Thursday

BERUBAH YOSH !

‎~SEKADAR RENUNGAN~heliza helmi
Insan berfikiran tinggi gemar berkata tentang ilmu,
Insan berfikiran sederhana gemar berkata tentang peristiwa,
Insan berfikiran rendah gemar berkata tentang insan lain,
Insan berfikiran cetek gemar berkata memuji tentang diri mereka sendiri.





AYUH BERUBAH !
SETIAP ORG PERNAH BUAT SILAP.
KITA KENA CEPAT2 BERUBAH JGN MALU DAN JGN BERLENGAH.
PEDULI KATA2 ORG yg KATA KITA LUAR NMPK BAIK, MCM LAH BAIK SGT etc.PEDULIKAN.
YG PNTG HATI KITA ORG LAIN XPERNAH TAU MELAINKAN DIA.


SEMPAT LG.SELAGI NYAWA DI BADAN.INSHAALLAH.
MAAFKAN AKU. AKU MAAFKAN KAMU JUGA.

Wednesday

alahai tesco.

assalamualaikum.

entri ni bukan nak menghina tesco.
tp ade 1 perkara aku x puas hati.
so aku decide nak tulis kt blog aku.
benda ni terjadi dlm mggu ni jugak kot.
1 mlm.tgh syif mlm. aku pakai selendang lilit.
so guna 1 brooch atas kepala tu kan.
tetiba ada sorg pmpn ni dtg sebab bdn dia gemuk, butang baju tesco dia tercabut.
so dia dtg pilih aku untuk menolong dia.
aku tgh sibuk layan customer, plus, selendang aku mmg perlukan brooch.tp aku kesian tgk pusat dia duk terdedah.aku pun cabut depan customer, bg pnjm brooch kat dia.
dia siap kata.."alaaa...xkan xnak tolong kawan..." ceh.
aku siap suruh dia janji pulangkan esok nye.

tanpa aku sedar.dah hampir 4 customer aku serve dgn selendang aku jatuh ke bawah.haish.! malu!
tp selamaba je lah kan.
so, aku hrp sgt dia pulang balik brooch pemberian akak aku tu..pink colour...tp tak !
dia wat bodohhhh...harini aku ty lg sekali.dan aku agak garang harini. baru dia bersuara kata tak tau letak mana. minta maaf pun takde. mmg ZERO lah kepercayaan aku kat dia pasni. tak ingin nak tlg org yg tak reti hargai pertolongan org lain. tu brooch lawa tau x.! akak aku belikan kat upsi.

jd , pengajaran kat sini, aku nak wat kesimpulan, walaupun education kita tak seberapa,.even keje tesco je pun, even kau rasa kau nak keje jd kuli smp bila2 pun, behave sikit lah dgn semua lapisan masyarakat.pandai wat ayat manis, pandai jugaklah kotakan janji.mmg tertekan kalau kerja dgn org yg xde rasa tanggungjawab. benda ni kecik je. tp byk lg benda besar yg aku tgk sepanjang aku kerja ni..kalau kerja setakat cashier ke, leader cashier ke, pandai2 lah jaga harta org lain.jg perangai.jgn cemarkan latar belakang sendiri.sebab aku tgk, ade je pekerja tesco lain, yg biasa2 tp sgt BERHEMAH. salute u all !

ingat, biar kita tak berilmu, tp reti nak hargai org yg dah berbuat baik kat kita.
kalau org buat jahat kat kita, kau jerit kuat2 kat muka dia ! hahaha..ni kawan aku ammarah pesan.haha
no lah...kenalah bersabar.tp berapa ramai je yg leh tahan kan? hehe.maksud aku, org yg bz body nak mampus , buat cerita, sume2 tu lah nnt time akhirat, kita semua akan hilang berat pahala. allahummaajirnaminnannarr....sama2 berubah. aku pun jht.sama2 taubat,tq.


::: sebaik2 pemberian ialah pemberian brg yg kita plg syg  :)  sy redha. :::









Thursday

Ramadhan barakah..tp

assalammualaikum.
menjelang bulan puasa.

hati aku sebak sebenarnye..
sbb ayah aku meninggal 1 ramadhan. pg 1 ramadhan.
aku puasa dan aku buka puasa pun minum air je masa tu.

aku perempuan yg tak guna.
aku rasa bersalah pd mak dan ayah aku sebab menyayangi insan tu lbh dr aku mengingati diorg.
aku tak patut buat kesilapan dulu.
aku mmg xguna.
sebab tu dia tinggalkan aku.
aku admit aku jahat.
aku wat salah.
aku tak pandai nak jaga hati dia.
maafkan aku ye.

sempena bulan puasa.
aku dah kira2,,,aku nak wat ot je byk2...
leh kumpul duit...
leh lupekan masalah...
aku nak environment yg baru ble balek usm.
setelah puas bekerja ni.
inshaallah...

maafkan adik, mak...ayah...
adik sebak...
setiap kali nmpk org cina..
cara pemakaian diorg sebijik mcm ayah...
selipar..baju,,,seluar...sume sama jenis...
mak..adik minta maaf...11 mac 1999...adik akan ingat semua tu...semua nya pergi di tangan adik...
adik harap dpt jumpa mak dan ayah nnt...
doakan adik...

adik mohon mak dan ayah...doakan adik ye..supaya kuat...dan diampunkan segala dosa2 oleh Allah s.w.t.
adik hrp,,,di saat nyawa adik ditarik...semua perkara didunia dah diselesaikan cth nye solat...
adik selalu lalai dgn dunia...selalu tewas dgn permainan emosi dunia...doakan adik dpt cium bau syurga ...

rindu mak, ayah...
adik rindu sgt2...
xpernah dah dgr suara mak dan ayah...
apatah lg nak luahkan ape2 pd mak dan ayah..
tp Allah ada kan...

alhamdulillah...adik takkan nangis dgn takdir yg Allah dah bg kat adik...
jaga diri disana...adik sentiasa doakan mak dan ayah...
adik harap walau pun gagal dimata manusia...
tp xgagal dimata mak dan ayah...disisi Allah....mudah2an...

jauhilah kami semua dr api neraka mu yaAllah...amin..

Saturday

bOsAn sudah.

assalamualaikum,


bosan dah aku tgk layout ni.
bosan dah aku dgr lagu blog ni.
takde masa nak tukar. sbb aku dah buat byk setting dah dlm blog ni.nak cari balik mmg malas..huhu...


erm....minta maaf lah kalau aku emo semacam jer kat fb aku haritu..
ade sebab. bukan utk suka2.
aku yg derita. kau orang tau judge je tak payah heart attack sgt lah.
aku dah mf kan da sape org yg kenal kan org yg aku syg tu kat pmpn lain.
cuma, alasan dia yg dia xtau sgt hubungan kami tu aku rasa xberapa nak bernas lah.
dan. jgn lah anggap kesalahan tu sbg kesalahan yg kecil sgt smp aku tak leh nak emosi.
memg diorang dah xde pape. that's y aku xmrh pun pmpn tu. tp aku nak tahu sgt sape org yg kenal kan tu. itu sahaja . ok? ok. aku tahu dia kata dia minta izin kat laki tu leh x kenal kan diorg..hahaha...buaya kalau dah suap dgn mknan..ngapppp je tahu x?


ok.akupun bukan pmpn yg baik. ckp mcmane pun, aku jugak akan disalahkan.
pasal kawan si lelaki tu, xpyh masuk campur. mulut dia laser siap ckp fuck, kate aku ggu, tlg jgn itu ini, dan terima jelah sape2 laki pasni kalau dtg tu ape? at the end, sume tu dia kate bukan ayat dia.tp ayat org lain. porengge puunye org. 


MMG SKRG AKU MAKIN JHT.
aku dah xpeduli ape nak jadi jadilah.
aku dah kehilangan org yg aku percaya.dia dah ade org lain.dia anggap aku xde dlm hidup dia lg.
jadi.ape tggu lg. wat je lah ape kau rasa betul.
pedulikan kata2 org.org yg kita syg pun xleh diharap.ini kn org lain.
skrg.aku ade khdpn baru.aku akan hargai kehidupan ini.
smp bila2 inshaAllah.


cuma,aku nak pesan. kalau sakit hati dgn psgn, XPERLU nak cite kat org lain keburukan2 die.
sume yg pmpn tu cite aku akan ingat smp bila2.aku copy byk2 dlm file aku. menangis. biarlah kali terakhir utk hal ni.aku xpernah nak burukkan mcm tu. xpernah aku kata kat org yg dia kata aku curang tu bahawa AKU XSUKA DIA."WATPE ADE BF KALAU MENYAKITKAN HATI JE"  <==== xpernah.tp sampai hati kan. xpelah.


AKU MMG PMPN XGUNA.aku tau skrgni pun dia mesti ade pmpn yg baik yg leh terima dia.yg leh jaga dia.sebabtu bila ade org nak kenal kan dia dgn pmpn lain, dia setuju. sebab dia dah xleh terima aku yg jht ni lg. maafkan aku. aku dah xmampu fikir lg. hidup aku kucar kacir sebab ni. dia pergi disaat dia suruh aku tggu dia pulih dek krn silap aku. kalau mcmni lah smp bila2,,,mmg huru hara jugak.takpelah. aku redha. bila aku pk, kerja aku sume terganggu. jd cashier pun bagi duit slh2 nnt. haish. dahlah.aku cuma hrp...dia hargai kngn kami. dan aku doakan dia sihat dan bahagia dgn plhn hati dia yg baru..yg lebih baik dr aku..............


***lepasni, kalau aku ade hbgn yg sah baru aku announce kan kt org. tp setakat mcm tu pun xkan nk kecoh2 kat fb ? biarjelah kwn2 rapat je tau. kalau dah kahwin pun leh cerai apetah lg setakat bubuh relationship kt fb.kecoh2 dlm klas.dating dpn org ramai.last2 putus di tgh jln. xberbaloi dah. wat saket hati je.kalau dah siap kutuk aku kat pmpn lain tu mmg smp ati. aku tau aku jht. tp xkan xde lgsg kebaikan aku yg kau ingat??? aku tau aku jht. ni aku bg kebahagiaan kat kau. aku tak ggu kau.aku tukar sume nye. kau hiduplah dgn aman. aku harap kau hargai hadiah aku ni walau terpaksa.***




lepasni aku akan buktikan kehidupan aku jauh lebih baik dr dulu. aku nak buktikan yg aku leh jd mcm dulu. mmg aku ade gangguan emosi. aku nak jmp pakar psikologi tp xsempat2..akak akupun kata camtu. haish.
xpelah.time kasih buat yg tersayang.....aku akan cuba bahagia walau sedang sedih. krn hadiah yg Allah bg kali ni,saat ini dan akn dtg tak ternilai sgt2 harganya. yg lalu tu amek yg jernih...buang terus yg keruh....


salam :)