Wednesday

alahai tesco.

assalamualaikum.

entri ni bukan nak menghina tesco.
tp ade 1 perkara aku x puas hati.
so aku decide nak tulis kt blog aku.
benda ni terjadi dlm mggu ni jugak kot.
1 mlm.tgh syif mlm. aku pakai selendang lilit.
so guna 1 brooch atas kepala tu kan.
tetiba ada sorg pmpn ni dtg sebab bdn dia gemuk, butang baju tesco dia tercabut.
so dia dtg pilih aku untuk menolong dia.
aku tgh sibuk layan customer, plus, selendang aku mmg perlukan brooch.tp aku kesian tgk pusat dia duk terdedah.aku pun cabut depan customer, bg pnjm brooch kat dia.
dia siap kata.."alaaa...xkan xnak tolong kawan..." ceh.
aku siap suruh dia janji pulangkan esok nye.

tanpa aku sedar.dah hampir 4 customer aku serve dgn selendang aku jatuh ke bawah.haish.! malu!
tp selamaba je lah kan.
so, aku hrp sgt dia pulang balik brooch pemberian akak aku tu..pink colour...tp tak !
dia wat bodohhhh...harini aku ty lg sekali.dan aku agak garang harini. baru dia bersuara kata tak tau letak mana. minta maaf pun takde. mmg ZERO lah kepercayaan aku kat dia pasni. tak ingin nak tlg org yg tak reti hargai pertolongan org lain. tu brooch lawa tau x.! akak aku belikan kat upsi.

jd , pengajaran kat sini, aku nak wat kesimpulan, walaupun education kita tak seberapa,.even keje tesco je pun, even kau rasa kau nak keje jd kuli smp bila2 pun, behave sikit lah dgn semua lapisan masyarakat.pandai wat ayat manis, pandai jugaklah kotakan janji.mmg tertekan kalau kerja dgn org yg xde rasa tanggungjawab. benda ni kecik je. tp byk lg benda besar yg aku tgk sepanjang aku kerja ni..kalau kerja setakat cashier ke, leader cashier ke, pandai2 lah jaga harta org lain.jg perangai.jgn cemarkan latar belakang sendiri.sebab aku tgk, ade je pekerja tesco lain, yg biasa2 tp sgt BERHEMAH. salute u all !

ingat, biar kita tak berilmu, tp reti nak hargai org yg dah berbuat baik kat kita.
kalau org buat jahat kat kita, kau jerit kuat2 kat muka dia ! hahaha..ni kawan aku ammarah pesan.haha
no lah...kenalah bersabar.tp berapa ramai je yg leh tahan kan? hehe.maksud aku, org yg bz body nak mampus , buat cerita, sume2 tu lah nnt time akhirat, kita semua akan hilang berat pahala. allahummaajirnaminnannarr....sama2 berubah. aku pun jht.sama2 taubat,tq.


::: sebaik2 pemberian ialah pemberian brg yg kita plg syg  :)  sy redha. :::









1 comment:

iPai said...

apa2 pun tak baik laa kalau pinjamkan barang di saat betul2 kesusahan tp kita tak hargai ..

kesian juga r .. kuatkan semangat