blog too..but it's too private...=)
aku minta maaf atas semua kelemahan aku....aku ngaku aku yg teruk...tp kan..if aku hepi..kadang2 n selalu lah suara aku agak kuat n nyaring...so soryyyy ye korang....dah lah ganas, suara kuat.haizzz....sebab tu kadang2 aku prefer utk berdiam...but then ada org judge aku sombong plak jarang senyum....haizzz....but skrg ok kot..aku rasa almost dah fhm...hopefully...kena bersangka baik....kadang2 aku selalu senyum ape....korg xperasan agknye...maybe aku xsenyum tu kadang2...aku fikir masalah aku.......

korang xkan tau masalah individu tu selagi org tu mampu menyimpannya...........
berat sgt nak ditanggung.........
apa yg aku pernah share tu,,,maybe juz half of it....
ada lg mslh lain yg membelenggu aku...
tp xpe....aku harap aku diberikan kekuatan utk hadapi semua ni.........
aku kena selalu call org2 yg boleh care pasal aku..supaya aku rasa lebih bersemangat...
dan aku rasa ada lah jugak org amek tahu aku buat apa..aku hidup ke mati..huhuhu.....
sedihnyeee....T_T

biarlah faeizen..org nak judge apa...
kau tahu apa yg kau kena ubah kan?
buat je ! jgn fikir hal silam...
Allah lebih tahu apa yg terbaik utk hambanya....

Aku syg sgt kak long.kak ngah,a.pie,a.ajak.kak awe...
ingat taw...sampai bila2pun adik xpernah benci korang...
adik tahu ni takdir utk adik...
abg n akk2 pun ada takdir tersendiri mgkn lebih perit dari adik....
mgkn hati kita penuh dgn kasih syg...cuma tak tahu cara nak luahkan je kan...
sbb tu adik lebih penting kan hati dan perasaan kwn,sahabat,selain keluarga sendiri....
adik minta maaf untuk tu...
adik hargai sgt2 segala apa yg korg dah bg kat adik....
mgkn adik belum cukup baik utk korg...
adik cuba perbaiki lg....
tp adik xsuka dibanding2 kan dgn org yg masih ada mak ayah !
sbb,,,adik dah rasa sejak umur 9 tahun lg..dah takde dah tangan nak belai2 adik ni....
adikpun teringin nak belajar lemah lembutnya,,,cara spt anak2 dara lain dpt...
tp adik just tahu utk teruskan hidup je dgn ayah masa tu....
kadang2 adik kena pukul sebab adik nakal.
menjerit sakit sorg2...mmg padan lah kan...sape suruh nakal..balik sek lambat..main dgn kwn smp mgrb...
asyik sebut MAK MAK MAK..mmg lah ayah bosan n tertekan !


takpelah...aku kena teruskan juga hidup ni nak tak nak...
esok dah berangkat ke vietnam...
walaupun hati rasa xsuka...aku pergi jugak..
saat ini..masa ini..aku tak rasa aku benci sesiapa...aku dah lupakan..maafkan semua nya...
aku harap begitu juga lah org lain akan lakukan....
abg,akak, adik syg korg..syg keluarga kita...=')
mula terfikir,,,ya allah..alangkah indahnya..bila aku grad, aku kahwin, arwah mak dan ayah akan tgk aku..
sebab dr kecil lg diorg dah kata aku mesti pandai..aku budak baik...aku nnt leh tlg diorg...
tp knp xkesampaian..kadang2 smgt stdy sekejap sgt...bila ada mslh aku tak tahu nak call sapa..nangis sorg2 je lah jwbnye..nak sangat call hp mak n ayah kalau diorg ada...smp skrg, no hp ayah ada dlm hp aku... tp no tu abg dah guna....aku tak tahu nak call n cerita masalah aku..n minta pendapat what should i do ! sbb tu aku selalu end my problem with the other problem ! what a bad girl ....


jagalah ibu bapa kamu selagi mereka masih hidup..
sbb, bila mereka dah tiada....korang akan rasa 1 paradigma, 1 perubahan besar akan berlaku ke atas diri kamu...berdikari,sensitif,cpt rasa rendah diri,selalu fikir diri lemah,selalu fikir masalah,selalu rindu mereka smp kemurungan melanda...u can't describe it to people. but u can try to avoid it . InshaAllah i will =)

ayat ni indah...aku  share dr nurul ain zakaria...lg indah kalau kita hayati betul2 cinta Allah pd kita...

I asked Allah for strength & Allah gave me difficulties to make me strong, I asked Allah for wisdom & Allah gave me problems to solve, I asked Allah for courage & Allah gave me obstacles to overcome, I asked Allah for love & Allah gave me troubled people to help, I asked Allah for favours & Allah gave me opportunities. Maybe I received nothing I wanted, but I received everything that I needed. That shows how Allah Loves you and care about you. -quoted. subhanallah walhamdulillah allahuakbar. may Allah keep us strong.never give up.inshaAllah.

Tuesday

URL BARU

Assalammualaikum.
seperti yg telah lama aku fikir.
memang dah lama nak tukar url baru which means not a new blog.
but new url.
means org2 yg ada link lama tu dah xleh pakai dah...hehe...
lega sket...nak privacy....juz kwn2 terdekat yg aku percaya je aku bg =)
dan aku nak kan something yg baru utk blog ni..
cth.template comel sgt nnt emmy buat kan.inshaallah..hehe.....
papepun, aku harap kebahagiaan tu menjadi milik semua orang =)
kerana Allah dah peruntukkan setiap hambaNya sedikit ujian,sedikit kebahagiaan,sedikit kealpaan,
jadi jangan mengeluh...tarik nafas dalam2...teruskan kehidupan selagi boleh...tak lupa juga setiap REZEKI Allah beri...


nikmat bukan sahaja DUIT,HARTA BENDA,,,tp,,kesihatan,kebahagiaan,kepercayaan,tidur nyenyak,bangun malam,mcm2 lg..plg utama ialah KHUSYUK dlm solat yg xramai yg dapat rasa tu...doa sama2 dpt capai yg tu ye =)


salam.

Saturday

duduk antara dua sujud

TAHUKAH KAMU.....

Doa duduk antara Sujud yang kita selalu baca laju2..
tahukah maksudnya??
Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)
Warhamni (sayangi aku)
Wajburnii (Tutuplah aib-aibku)
Warfa’nii (Angkatlah darjatku)
Warzuqnii (Berilah aku rezeki)
Wahdinii (Berilah aku petunjuk)
Wa’Aafinii (Sihatkan aku)
Wa’fuannii (Maafkan aku)



****KALAU PERASAN KAN..NI MACAM DOA AMNI DALAM STANZA CINTA =) ****






credit to : SINI

Friday

passport =)

harini berjaya buat passport even b4 ni mcm2 halangan...
dapat buat passport kat jabatan imigresen yg sgt lah bagus perkhidmatannya..T_T


okie dokie...dah berjaya siapkan! dahlah jauh...siap kena pergi 2 kali..mmg baguslah kan..hehe
berat hati sebenarnya nak tinggalkan malaysia..cewaahhh...tp apakan daya...anggap je ade hikmah semuani...
babai semua..=")

hehe.....

tadi drive buat passport. then dia yg suruh datang harini tu cakap kena tggu lagi dan lagi..haih dan haih...
so aku n kawan aku tidur jap dlm kereta..xsenonoh kan..hoho...
xla...window shopping! haha...benda yg aku xberapa nk suka...online shopping lg best.hehe...
tp kalau bookshop mmg sejam lah paling kejap..so beli lah jugak aku 1 buku, dan pen.. 
buku apa? jeng2..ade lah..hehe...rasa2 semua orang ada kot kat umah..aku je baru nak beli...
nak baca dan hafal =)
inshaallah...

so then aku ditakdirkan dapat menggunakan kereta tu smp kul 10 mlm! sbb die ade hal kat luar n die izin kan nak guna n free je..Alhamdulillah..thx abg yg baik hati..
semoga rezeki mu melimpah ruah lg...
so, aku minta izin lah  nak pi klinik..
DOKTOR amat lah terkejut tgk tengkuk aku!
HAHAHA...
lalu doktor memberi ubat2 yg sepatutnya...
charlie oh charlie...
can u imagine that my tengkuk looks like mcm kena SIMBAH ASID!
huhuhuhu....skrg dah xgatal...proses nak baik pulih dah bermula kot..
Alhamdulillah..boleh start study sket2...
before ni smp KEDEMAMAN aku ni...
nak ziarah kawan pun tak jadiiiiiii!!!!


alhamdulillah kerana diberi lg nafas nak hidup...
jgn lupa BERSYUKUR dan jgn sombong nak ckp ALHAMDULILLAH ya =)

RAHSIA




rahsia itu unik kan...
kadang2 dgn org yg kita sayang dan percaya shj kita simpan rahsia...
kadang2 dgn berahsia lah hubungan kita mmg superbb...
kadang2 dgn berahsia jugalah hubungan kita rapat tak terkata...
kadang2 dgn berahsia juga lah kita menjadi renggang..
kadang2 dgn berahsia lah diri menjadi serba salah...
kadang2 dgn berahsia juga lah kita salah faham
kadang2 dgn berahsia lah tiada pergaduhan
kadang2 dgn berahsia lah keadaan semakin pulih...
kadang2 luruskan niat dan saling berkasih sayang  dan saling MEMAHAMI itu lg indah...

tp...kadang2...dgn berahsia....bila bergaduh...rahsia kita tu dijadikan bahan untuk diperkotak katikkan...yg diungkapkan semula tp ibarat nak rejam lembing kat diri kita sendiri......sedangkan...rahsia dia kita pegang erat2 seeratnya walaupun kita takkan lagi bersua,berjumpa...



tarbiyah...
manusia perlu ditarbiyahkan...
sebab,,,kita kena tahu...xsemua orang tahu apa yg berlaku kat diri kita ni
"U'VE NO IDEA WHAT HAD MADE WHO I AM TODAY"

tp...kena juga sedar....tak semua org kesah ttg tu...tak sume org berminat nak tahu...
tak semua org leh fhm....tak semua org...jd..diri sendiri kena lah berubah mana yg mampu...
sebab masing2 ada kelebihan dan kekurangan...jangan rasa hari sentiasa cerah setiap masa...
jangan rasa hidup diri dan keluarga sentiasa cerah belaka...hidup org lain tu yg salah...

papepun,,,konsep Islam mudah...buat salah.bertaubat.pintu taubat sentiasa terbuka selagi KIAMAT belum tiba...Allah s.w.t maha pemurah...Nabi Muhammad s.a.w pun sentiasa mendoakan dan memaafkan umatnya...

kita perlu berubah ke arah lebih baik...
apa yg kita rasa kita mmg teruk, kita ubah ya...dgn berdoa pd Allah...
cuma syaitan ni kadang2 nakal sket...
mcm2 dibisikkan kat telinga ni..............................

krn tu juga aku tahu....
oh...tak semua org mudah nak memaafkan sesuatu....termasuk lah org yg betul2 warak....
kerana syaitan itu lebih BIJAK memainkan peranan...
but, biarlah aku simpan semua tu sbg peringatan...
biar kita jadikan kisah orang lain utk dijadikan pedoman buat diri sendiri...


juz share 1 sentence dari someone     "x mati dek keji, xhidup dek puji"




believe Allah...Allah never dissapointing you unless you still arrogant

Thursday

SYAITAN!

sejak aku balik dr kem.
aku rasa aku ni makin lah bazir masa..
isnin, aku rehat puas2...
ingat kan selasa nak stdy...
tp demam dek kerana charlie!!!
subhanallah....byk sgt kot kt tengkuk aku...smp aku rasa nak muntah
kak reen yg tgk pun terkejut...die kate charlie tu bunuh diri beramai2 kt tengkuk aku.
huhuhu...kejam tul charlie...
smp aku xleh wat ape2...solat pun sakit
tidur sakit
mandi sakit
tup2...tau plak ade test reaction...arghhh...ade lg 3 hari..
akn ku usaha...
semakin nak berubah..
aku rasa mcm2...
mcm semua tak kena..
macam rasa hina nyaaaaaaaaaaaaaaa diri aku ni..
rasa aku niii mmg bykkkkkkkkkkkkk kesalahannnnnnnnnnnnn
rasa aku niiiiiiiiiii adaaaaa je terbuat orang tak puas hatiiiiiiiiiiiiii
rasa nak tumbuk2 dinding..............................................
mlmni aku rasa mcm kena rasuk setan.........
rasa mcm semua tak kena.........................................
syabaslah setan. kau berjaya hasut aku.utk mls.utk giv up.utk stop wat segala2nya.
pergilah jauh2 setan.
aku taknak dah diri aku yg dulu.
tlg jgn kotor hati aku yg baru.
yg aku susah2 perbaharui.
tolong lah setan.
tlg jgn cemar kan lg.
aku mohon................

=(

Wednesday

sikat rambut =)


Rasulullah s.a.w melarang menyikat rambut di dalam kamar mandi kerana perbuatan itu melemahkan akar rambut. Seseorang itu hendaklah duduk ketika bersikat kerana ia akan menguatkan otot jantung dan elak daripada melakukannya secara berdiri sebab ia akan melemahkan jantung. Seseorang yang bersikat ketika berdiri akan terjebak dalam masalah hutang. Adalah makruh menggunakan sikat yang diperbuat daripada perak atau bersadurkan perak. 







just LOVE. never hate people =)



Rasulullah SAW bersabda : "Cintailah siapa yang ada di bumi supaya kamu akan dicintai oleh makhluk yang berada di langit " (Riwayat Tabrani)
Rasulullah SAW bersabda : "Dan tidak halal bagi seorang Muslim itu meninggalkan ( tidak bertegur sapa kerana pergaduhan) saudara seIslamnya lebih dari 3 hari” ( Riwayat Al-Bukhari, 5/2253)
p/s : janganlah saling membenci antara darah daging sendiri mahupun sesama muslim..jika ada,ya kita bukan malaikat. termasuk lah sy.mmg ada...tp carilah orang utk diluahkan dan org tersebut mestilah org yg boleh membimbing dr segi agama, inshaAllah jika tak dapat, kita duduk sebentar, cari penyelesaian samada berterus terang atau meminta maaf atau terus memaafkan org tersebut tanpa mengaibkannya dan diri sendiri.


p/s : buat abg2 akak2..adik minta maaf jika adik tak menjalankan tanggungjawab sebagai seorang adik selamani...bg adik masa menenang diri adik....byk sgt perkara yg bermain kat kepala skrgni...nk btulkan dulu yg mana penting...adik sentiasa doakan semua ahli keluarga adik masuk syurga nnt...siapa yg taknak masuk syurga...tempat yg kita boleh buat apa saja yg kat dunia kita tak mampu buat...tempat ganjaran diberikan...subhanallah...buat arwah mak dan arwah juga....i never stop from loving both  u= )

aku berkata sedemikian sebab pernah dan selalu merasainya. aku harap aku takkan mengulangi perasaan itu lg...nauzubillahiminzalik....aku selalu risau tp aku slalu alpa krn mungkin hanya 1 pahala sahaja membuat aku tak layak memasuki syurga nnt.

renung2kan...

dirty...

assalammualaikum...


tujuan menulis ni bukan utk apa2...saja as my own opinion...
sedar tak sedar tak lama lg kita mengundi...dan negara kita mengamalkan hak demokrasi...
kita jgn main kata ini tak bagus,itu tak bagus,duk dengar org kata itu ini...tp kita sendiri kena banyak membaca,melihat,mendengar,berfikir secara logik...sebab ini hak kita...1hari nanti anak cucu kita juga yg menerima kesan disebabkan pilihan yg kita buat...dan juga di akhirat kelak...adakah pemimpin yg kita pilih itu benar2 dpt memimpin kita?


sedangkan Hosni Mubarak di Mesir pun boleh tewas...pengisytiharan darurat di sana pun dah tiada. kita di Malaysia masih ada pengisytiharan darurat...ancaman apakah lg yg kita terima?


aku tertarik dgn kata pemimpin pas..jika perdana menteri mengisytiharkan Malaysia akan mengamalkan undang2 mengikut Al-Quran dan Sunnah,masa tu juga pas akan dibubarkan. Tp knp smp skrg masih berkeras? tolak semuatu kerana penting kan MELAYU? skrg baru aku faham,,,bkn melayu kita perjuangkan...kita harus perjuangkan ISLAM.agama Allah..bila Islam yg dijadikan neraca timbang utk segala undang2,,,confirm lah semua perkara tak perlu dirisaukan lg..tiada rasuah,,,penindasan hak2 rakyat yg kita tak sedar dan mcm2 lg...


baik,,,kita cakap soal kebaikan part Barisan Nasional...aku bukan apa...masa arwah ayah hidup dulu tak silap aku masa aku umur dr 10 thn smp 12 thn,,,aku jd setiausaha ayah merangkap org kuat UMNO..so, masa kecik2 dulu aku tak lah terdedah sgt dgn parti2 lain...dan aku fikir diorg ni menyemak je memecahbelahkan negara...ish2...............tp tu dulu.....masa tu mgkin rasuah belum menjadi2...harga barang tak naik mendadak lg.....tp aku fikir bgs juga ada parti pembangkang..sekurang2nya BN takkan duduk diam senang lenang hidup kaya raya makan duit rakyat...


tp satu lah kan aku suka ttg BN,hidup Melayu diberatkan...kalau tgk di penang,,,mana ada dah melayu hidup senang?? makin terpinggir...ni semua salah sapa jugak? Melayu sendiri yg manjaaa rasa hidup selamat dah....tak fikir masa panjang....tp bersyukurlah kan Johor masih lg memelihara hak2 org melayu....tp kan...perasan tak kita,,,Agama ke bangsa yg kita patut perjuangkan?


aku terbayang,,,alangkah bagus kalau negara kita ni benar2 mengikut Al-Quran dan As-Sunnah...dosa rakyat pun makin berkurangan...tiada penipuan...tiada penindasan..sekali gus Melayu pun terbela. tak ke gitu?
apabila Pakatan rakyat wujud, menggelabah lah BN...bg aku,,,if najib betul2 telus dan kroni2 nya telus tak amek hak rakyat,,,hutang kerajaan pusat dikurangkan,,,jgn menggelabah..wat relaks je lah...=)


SPR pun satu hal....isu kat sarawak haritu....jelas mcm xnak bg hak rakyat menang..mcm tak MENYOKONG dan X MENGHORMATI pilihan rakyat...dah orang sana pilih lain,watjelah keje dgn telus..jgn suka hati tukar undang2 last minit cth tak leh kira balik undi lah apelah....lupa bg borang 14 lah apelah...jgn lah tipu rakyat...sedihhhhh lah camni........knp lah politik ni kotor sgt........semua badan2 kerajaan mcm disogok dgn duit walhal duit kerajaan tu duit RAKYAT. bukan parti2 tertentu...


isu perhimpunan BERSIH...ni pendapat aku sendiri je ok..ada baik n buruknya jugak...buruknya sebab menyusah kan org sekeliling je....polis ni baik je sbnrnye...ada segelintir je mgkn org atasan mgkn jugak bukan...xpyh lah gembar gemburkan isu ni lg2 pihak media yg mmg BIAS..huhuhu...buka lah mata...jgn suka hati judge sesuatu yg berlaku tu tanpa fikir panjang...tanpa bersih ni,,,mungkin pilihan raya takkan telus buat selama2nya...cth undi pos. mmg hampeh lah kan resultnya...mcm2 lg...nk buat biometrik pun susah..lmbt lg nak siap katanya...guna dakwat kekal pun susah...ada tu kena kira undi smp 3 kali, tup2 tgk keputusan berubah....




mmg politik ni kotor...tak kurang juga kisah video lucah....mungkin betul mungkin tak..hanya Allah yg tahu..aku pun tak suka pemimpin yg mcmni...sama2 lah kita amek yg baik buang yg keruh...siasat dulu...jgn sebar kan video merepek2 tu kat merata2...jatuh hukum FITNAH nnt sapa yg malu? sebab aku sendiri dah pernah rasa DIFITNAH. jd aku faham sgt perasaan org yg difitnah. tersepit. tp aku rasa skrg org leh bersumpah suka hati...tak tahu nak percaya yg mana kan?


kita ni belajar2 dan belajar...tp buka mata...sapa yg mmg gila seks..sapa yg memang makan duit rakyat...sapa yg mahu tegakkan Islam bukan melayu semata2...sapa yg tegakkan dan majukan Melayu,,,sapa yg penting kan ekonomi rakyat...mcm2 lg lah....pk baik n buruknya...mmg kotor..tp satu masa tetiba korg akan rasa...owhhhh......no wonder lah...baca blog2 berilmiah sahaja mengenai kajian awal lg ttg politik negara...link tak leh lah bg sebab mls nak mengaitkan sesiapa...


pikirlah sendiri...kalau BN pd aku,,,mmg kaya weh....apa kau nak dia akan support..mcm kat Johor...cuma satu je lah..jgn smp telur tembelang tu wujud n pecah..mmg kecewa lah rakyat...jaga baik2 naaa keaiban masing2...haha


then pakatan plak..bg aku kalau bab agama ni,,,bahagian mana yg salah habaq mai sket..
cuma, Islam sering dianggap agama pemalas,serabut,rimas,pengganas mcm2 lg....


tp ingatlah...knp ISLAM di politik kan? mmg lah itu strategi...bukan islam diguna2kan..tp itu saja lah cara yg telah ditetapkan utk mentadbir negara.demokrasi dan politik. jgn salah faham ttg islam..kalau tolak islam.maksudnya kamu tolak Allah?


kan senang kalau bersatu padu..masing2 saling melengkapi....atau mungkin Allah dah takdirkan aku akan hidup dlm negara yg ada politik kotor smp kiamat nnt? mgkn sehingga Islam akan menang...di situ nnt kita akan tahu sapa dalang semua ni kan...


wallahualam......hanya cadangan biasa2 tak membawa maksud menyebelahi mana2 pihak...hati kat BN tu masih byk...tp aku taknak mengundi hanya sebab sejarah negeri atau keluarga..tp kena betul2 memilih krn Allah....mudah2an pilihan ku adalah yg terbaik dr aspek ekonomi,sosial , agama dan politik hendaknya..amin...

Tuesday

cari lah HATI mu

‎assalammualaikum....
segala entri yg aku rasa ikutkan perasaan semua dah didelete beberapa hari yg lalu...syukur alhamdulillah...dan mudah2an aku akan kembali ke landasan yg sebenar...tmpt di mana org yg byk bersabar,byk mengingati Allah,rasulullah s.a.w. menjaga hubungan dgn keluarga dan sahabat serta sentiasa mendoakan Islam...




"Carilah hatimu di tiga tempat... Temui hatimu sewaktu bangun membaca Al Quran. Tetapi jika tidak kau temui, carilah hatimu ketika mengerjakan solat. Jika tidak kau temui juga, kau carilah hatimu ketika duduk tafakkur mengingati mati. Jika kau tidak temui juga, maka berdoalah kepada Allah, pinta hati yang baru kerana hakikatnya pada ketika itu kau tidak mempunyai hati!"-Imam Ghazali



sayangilah ISLAM,keluarga dan sahabat2 =)

assalammualaikum.

terlintas x dlm hati kita, cukup kah dgn solat fardhu,solat sunat,bangun malam,baca al-quran utk
diri kita masuk syurga? cukup x?

ya. begitulah yg aku fikir dulu.cukuplah sekadar buat yg atas,buat amal jariah,buat baik dgn hamba2 yg lain..sudah cukup...fokus pd study...tp rupa2nya ada lg yg aku terlupa..subhanallah...mungkin selamani aku menolak sekeras2nya...tak ku sangka pula ramai lg mengalami ujian yg sama dgn diri akuni.......bukan aku sorg je rasa sebenarnya...dan Allah maha besar, beri lg aku peluang utk sedar diri.kembali utk ditarbiyahkan dan mentarbiyah org lain.inshaAllah...

bukan mudah  utk ditarbiyahkan..hanya org2 tertentu shj dpt mentarbiyahkan hati sekeras batu akuni...alhamdulillah,,,kak wana merupakan slh seorang yg mampu menyedarkan aku ttg hal yg mungkin aku lupakan.....walaupun pd mulanya YA aku tersentap....nama ku dipanggil namun aku sedar semua yg berada di situ sedang mengadap Allah,,,bukan kak wana yg bertanya...tp Allah yg tanya ! sedar lah aku waktu itu,,,bongkaknya aku kat dunia ni....solat jemaah pun kadang2 skip2..kadang2 sminggu tu xpegi langsung...khusyukkah aku? yakin kah aku dpt 4flat? yakin kah aku di akhirat nnt aku dpt memiliki kebahagiaan? aku lebih penting kan duniawi....pntg kan perasaan org lain...yg kdang2 membuat aku sendiri kecewa...alhamdulillah.alhamdulillah..alhamdulillah...hati ku kusut ketika itu...mcm2 mslh aku fikir..ttg itu...ttg ini...ttg org itu..ttg org ini..smp aku menangis sepuas2nya betapa kering sgt iman di dada kerana xmampu lg membtulkan keadaan dan menyelesaikan masalah..aku tidak ada sape2 lg utk meluahkan perasaan aku yg kusut saat itu...alhamdulillah.....Allah mendengar kekusutan aku...alhamdulillah...Allah maha mengetahui apa yg kita semua rasa..apa yg kita semua benci,suka,semua Dia tahu....aku berharap ketenangan itu nnt menjadi milik aku  selama2nya.....shingga nafasku terhenti dan sehingga aku dibogelkan menghadap Allah...

kwn2,,,,tahu x...nnt masa hari perhitungan...ada satu golongan di sana...golongan apa? cuba fikir?
golongan yg malu segala kejahatan nya ditayangkan utk ditonton oleh semua orang...sehingga mereka menangis2 merintih mengatakan " YA ALLAH AKU RELA DIHUMBAN TERUS KE NERAKA DARI KAU MENAYANGKAN SEGALA KEJAHATAN AKU DI DUNIA...TLG AKU YA ALLAH..CAMPAK AKU KE NERAKA..AKU SANGGUP....AKU MALU ! "

ya allah.......................fikirlah apa kesalahan kita lakukan di dunia ini...samaada yg org lain nampak ataupun tak...samaada yg kita sedar atau x.....

aku berkongsi kat sini bukan hanya bertujuan utk mengaibkan diri..tp sbg pedoman buat yg membaca..sedarlah...bila2 masa shj nyawa kita boleh ditarik balik..knp mesti bongkak pd Allah? bila sebut shj program agama, ada yg tergelak,,,ada yg aggp diri xlayak...ada yg pandang remeh...mcm2 lg....termasuklah aku asyik rasa diri xlayak....rasa dgn solat fardhu,qiam,baca quran,sume mcm dah cukup...tp perjuangan rasulullah sendiri pun aku lupakan. lebih pentingkan perasaan CINTA yg bertuhankan NAFSU !

aku syg semua sahabat2 aku...aku syg semua ahli keluarga aku..kalau boleh aku nak bersama2 mereka di akhirat kelak......sungguh...pernah x kamu MENANGIS  merindui rasulullah? kita ni umat siapa?ya..aku ngaku,,aku xpenah nangis seikhlas hati merindui baginda rasulullah s.a.w.....tp ingat lah kembali mgkin ada antara kita pernah tahu tp terlupa hadith ini :

Dalam sebuah riwayat hadith... dikisahkan...

..ketika itu Nabi Muhammad SAW sdg duduk bersama para sahabat diantaranya Saidina Umar, Osman, Ali, Abu Bakar dan lainnya... lalu kemudian baginda bertanya pada para sahabat..

"wahai sahabatku, tahukah kalian, siapakah hamba Allah yg mulia di sisi Nya..."

para sahabat terdiam.. lalu kemudian salah seorang sahabat mengatakan...
"para malaikat ya Rasulullah.. merekalah yg mulia.."

Baginda berkata, "ya para malaikat itu mulia... kerAna mereka dekat dgn Allah... mereka sentiasa bertasbih dan beribadah kepada Allah...sudah tentu malaikat mulia, tapi... bukan itu yg ku maksudkan.."

lalu kemudian para sahabat kembali terdiam...
tiba2 seorang sahabat pula berkata... '" tentulah para Nabi itu mulia ya Rasulullah..."

Nabi Muhammad tersenyum dan berkata, "ya, para Nabi itu mulia... mereka adalah utusan dari Allah.. sudah tentu mereka mulia... tapi ada lagi yg lainnya.."

para sahabat terdiam lagi.... lalu bertanya, "siapa lagi yg mulia???"
lalu seorang lagi sahabat bertanya, "apakah kami sahabatmu ya Rasulullah yg mulia itu..?"

Baginda memandang wajah sahabat satu persatu dgn penuh kasih syg... baginda tersenyum melihat mereka.. lalu berkata, "tentulah kalian mulia.. kalian dekat dgnku malah kalain membantu perjuanganku, bagaimana mungkin kalian tidak mulia.. tentulah kalian mulia... tapi.. ada lagi lain yg mulia..."

para sahabat terdiam semuanya... mereka xmampu berkata apa2 lagi..

lalu.. bayangkan, tiba2 Baginda Nabi Muhammad SAW merundukkan wajahnya,
bayangkan tiba2 Nabi Muhammad SAW menangis dihadapan para sahabatnya..

penuh sayu para sahabat pun tertanya, "kenapa kau menangis ya Rasulullah.."

lalu bayangkan Baginda mengangkat wajahnya kelihatan air mata yg berlinangan membasahi pipi dan janggut Baginda dan berkata...

"wahai saudaraku sahabatku, tahukah kalian siapa yg mulia itu?"

"mereka adalah manusia2 yg akan lahir lama selepas wafatku nanti..."

"mereka terlalu mencintai Allah dan tahukah kalian, mereka xpernah memandangku.. mereka xpernah melihat wajahku, mereka hidup tidak dekat denganku sebagaimana kalian.."

"tetapi mereka begitu rindu kepadaku..."

dengan penuh kasih syg Baginda berkata...
"dan.. saksikanlah wahai sahabtku semua... AKU PUN RINDU KEPADA MEREKA...."

"dan mereka, mereka yg mulia itu......."

"merekalah........ UMATKU............"

bayangkan pada saat itu Baginda menitiskan air matanya semua sahabat menangis..

** Disini tolong nyatakan siapa yg dirindui Baginda, siapa yg selalu di doakan oleh Baginda setiap waktu???

Demi ALLAH, sekarang tolong tanya pada diri kita semua, pejamkan mata dan tanya pada hatimu teman2ku.. SUDAHKAH KAU SUDAH MENCINTAI NABI MUHAMMAD SAW..??

RENUNG KEMBALI SIAPA YG KAMU SYG SEBELUM INI...... DUNIAMU??? ATAU KEKASIHMU????

ADAKAH KITA SUDAH LUPA PADA PENGORBANAN BAGINDA..??? ADAKAH KITA LALAI TERHADAP BAGINDA....?? KITA MELEBIHKAN DUNIA DAN KEKASIH KITA BERBANDING BAGINDA... SUBHANALLAH...

TANYA PADA DIRI KALIAN SEMULA... SUDAH BERAPA LAMA KITA LALAI HIDUP DI DUNIA INI..:'(

JIKA KITA UMATNYA TOLONG TANYA PADA DIRI SENDIRI... SUDAHKAH KITA MENCINTAI NABI MUHAMMAD SAW..?? SUDAHKAH ADA AIR MATA YG BERLINANG KERANA RINDU KITA KEPADA BAGINDA..??

Maka mulai saat ini, waktu ini.. kita hadirkan rasa CINTA kepada NABI MUHAMMAD SAW... semoga kelak di hari akhirat kita akan mendapat SYAFAAT Baginda....

Allahumma Solli Ala Muhammad....





maka....sucikan hati...walaupun aku tahu aku bukan seorang yg baik....aku akan cuba membersihkan hati aku ni....bersabarlah wahai hati...permainan mmg dah bermula utk menguji hati2 kita...jaga hubungan dgn Allah, manusia, inshaAllah apabila disoal nnt APA YG KAMU BUAT MASA DIDUNIA,MASA DISAAT LAPANG,MASA DISAAT DIUJI,MASA DISAAT GEMBIRA,MASA DISAAT ORG MELEMPARKAN FITNAH,MASA DISAAT KAMU MELUKAKAN HATI ORG LAIN,MASA DISAAT KAMU EGO,MASA DISAAT KAMU XBERTAUBAT,MASA DISAAT KAMU LUPA SAUDARA KAMU, APA???inshaallah jika kita benar, kita akan dpt menjawab semua itu dgn penuh ketenangan.




minta maaf salah silap...jika aku melayan sgt dosa2 lampau...sungguh,,aku akan tertinggal bahtera yg membawa org2 yg ingin berubah.jd, kalau ada apa2 slh fhm...cepat2 leraikan nya...jgn biar tersimpul lama..kerana mungkin penulis ini xdpt hidup lama...mungkin juga xdpt berjumpa lg...menziarahi jenazah saudara sendiri tatkala byk dosa2nya kita tahu,,,sgt memilukan hati.....itu yg aku rasa bersama sahabt lain haritu....sggupkah kita membiarkan org itu pergi dgn dosa2 yg tak terampun? sanggup? jika sggup, xmustahil kita juga menerima balasan sedemikian rupa...maafkan lah...segala2nya...samada salah kita sendiri atau org lain......sungguh,aku syg sahabat2 aku ! mari sama2 bantu diri masing2 utk kuat di jalan ini :) kalau tunggu aku jd org yg sempurna mmg smp bila2 lah Islam tu xkan menang kan..sebab mana ada org yg sempurna...jd, walaupun kita rasa kita tak layak....smp bila kita nk melayakkan diri? yakinlah dgn kita membantu jln Allah,,Allah akan bantu kita...usaha yg kecil pun takpa...cth bantu rakan2...bersangka baik dgn rakan2...sygi keluarga sepenuh jiwa raga..sayangi org sekeliling kita...tarik mereka utk sama2 mengingati Allah..mulakan itu dulu..inshaALLAH mudah..bukan utk sapa2..utk diri kita sendiri.DIRI KITA SENDIRI


kuatkan lah hati...penting utk menarik org2 yg kamu syg kelak masuk ke syurga...INSHAALLAH :)
Inshaallah...kita sama2 belajar....mana yg baik tu dtg dr Allah,,,yg buruk tu dtg dr Allah juga tp disandarkan ke atas penulis ini yg bernama norfaeizen....

Wednesday

gudluck !

gudluck test control esok!
aku xbykpun study nye...
byk pk mslh lah..haish...
papepun wish me luck!

soffiya

"kalau tak suka atau tak boleh terima sy sekalipun, tlg hormat sy sbg seorang manusia"  -insan terhina-

Tuesday

doa ketika hujan

alhamdulillah..
walaupun semalam hari pertama jual2...lega sbb xkalut sgt..cuma ade beberapa lah yg cuai..huhu
inshaallah akan dibaiki...
jemputlah ye dtg OneStopPuma..=)
kawan aku pun jual mcm2..die lg pro.plg sedap bg aku bananachoc die! siyes sedap.=)
aku jual sket2 je..hehe

skrg hujan lebat...nak study control jap lg.

Doa ketika hujan: اَللَّهُمَّ صَيِّبًا نَافِعًا Allahumma Shoyyiban Na’fian "Ya Allah turunkanlah hujan yang bermanfaat (HR. Bukhari) 


Berdoalah ketika hujan krn waktu itu doa mustajab: “Dua doa yang tidak pernah ditolak ; doa ketika waktu adzan dan doa ketika waktu hujan”. (HR. Hakim/dishahihkan oleh Adz-Dzahabi ).

Sunday

tak guna punya hamba

apa guna dihidupkan kalau kau tak reti rasa bersyukur?
apa guna dihidupkan kalau kau tak takut azab neraka?
apa guna dihidupkan kalau kau tetap melakukan maksiat?
apa guna dihidupkan kalau kau xguna masa yg ada dgn tambah ilmu didada?
apa guna dihidupkan kalau kau hanya tahu buang masa?
apa guna dihidupkan kalau kau dengan manusia pun tak boleh terurus?
apa guna dihidupkan kalau kau hanya tahu membenci?
apa guna dihidupkan kalau kau hanya tahu mengeji dan tidak adil?
apa guna dihidupkan kalau kau rasa harta kat dunia ni kekal?
apa guna dihidupkan kalau kau rasa diri kau dah bagus sgt?
apa guna dihidupkan kalau kau rasa umur kau xkan pernah berhenti meningkat?
apa guna dihidupkan kalau kau rasa hidup ini tidak bertuhan???
apa guna dihidupkan kalau kau rasa dunia ini hanya tempat duit dan perempuan?
apa guna dihidupkan kalau kau rasa api yg panas xkan bakar LIDAH,HATI,MUKA,TANGAN KAU?
apa guna dihidupkan kalau malam kau dibuai mimpi indah bukan dgn ibadah?
apa guna dihidupkan kalau kau sendiri berhasad dengki?
apa guna dihidupkan kalau didunia pun rasa bongkak
apa guna dihidupkan kalau didunia pun kau tak berpijak di bumi yg nyata?
apa guna dihidupkan kalau tak pernah rasa nak bertaubat !
apa guna dihidupkan kalau tak pernah menyesal dgn dosa2 lampau.?
apa guna dihidupkan kalau rasa masa utk Allah tu tiada?
apa guna dihidupkan kalau nak pinjam sket masa utk Allah masa senang pun tiada?
apa guna dihidupkan kalau tak reti berfikir sungguh hari kiamat dah hampir??
apa guna dihidupkan kalau kita tak saling mengingati,berhati bersih,bermaafan,takut pd Allah,


sungguh, aku sgt2 terbeban dgn soalan2 ini...
aku xmampu lg jd org yg baik...kalau lah hanya kurang 1 pahala shj membuat kan aku terhumban ke neraka camna???

maafkan segala salah silap aku...
sempena hari pemergian arwah ayah...
yg sgt hampir..
mohon sedekah kan Al-fatihah pd ABD RAHIM NEYU ABDULLAH yg merupakan cina muallaf memeluk islam pd umur 23 tahun...semga rohnya dicucuri rahmat dan dilepaskan dr azab kubur dan tenang di samping org2 yg beriman..semoga segala amal baik anak2nya sampai dgn cpt pdnya..amin.....:)

Thursday

good advice =)


happy birthday to my sis kak hawa...=) aku doakan semua yg baik2 tu milik kamu.




Monday

HATI yg KECIL

Pernah x kite terfikir..bagaimana hati yg kecil ini,boleh menanggung bermcm2 jenis rase..sakit,suka,sedih,marah,benci...semua terkumpul dlm hati yg sama..







aku harap pemilik tulang rusuk ku ni akan membuat aku
lupa semua yg pernah terjadi sebelum ni......biarlah aku tanggung sorang2 skrg...
xperlu aku cerita kat satu dunia...
jangan cari masalah dgn orang lain...
aku pun harap xde orang cari masalah dgn aku...
dan aku harap aku xlah sensitif sgt lagi.
hati kena keras ! sekeras batu ! tp kat dalam biar lah tuhan je yg tahu..
hehe..merapu !

k daa! thanks a lot for the red day yesterday !
unexpected. hehe..betul ke ayat aku ni?
belasah je lah..

if you're lucky enough to be different, don't you ever change, be yourself always because no one better to be you ^_^ - syikin

belajar rajin2 ye semua..nanti nak kena tanggung family kan...=)
hehe..doakan aku ni bijak sket..hehe






Sunday

biru biru biru . blue blue blue

assalammualaikum !

my fav color is blue.
tp aku selalu nye xlah suke pakai semua barang warna biru..
sebab warna lain pun aku suka sebenarnye..huhu...
nak share!
dah berjaya ******** ! hehe...
so mggu2 yg lalu bz sket.aku kena amek mood dulu if nak susun ape2 dalam bilik.haha
baru rasa semangat nak tido..
lepasni boleh lah masuk gear 3 terus...inshaallah...
alhamdulillah..
akak ku telah pun selamat di...huhu
walaupun ade mcm2 cerita yg buat aku sedih..
aku sentiasa doakan semua nya akan kembali biasa mcm org lain.
aku sentiasa doakan org2 yg aku syg supaya sentiasa hepi .
doakan aku jugak ye..hehe..


"i'm not afraid to try again, i'm just afraid if the same thing gonna happen again"
i want to rewrite..."i'm not afraid to try again,i'm just afraid if i can't forget u..."
nvm...it's only a lil bit script given by our Creator...Allah s.w.t. let Him to guide our way.Insha Allah.


hidup kena sentiasa refresh.supaya x....huhu...inshaallah !!! xsabauuuuu nak abes belaja....:P

so saje je lah kan nak share.
let the pics tell the stories..hehe..


tgh tggu budak amek lesen balik latihan..kahkah


ignore it.haha

ouh..ni dah giv up time ni..joging xseberapa kat luar track.bila masuk track dah pancit..haha..
but i prefer jog kat luar track..huhu...ambil angin,xpanas sgt n scene yg berbeza..hehe..kat track ni keje aku jalan n main2 je..kahkah...pica n nisa je jaguh..:P

biru tu yg penting. hehe..buku sepah2 jgn amek peduli..haha..

ok .  ni tempat aku akan berhempas pulas semni n sem depan.inshaAllah !

ehem. nite everybody. =)







Saturday

sabar lah .

wahai hati bersabarlah...
rawatlah hati mu dgn cara yg betul...
mungkin ada silap kat mana mana...
kalau dia sudah membenci dan sudah memiliki orang lain,,,redha kan lah...
hidup xselalu nya indah...
mungkin yg pahit itu akan jadi manis kelak...
jangan dikesali lagi...
menangis takkan dapat bg apa2 jawapan...
redhakan lah...
capailah cinta yg benar2 hakiki...

jika dia kata xtakut mencuba lagi, tp takut kalau benda yg sama berlaku lg....
xpelah...anggap itu semua skrip yg Allah dah bg utk dia...
Allah juga bg aku skrip..watak utk hidupkan drama Nya di bumi ini...

inshaAllah,,,aku cuba redha...membaca tafsir yg kadang2 dalam drama tahajjud cinta, aku seakan2 teringat ayat2 yg dilafazkan itu..masih jauh lg perjalanan,,masih cetek lg pengetahuan...perlahan2...

1.10.2011 hari bermakna bg my sis. aku sentiasa mendoakan kebahagiaan dia dunia akhirat..

Wednesday

Kisah Hati ::: alyah:::stanza cinta




Hatiku hatimu
Menjadi satu cinta
Ku rasa hadirmu menyempurnakan aku
Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir
Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Mungkin kita bersama
Nanti di atas sana
Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya
Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir
Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Mungkin kita bersama
Nanti di atas sana
Biar ku setia menjaga cintamu
Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya

Monday

belajar utk redha.

stanza cinta kali ni sungguh...T_T
episod 11 dan 12 membuat kan aku menangis...
cara amni memaafkan seseorang...
cara cik ainon minta maaf...
ya allah...
byk kot salah aku kat dunia ni...T_T

dan...
"bila kita mencintai seseorang,jgnlah kita mencintai kelebihannya sahaja,
belajarlah juga mencintai kekurangannya ..
kerana kekurangan itulah yg membezakan dia dgn orang lain"


"kadang2,kekurangan orang lain tu ladang pahala buat kita,
supaya kita dapat memaafkan dia,mendoakan dia,memperbaiki dia dan menutup aib dia,
kitani dihargai oleh org lain krn Allah menutup aib kita,kelemahan dan keburukan kita,,,auni..."


kisah nabi ayub,,,semakin derita semakin kuat cinta pd Allah,,kisahnya dgn ulat...sakit smp ulat hampir makan lidahnya....T_T


" kita hanyalah pelakon yg memainkan watak, skrip dan jalan cerita yg diberikan oleh Allah s.w.t."

byk lg nasihat2...tgk lah stanza cinta.buang yg keruh,amek yg jernih..
xsabar nak tgk episod mggu depan..=)

laillulkhair...

manis. 2:156-157

aku harap kemanisan itu akan datang kemudian.
kemanisan yang pernah hilang.
walauapapun aku dengar,aku baca atau aku lihat,,,
aku sandarkan pd Allah..
sbb Dia lah yg lebih mengetahui sesuatu perkara yg berlaku,,,
aku bukan lah seorang yg baik sgt masa diduga dulu...
dan aku percaya ini pun ketentuan dr Allah,,,
aku tak mampu menolak semua yg dah terjadi,,,
selain mengharapkan keampunan dariNya serta org2 .
aku hrp kemanisan ini semakin lama semakin bertambah...
aku harap, jiwa yg tenang ini, akan sentiasa dikekalkan supaya aku tak terkeluar dr landasan lg.
inshaallah...

Thursday

doakan selamat!

assalammualaikum.
esok aku nak bertolak gi somewhere yg serious jauh gila if naik motor..huhuhh
ada urusan penting. disebab kecuaian aku smlm. huhuh..
today i can smileeeeeee and smileeeeeeee....because tarikh akak aku nak kahwin dah confirm! huhuh
syg kamu bangat.
she's the only my sister =)
tp, still jugak rindu kak long dan angah =(

buat nurul darsani, kte doakan ayah nurul cpt sembuh,,try je semua cara ye yg kita cadangkan tu pun leh gak..
tp kena consistent, papepun, doa byk2 taw...=) inshaAllah allah akan makbulkan doa nurul =)

Wednesday

malang

assalammualaikum.

hari ini aku telah melakukan kecuaian yang agak bodoh sedikit..-_-"
merugikan saja lah haiii -_-"

tu je.benda lain ialah,,,hehhe...i've new gadget...for temporary only...tq.
taksabar nak habis degree ! huhuhh

Friday

my love (◕‿◕✿)

KASIH ALIA.
cerita ni byk bg aku pengajaran.
untuk sentiasa berbuat baik dan memaafkan kesalahan orang lain.
dan jangan bersangka buruk.
Alhamdulillah. we still hv many good dramas to watch.=)

sekadar berkongsi kata2 dr liqa' ptg td.

JANGAN LAH KITA MELUPAKAN ALLAH KETIKA SENANG,
AGAR ALLAH INGAT PD KITA KETIKA SUSAH =)

InshaAllah...
iman akan naik dan kurang.
mmg berkurang tu bila syaitan menghasut tatkala jiwa meracau..
mengeluarkan kata2 yg tak masuk akal pd org2 yg bg aku sgt menyakitkan hati.
padahal mereka dari golongan mcm aku..dicipta dr tanah.
tarbiyah setiap manusia berbeza2...Allah menegur kita dgn cara berbeza2..subhanallah...
aku harap aku tak lepas dr teguran Dia...krn Dia lebih mengetahui apa yg berlaku...
Dia lah yg Maha pengampun...

tertarik dgn kata2 ainZ
"sambutlah tangan-tangan mereka yang ingin bersama-samamu menuju cinta Allah.. Dalam hati mereka, ada kasih dan sayang untuk dirimu, kerana, ada KASIH DAN SAYANG DARI ALLAH UNTUK DIRIMU.."


SEMOGA AKU MAMPU MENJADI LEBIH BAIK DR SEBELUM INI.INSHAALLAH...


'dan apabila hamba-hambaKu bertanya padamu (Muhammad) tentang aku, maka sesungguhnya Aku dekat' ~al-Baqarah : 186.




sebab nya aku masih lagi belajar utk berubah.
tp, aku tewas di pertengahan perjalanan tu.
tp skrg, aku hrp aku bangun balik...dan aku harap Allah bantu dan mudahkan segala urusan aku lepasni.

walaupun, aku pernah jadi manusia sejahat2 setan dan mulut tak manis mcm madu, aku harap aku
masih lg diberi peluang untuk berubah dan dibimbing lg.xkan mengaku kalah lg..cuma mgkn kali ini aku tampil dgn prinsip yg berbeza dan akan ku pegang hingga aku dapat membahagiakan org2 yg pernah membantu aku selama ini,,,inshaAllah...aku takkan hampakan harapan ibu bapa aku...dan kakak aku =) tggl berdua dgn dia mengimbau 1001 kenangan silam yg semestinya membuatkan aku tersenyum dan menangis sebelum tidur.seboleh2nya aku taknak dah hantar anak aku nanti belajar kat asrama..=P sebab nanti dia mesti homesick dan rindu family esp mama nya yg comel ini...=)

hp,kurus,bisnes..ohh...sgt byk plan...tgh susun jadual sebaik yg mungkin inshaAllah...=)

p/s : aku nak kumpul lg buku2 ilmiah sebab aku dah tertinggal banyak sgt program...maaf kan aku...aku cuba ye...alhamdulillah,,,aku tak pernah disisih kan oleh mereka =') alhamdulillah.................

ALHAMDULILLAH =)

Allah maha penyayang dan maha pengampun.
aku dikurniakan lagi nafas nak bernyawa...
setelah keracunan makanan dek krn mkn something td. huhu
lega sgt misi melawat kwn di gurney telah tamat.
walaupun ada 2 berita yg tak menggembirakan aku sepanjang drive td,,,
aku rasa bersyukur sgt2 dgn apa yg aku ada skrg.
aku aggp semua tu ada hikmah sbb rezeki yg kita ada ni bukan kekal pun.
aku redha...=)

1mggu dah berlalu operasi adapt environment baru setelah bersara selama 4 bulan sbg seorg pelajar.=)
masa hantar asilah td tetibe sebak plak.
mcm seorang emak lah pulak. hoho..
ape2pun, aku syg sume kwn2 aku...
sblum syg kawan, aku kena pastikan aku syggggg fmly aku...kan?
tiba2 teringat masa ziarah kubur arwah mak dan ayah. rasa sebak.
rasa mcm nak nangis time tu pun ada.tau knp?
rasa mcm mak dan ayah panggil2 suruh jgn pergi =(

ahd ni ada program lain. mgkn ni last event yg aku join sbb after dis i wanna focus on my studies .
wish me luck guys! sibukkan lah diri sebelum benda yg merepek2 dtg kat kepala ni lg.
trying to be someone better.
inshaAllah.

i love u.
and always remember,
Allah always loves us because we are from HIS beautiful creation =)

Monday

alhamdulillah.

assalammualaikum

bermula sem baru.
azam baru.
dan sem ni sgt pack jadual aku.
sebab aku nak handle bisnes dan study.
aku nak buktikan even student pun, tp leh buat benda lain.
INSHAALLAH...

so, nak update pun xleh lama2.
kena kurang kan aktiviti 'lagha'
dan akak aku plak nak kahwin bulan 12.
masa tu aku tgh sibuk TEST,KUIZ, or STUDY WEEK.
huhuhu....
tarikh lum confirm lg.
hope semua yg berlaku ada hikmah di sebalik nya.
kena study awal.
dan aku doakan kak hawa aku dpt kehidupan yg lebih3 baik pasni..
sebab aku syg diaaa :)

JPA....bila lah nak masukkkkk....
aku dah cancel niat nak beli iphone...
ingat kan nak beli ipad..mak aihh..mahal.plus brand apple ni org kata byk yg application kita kena beli.
soooooooooooooo,
skrg tgh aim samsung galaxy note. bawah bajet aku 1 hal.xkesah lah yg penting leh masuk kan softcopy notes.
sebab sesuai dgn mslh BATERI lptop dah k.o , boleh digunakan utk bisnes aku, boleh digunakan
dlm kelas sbb skrg lecturer dah xbg print notes. lestari kata nya...-_-"
so, hope aku dpt guna hp yg mahal tu dgn niat yg betul =)
maklum lah b4 ni tak pernah beli hp lebih dr rm400...uhuhu,,,tu yg susah sket nak buat decision.
inshaAllah, niat dah betul, hrp2 bertahan lama dan byk bg aku manfaat nye.

ni aku share komen dr anonymous kat www.gsmarena.com ttg hp2  =)
"Please note that I am not an Apple hater. I firmly believe that this forum should be available for evaluation of Iphone 4, personal experiences, problems encountered, solutions and expectations that can help current users and future buyers. This forum or other product forum should not be used to defame other phone manufacturers because they provide alternative or choice for a future buyer. If we are not objective with our opinions then this will not help anyone except satisfaction of own ego. One can be critical of phone's or OS performance but it should be defined clearly for a reader to fully understand the point. Like plastic is cheap but stronger than glass (which is more elegant to look at). If android OS is not good then how come it has almost 50% market share. IOS 4 is so simple to use that even a child could understand and use it. Most iphone apps are very good (but expensive) and better than android apps (but cheaper and mostly free). Let us be objective and show maturity on our opinions so we can help other iphone users and future users to fully analyze and maximize the iphone usage. But please DO NOT TOLERATE JAIL BREAK. This practice steal/rob the intellectual right of apps developers. I am a fan of smartphones and have quite a few of them which fully satisfy my specific need. Please note that there is no smartphone that can do everything for everyone of us because of our individual specific need. For simplicity of operation, elegant appearance and medical apps go for Iphone. For telephony and good browsing good for samsung tab. For Camera and 3d go for HTC and LG. For texting and phone go for any ordinary cellphone, for full coverage anywhere but a satellite phone. ETC. We cannot have everything in one phone. Buy a phone that really meet individual needs. ;-)"
p/s : aku still tgh usha lg...so kalau tau model lain yg ada spec mcm aku nak ni, recommend kan lah ye...sbb dgr kate samsung ni akan HEAT UP after long usage...mgkn xsume model kot.