Friday

nak buat RA ke xnak...





assalamualaikum,

nak buat ke xnak...
rugi gila rasa cuti lama tp xdpt duk kat johor...haha
haritu skjp sgt,n rasa excited gila nk wat ra.
sbb,ingt best.mmg best la kalau ade transport..
haha..tp, xbest nye duit byk keluar...aritu xde la byk kuar.
kalau yg ni wat ra, mm...dgn member yg ramai wat ra...rase2nye mesti kuar je kan...
then duit abes kt minyk,tol.ni kalau naik keta kwn la..
then abes kat mknn n bilik yg disewa...
kalau kat umah, sume free, makan pn free..ngeh3..
then xpyh amek result time keje kat usm..hoho...scaryyy...dah rasa dahhh..
baik tgk muka family...haha..

tp,ntah lah.kalau dapat keje elok kat jb, sy keje kat jb je.tambah kenalan.yippiieee...keje kat hotel leh tak? =p
mesti dia xbg.huhu.
takpela.try minta keje pembantu engineer kimia kat kilang abg sy.tp, keje nye control lab.baca periodic table je..huhuhhhh...takpela kot..best ape...hehe...
nak lupakan usm seketika nnt...lama gila kot kat usm...xtaula nape makin besar, rasa nak dekat dgn rumah tu makin kuat..biarlah x keje ke ape...perasaan tu makin kuat...dulu ye.mgkn dgn kwn leh membahagiakan..mmg bahagia pun lah..tp, bila dah besar2 ni, perasaan tu ,makin kuat nak tgk muka adik beradik sendiri...huhuhh...

ape2pun tgk je la dlu.ape yg akn berlaku..nnt solat istikharah..hahaha..
btw, gudluck presentation she esok , test thermo, test lab mgu depan !

i luv u all :)
ukhuwah fillah abadan abadaa...:)

Thursday

::: KESUNTUKAN MASA :::





Assalamualaikum.


baru lepas test heat transfer.
Alhamdulillah....walaupun ade jugak salah ! haihhhh....xdpt nk merasa 100% lah mcm ni.wuwuuw....
mintak2 lah tolak 1 ke 2 je mrkh...huhu...aminn....hehhe...**tawakal je skrg** huhu
org yg xde salah time test td mesti rase lawak je kalau bace ayat atas ni...=_="




bersyukur lah faeizen...asyik xbersyukur je...*memgpun*...huhu
smlm usrah...even abes lmbt, tp rasa mcm byk sgt input yg dpt...=)
mcm biasa...dimulakan dgn baca ayat quran serta makna nya...then, bedah ayat2 tu...surah smlm al-waqiah...


seram sejuk baca sebenar nya...ada yg manis ada yg pahit.plg teruk, ttg balasan di akhirat.
bayangkan dgn seksaan api neraka yg panas nya..Ya Allah...mm,,,risau nyer...
yg sweet plak, ada shbt ni cerita, nnt bidadari dan kita *kalau masuk syurga lah* akan sentiasa berbalas syair...
bidadari akan membicarakan diri mereka yg telah diciptakan direct terus tanpa apa2 dosa,tp kita pun akan balas, kita lg baik sbb kita melakukan ibadat kpd Allah...huhu...mcm tu lah lbh kurg cite nye...ala..mcm kwn2 gitu...
so, mari lah kita sama2 berusaha utk ke syurga :)


byk lg yg dikongsi..rasa tenang sedikit.even tau arini ade test...Allah kn mengetahui lbh dr apa yg kita ketahui...jd, harini, even ada slh sket dan kecewa mgkn xdpt 100% ( klau dr perasan lah) hehe....tp sy rasa bersyukur jelah..sbb xsalah byk2...mgkn rezeki time final.sape yg tahu kan.? InshaAllah...


sorilah...blog ni xlawak sgt mcm SHINODA punye..haha...so, xleh nk jd org lain lah kan..hehe...so, still nak ingt kan pd diri sendiri dan kwn2...


beberapa test lg yg menanti kita mggu dpn dan akan datang...


1.VIVA *akan berusaha bersungguh2 utk ini*
2.TEST LAB EKC291 *cam scary je*
3.TEST MATHS DR SUZY(4/4 - 8/4)* bersedia je la...:)
4.TEST THERMO DR RIDZUAN( xsure ade x n bile)
5.TEST HEAT TRANSFER DR ROSLEE (err..xtau ade ke x)
6.PRESENTATION SHE (ni lg la xtau bila) *dlm BI plak tu present nnt...=_="
7.TEST LISTENING BI ( yg ni mgkn nx week) *2 test dah berlalu.


so far, masih belum memuaskan...hope my coursework for all papers more than > 30/40 or  > 40/50 (for  lab,BI)...amin.,,,


so, Fa'eizen, final nnt buat betul2 k. jgn cuai2...byk mkn kismis...kurg kan hal2 xberfaedah...jgn malas2 ! 
target mmg tinggi lah kan...huhu..supaya xde lah jatuh terukk sgt...kalau boleh mmg nak naik naik dan naikkkk lg !!!! 
:)


yg pntg, skrg ni, sy kena pandai bahagikan masa...antara tanggungjawab sbg pelajar, dan hamba Allah di muka bumi ini...sungguh berat yaAllah tugas setiap hamba di dunia ini sebenar nya...bila leka mmg xperasan lah berat nya tu..bila fikir2 balik..mmg berat......tp, sy xnak tinggalkan dah perjuangan ini...inshaAllah :) 


tggl 32 hari je lg nak finalllll!!!!! gud luck kwn2 !!! :)
ermm...ok...mengadap buku je lah pasni :)
tp...smlm, lepas saudari s**** ni cerita pengalaman die...sy rasa, sy patut dah kaji alquran...baca setiap perinci tafsir nya..supaya bila kwn kita atau org kafir ingin bertanya ttg ISLAM kita boleh terangkan secara logik akal dan dpt membidas segala tohmahan mereka terhadap ISLAM dgn secara logik. dgr mmg SENANG kn..
tp.berapa ramai antara kita yg mampu cerita apa yg ada di sebalik al-Quran ???


byk soalan aqidah yg non- muslim akan ty pd kita. kalau kita x betul2 tau isi dlm mukjizat itu, mcmana kita nak harapkan mukjizat tu lah utk membantu kita di akhirat kelak??? sibuk dgn buku, dgn fb, blog, muvi2...tp, yg satu ni belum puas lg nak teroka segala maksudnya. sy cuma seram..kalau2 bila sy meninggal pun, sy XSEMPAT nk habiskan mencintai alQuran sepenuh hati...waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.......tlg2...bg masa yg lama lg....patah balik pun boleh...mmm.....byk tul salah.


sy harap sume yg baca pasni lebih kerap berdamping dgn Al-Quran.atau, jika sesiapa berminat, ada novel Isabella...sy nak ambil softcopy dr ukhti zainab..yg menceritakan anak gadis seorang paderi yg memeluk Islam...dlm novel itu, mgkn byk yg boleh mengajar kita cara2 nak berkomunikasi secara baik dgn yg bukan Islam ketika menjawab soalan2 mereka secara logik akal.


ye... dulu sy rasa xperlu nk pk sumeni..tp lepas sy tau,,, yg kita pun nnt akan dikaitkan atau ditarik ke neraka disebabkan kita xcuba tarik sahabt2 bukan Islam utk memeluk Islam..bg sy,,,,"ala..bukan ada kwn non muslim yg rapat punn.." haa..disebabkn tu, kita kena rapat..kena berkawan..baru bleh cerita ISlam ini indah nya mcamana,,sbb mereka ini kadang2 rasa kita KEDEKUT nak cerita ISLAM pd mereka...oleh sbb tu, kita kena lah jd cntoh yg terbaik depan diorg dan org seagama...petik sedikit kata shbt sy " biar ada kecacatan dlm agama kita, cth xtutup aurat...kalau kita xmampu buat apa2...kita jgn lah jd slh seorg dr mereka..." mudah...jgn kita susah2 nk fikir...yg pntg, pastikan diri kita tak tergolong dlm org2 sedemikian..barulah kita boleh ajak kwn2 non-M utk berjinak2 mengenali Islam.


so, pasni, jgn ingat senang lah masuk syurga kan faeizen...dgn dosa yg byk...ditambah pulak dgn tak jd cth terbaikk...ditambah plak ignore kwn2 non-M...mmg berganda2 lah dosa....


dah byk plak menaip..nak prepare for my VIVA plak..sbb report yg yg sedang disiapkan ni lah TAJUK EKXPERIMENT saya !!! ahaha....hope data sume ok..hehe..yg pntg lega dah presentation BI dah lepas.sbb grammar sy pun bkn betul sgt.huhu




last but not least..haha..nak share surah Ali-Imran ayat 31...
baca dan hafal...kalau nak tahu sbb apa...nnt sy bgtau...atau korang kaji sendiri..tp hafal lah lg bagus..
actually, ayat ni bagus utk melembutkan hati org...lagi2 penanda kertas peperiksaan mereka..


cara-cara nya...yg ni wallahualam..tp, sahabat usrah sy sume kata xsalah amalkan..sbb mmg ayat quran  byk kelebihan..kita yg kena amalkan..






pertama ====>  hafaz/hafal ayat di bawah...






قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللهَ فَاتَّبِعُوني‏ يُحْبِبْكُمُ اللهُ وَ يَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَ اللهُ غَفُورٌ رَحيمٌ


"katakanlah: Jika memang kamu cinta kepada Allah, maka turutkanlah aku, niscaya cinta pula Allah kepada kamu dan akan diampuni Nya dosa-dosa kamu. Dan Al­lah adalah Maha pengampun lagi Penyayang." (ali-imran ayat 31).


 kedua===========> time exam atau apa2,,, tulis semua kalimah dlm ayat ni dgn barisnya sekali dgn menggunakan pensel atas kertas jawapan korang..


ketiga===========> padam dgn pemadam lah kan..hehe...sambil tulis tu baca lah sekali..tp, yg ni xsure lah kena 1 nafas ke ape...tp kalau dah hafal rasenya bleh je kalau 1 nafas sambil tulis baris semua..haha..*gelak plak..* behave2...:)


keempat=======> lepas dah padam, tiup dgn mulut lah kan...niat kan supaya pemeriksa tu nnt lembut dan hati nya tenang2 saja bila tanda kertas kita...*yela..tkt2 dia tgh gado dgn isteri / suami ke..abes kertas kita nnt..huhu*


tu je yg di kongsikan...bkn ajran sesat..tp kita sendiri kena yakin dgn Allah...:) kalau kita jg ajaran Nya,Dia akan membantu kita dlm perjalanan kita..inshaallah...


byk lg ayat yg berguna...cth surah yusuf..ayat pemulaan...nnt kita kongsi lg ayat2 yg ada dlm Quran ye :)


yg baik tu sume dtg dr Nya..yg buruk dtg dr kesilapan diri sy yg masih dlm proses membaiki diri...



diri ini pernah jatuh


pernah juga ingin berpaling arah

namun Dia sentiasa inginkan aku terus di jalanNya

subhanallah

mungkin diri ini tidak sehebat yang lain

yang mampu menghembuskan angin Islam itu dengan hebat

tapi aku ingin

turut sama berjuang di jalan ini

bersama-sama semua kembali padaNya

mungkin diri ini tidak layak untuk berkata-kata

tapi hati ingin berusaha

untuk meraih cintaNya

Allah..

sahabatku..

maafkan aku..

andai diri ini tidak lagi menyampaikan dengan sepenuhnya

maafkan diri ini..

jika ada yang tidakku lakukan seiring dengan kata-kataku

tapi hati ini tetap ingin berusaha

mengejar redaNya

dan bersama-sama kalian mencintaiNya

:(

kerana Dia mencintai kita

dengan sepenuh-penuh cinta

bila kita berduka,

luahkan padaNya

kau akan dapati Dia tunjukkan satu persatu kebesaranNya

kerana ingin menggembirakan hati yang lara

kerana Dia lebih mengenali diri kita,

lebih dari diri sendiri..

mari bersama-sama,

kembalikan jiwa padaNya...


kata2 yg sama dgn apa yg saya rasa...thx to AIN Z   :)