Monday

RECYCLE BAG

Assalamualaikum.

wat maseni sketje tesco yg hari2 tak sediakan plastic bag.
tp ramai jugak lah yg sedar.cth chinese. diorang mmg akan bawak byk recycle bag.
tesco akan bg point yg byk jugak bg sesape yg bawak beg sendiri.
kalau nak plastic bag.,boleh...tp RM  0.20 lah..
ape yg aku perhatikan...kaum lain...sggup beli plastic bag rm 0.20 tanpa rasa mcm ish.rugi.
tp aku fikir +ve lah.mungkin diorang tggl kat rumah flat. lupa bawak bag. so kadang2 aku akan scan dlm 2 kali je. tp aku bg lah lbh sket.kesian...

so, bila tgk MHI pg2ni...gi bazaar ramadhan pun dah diwar2kan supaya bawak beg sendiri.
dan alhamdulillah, org2 melayu sedar jugak...ramai bawa beg sendiri. syabas!

tp,,,kalau kat tesco, bila tak provide plastic bag,tugas cashier ni mcm senang sket lah kn. scan2 and dumb everything..haha..customer pun sama.dumb everything.hahha..tp kelemahan yg aku nmpk, pencuri2 tesco akan lebih bijak dan memanipulasikan keadaan dan jugak ambil kesempatan.

juz my own opinion. =) maybe kat tesco, kena fikirkan cara lain. kadang2 depan aku tu, ade customer curi brg kosmetik letak dlm handbag atau recycle bag. tu baru 1 ditangkap..aku rasa ramai lg terlepas...lg2 gillette yg pisau cukur, nescafe yg paket kecik, mcm2 lagi lah..ish2...xpelah.aslkan bayar gaji full.haha

1 comment:

:P said...

aku prefer bawak beg galas je.. hoho