Sunday

nanti jawab pokok angin yg goncang~~~





Assalamualaikum.
Alhamdulillah..pukul 10 pagi td dah selamat kembali ke usm.


tak de pape nak komen.sbb last year sy peserta dan skrg jd ajk.so, relax jugak lah sbb sy ajk publisiti n peserta.xbyk kerja yg tinggal.


tp!!! the best thing is.ade sorang chinese 1st year lelaki yg join tau!!! die pun ambil arab 300!!! respect dan terharu...sob2...semoga Allah memberi petunjuk pd dia dan pelihara dia dlm glgn yg beriman:)


i-camp.kem yg ingin menjadikan siswa siswi pulang semula ke kampus dgn azam yg kuat dan terus mempertahankan Islam..berubah menjadi yg lebih baik.belajar memperbaiki kekurangan bersama2. :)


tp siyes bosan lah kan sbb xtau nak watpe..juz tgk ape adik2 buat, dgr ceramah yg mantap dr ustaz syukri..haha...tlg sket2 n jln2.n lau xde keje kitorang 'rehat2' dlm khemah tepi sungai..hehe...tp, sebenarnya, sume benda pun nak kata bosan kan..even xde keje time RA pun kata bosan! haha..tp,sy harap sume org anggapje ade hikmah sumeni dan fikir positif :)


last2, pg td ade yg ajak balik awal.haa..kan dah kate ade hikmah.hehe...bosan2 pun ade jugak kakak2 kimia dtg walaupun xjd ajk.anggap je honeymoon.fadhilat yg Allah bg sape tahu kan:)
kita qiam same2,bace mulk n mathurat same2...kalau dulu time duk sbp je buat..skrg sume sendiri.so, kalini dapat gak rasa qiam pg2 sejuk2 time subuh.tgk kejadian Allah yg tidak ternilai..subhanallah...


oleh sebab,kawasan perkhemahan sedang dinaiktaraf.byk aktiviti yg dah dikurangkan.diganti dgn slot muhasabah,riadah ringan2.apepun sumenye FREE!!! jd, kita harus bersyukur.


Apakah nikmat Allah yg kamu dustakan?
sesungguhnya byk nikmat Allah yg kita dustakan,kita pertikaikan,kita perlekehkan,kita sia2kan..yaAllah...
kata2 tu terngiang2 dlm telinga disebabkan speaker yg kuat.even sy bukan budak sek menengah agama,,hanya sekadar SBP.tp,sy berharap,,,


hati sy tidak kering dr mengingati Allah.
sy mampu mengenang kesalahan tatkala nasihat sebegitu disuarakan.
sy mampu menangis sekuat hati tatkala melihat video2 anak2 minta maaf pd ibu bapa..
sy mampu menangis tatkala melihat sekujur mayat walaupun hanya mayat palsu dibaringkan..
sy mampu menangis tatkala mengenangkan sejauhmana cinta sy pd Allah skrg...


kerana...
telah digambarkan bahawa setiap titisan airmata itu, dpt mengampunkan dosa kita.Allah menerima sesiapa saja yg bertaubat.bersegeralah.


sy cuma sedih tatkala melihat sekujur mayat tu..mengenangkan mcm tu lah keadaan ibu bapa sy suatu ketika dulu..
kawan2, jika kamu dpt melalui atau merasai perasaan sy,mesti kamu akan tersentap jugak tgk mayat tiruan tu.
tp,yg pergi ttp pergi.apa yg pasti.janji Allah itu pasti..kematian tetap dtg memanggil.cume kita perlu bersedia.


sy xkata org yg menangis itu baik..cukup sekadar bersedih pun xpa.Allah maha mengetahui apa yg kita xtahu.cuma,bg sekumpulan manusia yg sy lihat mampu lg berkata2 mampu lg tersenyum tatkala akak abg memberi kata2 smgt, tatkala video dimainkan,tatkala menyanyikan lagu yg menyayat hati..sedarlah...mgkn kita rasa kita sudah cukup baik..tp, fikir lah betul2.adakah kita pasti bahawa kita mampu mengelakkan diri walaupunn sedikit dari azab api neraka?????
fikir2kan lah...


i-camp ni ada batas2 pergaulan.mana boleh lepak sembarangan dgn muslimin,borak2 sume.dan jalan kerja pun agak mantap juga.tahniah sume yg menjayakan i-camp! :)


petikan kata2 kak ummi sebelum tidur td..
"adik2 anggaplah diri adik2 org yg dipilih Allah utk dtg ke kem ini..kami hanya perantaraan antara adik2 dan Allah..sebenarnya,bukan kamiyg memilih tp Allah lah yg memilih adik2 semua..."


InshaAllah...ini majlis ilmu.beribu malaikat dtg turun memberikan rahmat.sy juga harap...adik2 1st year yg dtg kalini dpt ajak kwn2 nnt datang lg pada i-camp akan dtg.inshaAllah =)


wassalam.














No comments: