Monday

HEART

Dear Heart, please stop getting involved in everything. Your job is just to pump blood,thats it.








#Just do well, just hoping people will understand who you are now is just to make things BETTER !   




miss my cats now. RIP ! huhuh

wait ...

assalamualaikum...
saje jer buat title wait...sebab baru perasan takde pun title dlm blog ni yg begin with w...hehe
sebenarnya nak cakap aku berdebar lah nak start experiment chem-e-car...
please...Allah, give me strength to do it...hmm....
nak happy2 je...and my heart, plz be strong.

Sunday

THE BEST WEDDING THEME EVER!!!

mesti tgk! best! no doubt! hehe

isu pekerja KFC belasah customer

assalamualaikum.

mesti dah heboh kan ttg isu ni...

hurm....naik bulu roma aku tgk...huhu
tp tu lah...staf tu tetap salah.sebab dia belasah customer tu.
dont be offended. bg aku, mmg flow kfc ni slow semacam la...aku kadang2 pun geram gak...lambat,,,
lambat disebabkan tggu ayam ke burger masak tak pe jugak..tp kadang2 pekerja nya borak2...xfokus lgsg...burger dah siap pun tak perasan..aku plak yg kena ingatkan dan tunjuk EH TU BURGER SY KAN???

come on lah, jgn bg melayu dipandang rendah..keje mkn gaji tak salah, tp buat keje btl2...

*************************************************************************

tp, kalau nak dipandang dari sudut berbeza, aku yg penah makan gaji. byk kali gak la..mmg dah muak dgn perangai customer yg BONGKAK, ANGKUH! mmg stupid la! bila ingat balik mcm nak mencarut2 pun ada...haish!

1. kat kedai kasut dulu, bukan main lagi si customer i**** ni arah aku itu ini,,amek kasut itu ini, pastu hina2 aku plak keje kat kedai kasut..mmg gaduh besar lah dgn aku. time tu aku gaduh mulut je weh. dah gram tahap ape tak tau lah nk cakap. time tu dia kutuk aku dalam bahasa dia plus english..ingat aku bodoh tak tahu?? nseb baik takde bos time tu..perangai mcm setan lah diorg tu. hish.geram plak bila ingat balik.

2.time keje tesco, ya Allah...lg lah xleh blah...mcm karenah...nak aku scan itu dulu lah apelah...pastu bising biskut retak. ..barang beli beratus2 ingat aku dibayar gaji nak intai2 dulu ke barang ape kene scan dulu..dah lah bg aku baldi utk diletakkan barang2 nye...kecoh btul..siap kata aku BODOH??? perghhh...mmg aku hangin la...tp, time tu aku boleh sabar lg..ckp sori2...

3.ada lah sorg minah ni nak kata india tak..nak kata omputih tak...berlagak je lebih..nak plastik lah apela...dgn bongkak nye suruh aku bungkus kan brg2 dia..helo..tak tau ke tesco tmpt aku tu mmg customer sendiri yg selalunye bungkus. dah lah org tgh beratur ramai. dia bukan xbawak kawan, aku siap dgn rasa rendah diri bgtau leh x bungkus brg2 tu. kalau tak mmg jem lah kaunter. then , dia marah2, siap konon lah amek nama aku, no id aku..HAHHA ingat aku takut...dia kata aku rude,mana leh rude, xckp please pon.
HAHAHAH..ape lg..aku pun bls la...siap speaking lg..I ALREADY SAID 'TOLONG' to your fren.YOU DONT KNOW TOLONG IS SAME LIKE PLEASE? WHERE ARE YOU FROM HAH? then she claim lah yg dia duk overseas lah bru balik msia xingin nak tahu malay languange..then aku MINTAK MAAF LG N KATA AKU KALAU TAHU DIA ORG PUTIH, AKU XCKP TOLONG.AKU CKP PLZ. huh~! then bg aku amount duit salah2, dah bengang dia blah ..lupa nak complain kat manager..hahaha

4.ni auntie c***...mcm *****.sebab apa? dia nyanyuk ke apa..beli brg sket...mmg la sket..tp branded..1 brg dekat rm50..bila kena byr rm100. utk 4 brg, dia melolong mcm kena sawan.siap kate aku bodoh,gila dalam bahasa cina..Ingat aku bodoh tak tau? time tu, aku ada masalah sendiri., mmg mencucuk aku utk mengamuk lah kan..aku pun mengamuk la..AUNTIE, YOU INGAT SY TAK TAHU LAH, ANTI KATA SY BODOH GILA KAN???NI TGK NI RESIT NI TGK BETUL2, BILA MASA SY CURI DUIT ANTI???? LAIN KALI MASA AMBIL BARANG TGK HARGA. JGN INGAT SY KEJE CASHIER, BOLEH HINA2 SY. SY KERJA TAU, INGAT SY TAKDE PERASAAN KE?
haa...time ni aku mmg panas...smp customer cina kat belakang tu senyum kat aku...suruh aku sabar...nasib lah kaum kau xsemua berlagak hebat. huh.after that, suami anti tu MINTAK MAAF kat aku. bagus! mmg aku benci lah customer mcm tu.main ske hati hina2 pekerja makan gaji.

5.ada lg satu situasi, di mana, ada sorg anti c*** ni ty ada keje kosong lg tak? then aku toleh blkg depan, then kata, ada ja...boleh apply kalau nak..then dia kata, TUII..TAKNAKLA..EEE..C*** XNAK KEJE2 MCMNI....beliau berkata sedemikian sambil geleng2 kepala..huishh..mmg aku menahan kesabaran je time tu..dah xnak,dah la,no wonder lah dia dia tgk keliling pandang2..nak cari kaum dia..jijik ke keje kitorang..aku rasa perangai dia lg jijik.

hurmm....start dari tu, aku sedih sebenarnya..daripada kes no5 aku dpt merasakan itu mungkin mewakilkan pemikiran kaum tersebut maybe 50% yg memandang melayu ni mcm tu lah apelah..keje makan gaji..mati2 makan gaji...mmg xdinafikan, kalau gi mana2 giant ke,jusco ke even tesco, tesco tmpt aku...mmg majoriti malay.india sket..dlm 2/3 org je utk 1 department...kadang2 ade yg xde pun kaum lain...cina? diorang byk yg kat atasan...kadang2 kerani je...cara diorg pandang rendah kat aku n kwn2 aku keje cashier tu, membuat kan aku rasa xsbr nk masuk u..nk bljr rjn2...tp, sebenarnya apa yg nak dimalukan...biarlah mereka nak kata apa...tp i wonder la...mana perginya diorg punya kaum yg umur mcm kita2..? keje ape? bila perhati2, diorg ni selalu nk kje dlm syarikat perniagaan fmly je, mak ayah xbg mkn gaji mcm org bodoh je cashier,ke kilang ke mana ada diorg ni...yg ada mmg mcm cina..tp bukan..itu vietnam..hehe...diorg lebih selesa tmpt yg aircond, duduk relaks, xpanas...cth kedai handphone,kedai topup, kedai aksesori bdk2, ada je yg makan gaji, cuma mereka lebih suka bos mereka cina jugak, mereka lbih teliti dlm memilih tempat keje...hoho..ayat kene kias2 sket..jadi, aku tak sedih dah bila kenangkan melayu ni jadi kuli je....at least kita leh hidup bila campak kat mana2 pun...cuma, kena usaha lebih sket, rajin sket cari rezeki. =D

buang saudara?

assalamualaikum...

saudara?
terkadang, aku lupa siapa sepupu aku, siapa 2 pupu aku, siapa 3 pupu aku...
haish...ntah lah...susah nak terangkan apa yg aku rasa skrg...
seronok beronok ronok kalau tgk time raya ke ape ke, walimah ke, saudara mara berduyun2 dtg...
kenapalah mereka tak rapat dgn saudara? mgkn sbb mak dah tak de? atau mgkn ada sejarah sendiri yg menyebabkan mereka xsuka saudara...ntah lah...aku kecil lg masa tu...mentah..tak tahu apa2...jadi, apa yg aku patut fikir skrg, merapatkan balik silaturrahim...dgn mengorbankan LI aku? betulke keputusan aku ni?
kalau aku tak dpt capai misi aku mcmana?

mm...ntah lah...kadang2 aku rasa aku ni kurang tamadun...
mgkn aku dpt ambil nilai2 murni kalau aku try stay kat rumah kakak arwah mak...
Allah juga xsuka anak2 arwah, putuskan hubungan dgn kawan2 inikan lg saudara2 arwah...
inshaAllah, aku akan buat dgn baik...
kasihan cucu cicit keluarga aku dan keluarga adik beradik ku tak kenal salasilah keluarga nnt, yg mereka tahu keluarga kakak ipar ku, keluarga abg ipar ku...

smp kadang2,,,mereka ingat atuk mereka belah ipar2 ku saja..bila aku ty, ingat tak nama atuk( ayah aku)
Allah..tak ingat...sebak....atuk long, atuk ngah, atuk uda, sume mereka kurang kenal...balik pun setahun sekali ke kg...mgkn ada masalah antara mereka yg dewasa yg aku belum tahu...tp, walau apa pun, aku perlu rapatkan semula...

mak long aku sebijik macam arwah mak...inshaAllah kalau aku stay kat rumah dia, terubat juga lah rindu aku kat arwah mak...

Saturday

OK. STOP MOTIVATE DIRI.

assalamualaikum...
nampak tak entri berduyun2 nak memotivatekan diri...
aku jadi down lah sejak 2-3 harini...tak tahu nape..
asal terfikir je apa org buat, aku down,
asal aku terfikir je apa aku buat, aku down.

dahlah! aku tak nak fikir lagi!
aku nak amek pengajaran je dari hal lepas2. aku singgah kejap2 je kat kngn2 tu...!
just singgah nak amek pedoman je lepasni..
cukup lah menyesakkan kepala aku...
dah lah sejak insiden tu, kepala aku ni rasa mcm nak tercabut !!!
makkkk....aku rasa nak nangis je lah dgn apa yg aku kena alami sepanjang cuti ni...
tp tak boleh, ada lg yg tak dapat makan, xdpt tidur, xdpt ape2 lagi lah daripada aku..

faeizen, jgn nak buat org nyampah boleh? behave sket!

ok2..nak menonton cerita...
lusa start experiment...haih2...mudah2an di permudahkan..mohon doakan ya.. terima kasih !!!!!

poem lg.

credit to kak azni lg..
really inspired me...
sometimes feel like i'm too bad ! 
but I should think, there is still people outside who are bad, but they didn't realize at all...
so, be thankful to Allah who make you know you are wrong before.

all's well end's well...jzkk...





For all the negative things we have to say to selves,
Allah has a positive answer for it.

You say: "It's impossible"
Allah says: All things are possible

You say: "I'm too tired"
Allah says: I will give you rest

You say: "I can't go on"
Allah says: My grace is sufficient

You say: "I can't figure things out"
Allah says: I will direct your steps

You say: "I can't do it"
Allah says: You can do all things

You say: "I'm not able"
Allah says: I am able

You say: "It's not worth it"
Allah says: It will be worth it

You say: "I can't forgive myself"
Allah says: I FORGIVE YOU

You say: "I can't manage"
Allah says: I will supply all your needs

You say: "I'm afraid"
Allah says: I have not given you a spirit of fear

You say: "I'm always worried and frustrated"
Allah says: Cast all your cares on ME

You say: "I don't have enough faith"
Allah says: I've given everyone a measure of faith

You say: "I'm not smart enough"
Allah says: I give you wisdom

You say: "I feel all alone"
Allah says: I will never leave you or forsake you

You say: "Nobody really loves me"
Allah says: I love you







=')





SILAM...

some people say let it go je lah Faeizen, nnt akan menyusahkan kau..
saying is always easier ...what is silam mean to me? a lot okayh..A LOT...from family, my chilhood, love, monkey-love..=P, my secondary school life or i could say my teenager life, my ****less life, many..just name it.

yeah..it really affect my life now. until people going to hate me..congratulation SILAM ! u're great.!



Silam

Kadang-kadang
Kite rasa cam nak bunuh masa silam
Nak padam, rendam, klorox-bleach, berus2, letak dlm washing mishin, buh dynamo
Kasi tanggal semua parut masa silam

Tapi
Buatlah cemana pon
Silam itu tetap di situ

Larilah
Pekiklah
Lolonglah
Silam itu tetap di situ
Terpahat, terpatri abadi
Takkan mampu dipadam

Kadang-kadang cam nak tulis surat kat Tuhan
Nak tanye
Apa yg disediakan untuk saye
Pada masa depan
Apekah saye akan terus berada atas jalan ini?
Apekah silam saye akan terus mengejar?
Apekah saye akan menutup mata dalam syahid cinta-Nya?
Adekah saye hanye berangan-angan kosong?

Tapi
Saye tahu
Yang baek itu dari-Nya
Yang tak baek tu dari saye sendiri

Jadik,
Keje jelah kuat-kuat
Manelah tahu saye mati
Pada esok hari?
___________________________________________
Menongkah gelisah,
Menelan pahit,
Meneguk tuba,
Mendamba sinar,
Di hujung sana..

credit to kak azni for the poem so called. tak sangka jumpa juga org yg nak bunuh silam dia mcm aku...

change to better person is difficult?

Short and sweet!

Quoting ustaz's word, "dalam hidup ni ada satu perkara yang paling susah daripada susah..iaitu BERUBAH.."

I strongly agree with that..

Rasa nak berubah tu, mudah je datang..hanya perlu ada pemangkin, inducer, twist dalam hidup, motivation..

Perlu "percaya untuk berjaya..."

OK..so perlu ada 'rasa' nak berubah je ke?

Nope. Totally not.

Melaksanakan perkara2 untuk mencapai perubahan tu...tu yang penting. Dan bila dah laksana, nak 'maintain'kan perkara2 tu, pun lagi penting..dan perkara yang penting2 ni biasanya paling susah nak buat..betul?

Pernah tak kita terbangun pada suatu hari...kita dah buat perkara untuk berubah tu semalam, harini kita rasa macam masih boleh buat lagi...dan kita buat. Cuba kalau kita terbangun esoknya pulak, minggu depan, bulan depan, atau maybe tahun depan, insyaAllah kalau panjang umurlah kan... tiba2 kita rasa lesu dan macam takde kudrat lagi utk meneruskan perkara untuk perubahan tu.. ataupun adakah kita masih ada 'rasa' lagi untuk berubah tu?

Aku selalu rasa macamtu..

Kadang2 geram dengan diri sendiri, kenapa susah sangat nak berubah...Kadang2 marah jugak diri sendiri, kenapa susah sangat nak 'maintain' buat satu benda tu untuk berubah... kenapa ek? kat manalah silapnya..DAH TAHU DIRI TU YG SALAH, BERUBAH LAH! DAH LAH SEDAR TU LAMBAT. LAGI NAK TERHEGEH2...BILA STRESS SELALUNYA DTG DARI MCM2 FAKTOR KADANG2 YG ORG2 LAIN TIMBULKAN MEMBUAT KAN DIRI LAMA MUNCUL BALIK.AHHH....SUSAH NAK BUAT KEADAAN SEKELILING FAHAM APA YG KITA PERLU, APA YG BUAT KITA DOWN, SEBAB BILA DAH MELETOP JE ORG INGAT. BILA MELETOP JE ORG TAKE NOTE. ITU JE LAH KEBURUKAN YG ORG NAMPAK...NOTHING ELSE...nak tak nak, pesan siap2 kat diri sendiri..sabar sabar sabar...jangan ganggu orang lain...settle ur self first...ready kan diri fizikal dan mental jgn sakitkan hati org lain. buat benda yg Allah suka.

"...kita perlu berusaha untuk melihat apa yang kita percaya..", bak kata Ustaz. Percaya untuk apa? Percaya untuk berjaya...dan berjaya untuk berubah...So, pokoknya, usaha je yang kita mampu buat untuk berubah...betul tak? dan di akhir usaha, jangan lupa kedapkan dengan doa dan tawakal...Maybe kat situ kurangnya...DOA + TAWAKAL..



"O Allaah, let us see the good as good, and bless us with following it. And show us the falsehood as falsehood, and bless us with staying away from it, with Your mercy, O Most Merciful.."




“Wahai pemilik hati, wahai pembolak balik jiwa, teguhkanlah hati dan jiwa kami untuk sentiasa berpegang teguh pada agamaMu dan ketaatan di jalanMu”....


"Perubahan bukan satu pilihan..tapi kemestian..", kata Ustaz lagi....


Berubahlah Faeizen..tp tu lah...jgn request byk2 sgt perubahan aku...nak aku mcm itu, mcm ini,,, mcm2 lah request..mentang2 lah aku kata aku nak berubah...aku bukan apa..aku taknak, request mcm2 aku setuju sebab nak jaga hati, tp last2 aku tersasar,tergelincir, org yg request marah. then ckp aku xbuat apa yg harapkan, xberubah mana pun, ..please lah. satu persatu ya? mana aku mampu aku ubah, tlg aku bangun bukan tolak aku jatuh. Kdg2 aku terfikir, aku ni jht sgt ke...mmg jht pun...




FORGIVE AND FORGET

FORGIVE..before i wanna people forgive me, I should forgive first. and I said to myself a lot of times. but saying is a whole lot easier la kan...misunderstanding, hate people comes from many aspects...LOVE, RELATIONSHIP, FRIENDSHIP,SIBLING,RELATIVES AND STRANGER... but , some caused by myself, some probably  come from the other party too.

when we know the truth sometimes it might be awesome  bright..or it might be pretty damn !

actually, some people dont want forget. that's another way of thinking too. don't ever forget bcoz people learn from mistakes and history. but, I think what forget really mean is that don't ever evoke or recall what that person did to us,or else we'll tend to take revenge. so,I hope from now,  I will just leave it and live on and try to not recall it. but sometimes, not even perbualan yg mengingat kn..tp situasi tu...kdg2 mengingat kan...no no no...i must be strong .

everybody always say i'm not perfect. isn't it?
so, Faeizen, berubah ya...dun get angry easily maybe some wanna BERGURAU,wanna be respected,control ur emotion, dont too open with the others, keep some story of urs with Allah, dont too sensitive, dont always ask for the love from people think you do not deserve their love. they must have people who deserve for theirs. so, why you bother ? keep changing and changing..bcoz change is difficult than saying .

gila xske..mesti lah ske..

sebenarnya aku tgk cerekerama mr labuci ...
got from sharer...huhu...best gak la..

gila tak boleh? mestilah boleh....
gila xske.? mestilah ske..heheh

tu dialog suami isteri dlm tu..hehe..

so, apapun mslh ke apa ke dtg, aku nak ckp mcm tu lah..hahahhaa...sng kn hati tak mo mrh2...hmm..
gila xsuka??? mestilah suka!!!! LOL.

Keahlian Parlimen Mesir yang baru

Keahlian Parlimen Mesir yang baru terdiri daripada:


1. Lebih dari 140 orang adalah hafiz Al Quran 
2. Lebih dari 100 orang hafal dari 10K hadis
3. Lebih dari 180 orang telah hafal lebih 15 juz
4. Lebih dari 170 orang milik Phd pelbagai ilmu
5. Lebih dari 50 orang tdk miliki kereta peribadi
6. Lebih dari 350 orang yang pernah dipenjara 6 bulan - 10 tahun.

Inilah hasil pengkaderan Gerakan Islam di Mesir. [Ust
 Nasrudin Hassan]



bukan sesaja kita menyebarkan kebenaran, hakikat tersirat ingin terus menyulam agama dalam nadi anak bangsa..^^
bukan sesaja kita usaha menggapai kuasa, hakikat tersirat ingin mencorak warna qudwah hasan pada bendera ummat..^^
~mulia kita kerana Islam, agama yang Allah redhai~





credit to kak aini https://www.facebook.com/profile.php?id=100000919322560

ramai nya senior ku nak kahwin bulan mac..huhu..

KOMA ...its terrible..

assalamualaikum...
ok..skrg, aku rasa tak sihat sgt...yelah..after mengalami insiden tempoh hari...
aku trauma jugak lah bila lihat tempat itu...astaghfirullah....tp alhamdulillah diberi nafas lg utk hidup di muka bumi Allah ini...yup.title is koma...yup..ini koma yg taksedar diri itu, bukan tanda baca atau apa2 selain dari maksud taksedarkan diri dan terbaring...

walaupun hidup aku majoriti nya di huni oleh kawan2 punya life. tp, family still no.1
thats why agaknya aku selalu bermasalah dgn kawan. haish. dunt be too sensitive lah faeizen ok! just accept and no question at all. otherwise problem will appear. haish....maaf...

koma...aku sekarang mula sedar bahawa aku sensitif bab2 koma ni...baru tahu..lepas jadi drama mania...byk scene2 koma yg aku xleh tgk..makin tgk, makin migrain ! after mandi, solat,,,aku realize ini ada kaitan dgn arwah ayah aku...yeah...tau tak apa aku rasa..aku rasa BYK LG AKU NAK BUAT MASA DIA KOMA!! KNP AKU XSEMPAT..KNP ADA YG AKU TAK TERFIKIR NAK BUAT...MGKN KALAU AKU BUAT, ALLAH SELAMATKAN DIA.

sbb,,,org kata bila seseorang tu koma...dia sesat..dia perlukan cahaya utk keluar dr kegelapan...dengar mcm senang kan...mcm rasa nape xbuat..tak terfikir ke...ya..aku baca kan yassin semua...tp ada lg..ada lg..yg patut  aku lakukan sebagai anak nya...ya Allah..5 hari ayah aku koma...dengar macam, ala nnt sedar lah tu kan...jgn risau..but, ia mcm main tarik tali sebenarnya sama ada hidup atau mati! apa korang akan buat kalau benda tu terjadi kat ahli keluarga korang? aku mula2 tergamam..knp ayah tak bangunnnnn...knp...knp...apa akan jd pd masa depan aku nnt..dahlah aku xde sape2....ayah je lah yg amek berat ttg aku...dia je lah tempat aku mencurah kasih sayang........


koma.....lepasni....aku akan cuba elakkan dari menonton scene2 yg ada koma2...yg ada ceritakan detail ttg koma...aku nak elakkan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

TiAdA DuKa Yg AbAdi-->wajib dengar!

well oh well..what i promised before. i will share it..but, every song i shared here, really not dissapoint me...hehe..very2 valuable and indahhhhhhhhhhhhh sgt...my ex rumate tiqah sufian the person who make me become a fan of opick. hehe..thanks to her.22 years old dah faeizen! what the things on the earth you have been contribute to your life.? walaupun aku punya suara mmg xmerdu, tp aku suka nyanyi laguni sorg2...haha...bila nyanyi,,,start lah fikir balik semua nya...jahat sgt ke aku ni...Allah sayang aku tak lg? but everything will be fine after ending it with tears..yeah...every night before sleep, i will sing it...2 paragraphs at least.

Perhaps  i still remember  the melody of this song in the future after I get my happiness.......




Tiada duka yang abadi didunia
Tiada sepi merantaimu selamanya
Malam kan berakhir, hari kan berganti
Takdir hidup kan dijalani
Tangis dan tawa nyanyian yang mengiring
Hati yang rindu tanda cinta dijalan Nya
Namun ku percaya hati menyakini
Semua akan indah pada akhirnya
Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini

Waktu berputar rembulan dan matahari
Bunga yang mekar akan layu akan mati
Malam kan berakhir, hari kan berganti
Takdir hidup kan dijalani
Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini
Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini
Harap ampunkan hamba-Mu ini

movie korea

assalamualaikum

skrg tgh berjinak2 nak tgk muvi korea simpanan ku smp habis...
drama lama sgt
huhu..
white the melody of the curse, my little black dress, sad movie...
oh ye..smlm jugak bru nak tgk captain america,twilight , terminator, friend benefit, in time, the smurf..so far the smurf yg best..haha...plg best aku rasa aku penah tgk, REAL STEEL..awesome! FAST AND FURIOUS 5 ! final destination so-so je..byk takut n terkejut2.! captain america siyes bosannnnn sgt...sket2 je yg best...nyesal tgk..huhu..nsb xtgk kt wyg...haha...kalau real steel or fast5 tu sgt berbaloi lah kan....cerita merong mahawangsa pun xla sebosan the darkest hour..adoi..huhu...aku juz kagum je dgn KRU punye teknologi...xsangka bangsa kita dah leh capai sket2 mcm negara barat..tp aku harap nnt, jgn tekankan teknologi je smp idea jalan cerita xde...keep it up MALAYSIA!

tp aku pelik gak la....sebelum ni aku ada komen2 muvi2 tempatan yg alahaiiiii xbest lgsg tu kan..tp aku yg xbrp nk minat tgk cte barat ni akhirnya tgk gak di kala cuti pjg mempunyai pandangan bahawa cerita barat XDE LAH SEMUA AWESOME! tp, still dapat tembus pasaran global..haih2...sebab apa? sebab mereka dah ada tapak yg stabil..ada wang. ada pengaruh. nak tak nak, ada jugak org yg membazirkan duit beli tiket wayang utk cerita yg kadang2 so-so je....yg plg xbest aku penah tgk ! cite THE DARKEST HOUR. adoyai.....xde idea langsong..lg best cite tempatan...harapkan teknologi je,,,tp idea xde...kelebihan diorg ni ialah, modal besar, aksi2 org kata apa tu..ala yg menggerunkan, terjun sana terjun sini, belasah2, meletopp sana sini, terbakar mmg awesome! teknologi pun tinggi dan byk adegan2 yg ngeri dan byk yg fairy tale pun nmpk mcm real. batu permata itu lah ini lah...so, sbnrnya, mereka ni pun biasa2 je...dan aku tgk, knp kita kena belajar ENGLISH? sedangkan di korea, jepun, benda tu bukan jd isu. tgk jelah dr segi faktor perfileman, negara barat senang2 je masuk pasaran dlm negara kita sebab kita faham bahasa mereka, kita adore dgn pelakon2 mereka sbb kita faham apa mereka sebut dan ada yg antara kita mmg sgt2 memahami english..mmg mudah mereka nak pasarkan apa2 utk kita, tp kalau kita nak pasar kan kpd mereka adakah ia sesuatu yg senang???? fikir2 kan dan selamat beramal..heheh...

dont be offended ye. juz my opinion. but seems like we still hv a lot of advantages...but we dont know the real portion we got..either 50 : 50 or 10 : 90 or 90 : 10  ??? hehe...maybe dulu2 nak dptkan kemerdekaan negara kita, kita terlalu terikat dgn bangsa mereka...hurm...but we must work smart, kita boleh gunakan kesempatan ini untuk lebih bejaya dari mereka. =)

lupakan yg lain. meh mencintai rasulullah s.a.w.

allahummasolli a'la saiyidina muhammad
mari2 lupakan semua yg bersarang di minda dan mula lah berfikir sejenak, dlm sehari bpe kali kita mendoakan nabi muhammad? brp kali kita mengingati baginda selain dlm solat dan doa2?
berapa kali kita merindui baginda? sedangkan baginda lah yg terbaik dan akan memberi syafaat kelak di akhirat...baginda lah akan kita cari di akhirat nnt..bergerak ikut kelompok..kelompok apa? kelompok nabi muhammad s.a.w.... baginda menangis melihat manusia mcm aku ni agknya...yuk kita tambahkan apa yg kurang, kurangkan apa yg terlebih...aku akan jaga iman ku inshaAllah,dan aku akan berbaik sgka pd Allah. aku juga xnak mengumpat,  mengeruhkan keadaan atau apa2pun,dan aku xkan derhaka pd keluarga ku. aku akan cuba membahagiakan mereka. kalau aku buat salah, tegur aku ya? kamu semua baik, aku yakin Allah mesti syg kamu semua kan.doakn aku juga ya? ^_^






Daripada Abdul Rahman Bin Samurah ra berkata, 
Nabi Muhammad saw bersabda: 

"Sesungguhnya aku telah mengalami mimpi-mimpi 
yang menakjubkan pada malam aku sebelum di 
Israqkan........" 

1. Aku telah melihat seorang dari umatku telah di datang oleh malaikatul maut dengan keadaan yg amat mengerunkan untuk mengambil nyawanya, maka malaikat itu terhalang perbuatannya itu disebabkan oleh KETAATAN DAN KEPATUHANNYA KEPADA KEDUA IBUBAPANYA

2. Aku melihat seorang dari umatku telah disediakan azab kubur yang amat menyeksakan, diselamatkan oleh berkat WUDUKNYA YANG SEMPURNA

3. Aku melihat seorang dari umatku sedang dikerumuni oleh syaitan-syaitan dan iblis-iblis lakhnatullah, maka ia diselamatkan dengan berkat ZIKIRNYA YANG TULUS IKHLAS kepada Allah. 

4. Aku melihat bagaimana umatku diseret dengan rantai yang diperbuat daripada api neraka jahanam yang dimasukkan dari mulut dan dikeluarkan rantai tersebut ke duburnya oleh malaikat Ahzab,tetapi SOLATNYA YANG KHUSUK DAN TIDAK MENUNJUK-NUNJUK telah melepaskannya dari seksaan itu. 

5. Aku melihat umatku ditimpa dahaga yang amat berat, setiap kali dia mendatangi satu telaga di halang dari meminumnya, ketika itu datanglah pahala PUASANYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT memberi minum hingga ia merasa puas. 

6. Aku melihat umatku cuba untuk mendekati kumpulan para nabi yang sedang duduk berkumpulan-kumpulan, setiap kali dia datang dia akan diusir, maka menjelmalah MANDI JUNUB DENGAN RUKUN YANG SEMPURNANYA sambil kekumpulanku seraya duduk disebelahku. 

7. Aku melihat seorang dari umatku berada di dalam keadan gelap gelita di sekelilingnya, sedangkan dia sendiri di dalam keadaan binggung, maka datanglah pahala HAJI DAN UMRAHNYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT lalu mengeluarkannya dari kegelapan kepada tempat yang terang - benderang. 

8. Aku melihat umatku cuba berbicara dengan golongan orang mukmin tetapi mereka tidakpun membalas bicaranya, maka menjelmalah SIFAT SILATURRAHIMNYA DAN TIDAK SUKA BERMUSUH-MUSUHAN SESAMA UMATKU lalu menyeru kepada mereka agar menyambut bicaranya, lalu berbicara mereka dengannya. 

9. Aku melihat umatku sedang menepis-nepis percikan api ke mukanya,maka segeralah menjelma pahala SEDEKAHNYA YANG IKHLAS KERANA ALLAH SWT lalu menabir muka dan kepalanya dari bahaya api tersebut. 

SABDA RASULULLAH SAW: "SAMPAIKANLAH 
PESANANKU KEPADA UMATKU YANG LAIN 
WALAUPUN DENGAN SEPOTONG AYAT" 


TiAdA DuKa Yg AbAdi

suka sgt lagu tuuuuu....

=)


oh ye...plan...nak bbq, nak masak2..nak sediakan mcm2..last aku masak2 utk bday dulu, masa birthday my friend, nurul darsani..aku buatkan kek batik utk dia time tu...bg aku,the moment aku siapkantu lebih terpahat di ingatan dr keluar beli kat kedai...masatu, kwn2 lain tlg jugak buat kan air, goreng hotdog. eh ade ke hotdog ek..xingt sgt...maaf...

so kalini, utk kwn aku yg duk kl ni, aku nak buat best2 sket utk dia....just be prepared je lah ye utk telur tepung semua..hihi...nak jadikan dia donat nnt..tgh tggu runningman ep80 xmuncul2....haihhhhhhhh....

smlm mkn rojak tonggek...hahahhaha..xleh bawak org tua gi tmpt ni nnt mesti kena mrh..sbb kena makan rojak tu berdiri...heheh...tp bleh je bungkus bawak balik makan....sedap2...hobi aku mkn dan tidur juga..well~~~  =)

xready lg utk naik sem baru...mmm...syg korang sgt2...mohon doakan aku lepas target aku ya utk exam kalini ?

tQ sume...korang mmg baik...Allah mesti syg korang sgt2...=)

NAK DELETE BLOG?

Assalamualaikum,
mula2 rasa mcm nak delete blogni..
tp aku xsampai hati..
mcm2 ada dlm ni..
aku just tukar url dgn harapan xde ramai yg tahu blog aku
aku dah tukar byk kali dah...hehe..
tp org still leh view lah kalau dpt cari url aku...
aku just taknak penulisan aku mengguris hati sesapa...
sedangkan aku tulis meluahkan apa aku rasa..
aku takde mak mcm org lain yg boleh utk aku call, nangis2,,,takde.
tp aku tahu batas2 nak tulis kat sini...
aku tau..aku tak mcm dulu lg dah...
aku akan jaga hati org lain.

blog ni tempat aku luahkan ape2 aku rasa,
tp kalau perhatikan lah kan, semni, mana ada aku gila2 kat fb ke kat blog ke.
aku cuba ubah, jadi, tlg aku ya?
kalau terasa ke, rasa ayat2 aku dlm ni mengguris hati sesiapa, cakap je kat aku. aku boleh delete.
aku tukar url bukan sebab ape2..aku juz xnak, org jd menyampah bila baca,. aku taknak org yg x memahami yg baca . aku xnak org ckp aku ni gila lah apelah...kalau rasa marah, jgn risau, dtg je bgtaw aku. jgn geram sorg2..mana tahu ada salah faham ke apeke kan. aku leh delete mana2 aku rasa leh ganggu ketenteraman korg...maaf. fuhhh...penat menulis..hehe

buat sesiapa yg aku pernah buat salah, aku mintak maaf dan aku nk bgtau, i love you. juz bantu aku ya? aku ada byk masalah skrg, jgn tambahkan keserabutan aku ya? aku just nak masing2 jujur, memahami dan plg penting setia di hadapan mahupun di belakang. so that, i will do the same for you =)  kalau ayat macam keling, maaflah. akupun manusia. bukan malaikat yg boleh berubah 100% dlm masa 1 hari . mohon doakan aku ya?

dan maafkan aku ya..mintak maaf salah silap...abg2,akak2,adikpun mintak maaf..adik syg korg sebenarnya...cuma, adik ada masalah adik sendiri...maafkan adik..jgn risau ttg adik. adik xnak susahkan korang...adik sentiasa doa yg baik2 je utk korang.adik faham semua tu.salah adik, maafkan adik ye?

haritu mimpi ayah...bgn2 je aku cpat2 sedekah kan ayat2 suci pd arwah ayah...ayah rehat ye kat sana..jaga emak..adik ada ni..adik sentiasa ada utk mak dan ayah...i love u =')

Wednesday

mengapa kenapa bagaimana nak yakin bercakap di khalayak ramai?

assalamualaikum.

dulu2 mmg lah berani...pidato sana sini...mmg arwah ayah dan kak hawa dah train aku setiap kali aku nak join apa2 competition contoh pidato, bercerita, story telling(bercerita versi english..hehe), tilawah(masuk sbb member skt..suara xmerdu pun...)...mmg takut sebenarnya bila berada kat depan..tp, cikgu2 byk membantu..setiap kali perhimpunan, aku diberi peluang practice pidato depan warga sekolah...plg best, bila habis je pertandingan, balik sekolah, kwn2 nampak aku bawak piala besar, diorang suka gila dan sorak bersama...wah..bahagianya time tu..ahhh..benda lama..skrg takut mcm nmpk hantu lau kena pggl nama present....haish...

3tahun berturut2 ..dulu ada peringkat zon, daerah, negeri, kebangsaan..kena pertahan kan kejuaraan tu yg susah...tahun pertama  kalah kat peringkat daerah dgn NUR ZITRA HANIM BTE PANGAT..sedapkan nama dia..skrg dia kat IPG mana ntah...kenangan....


sebab pidato tu lah aku rasa suara aku besar..dan nyaring, dan kuat...maaf.................................................aku akan low kan speaker ...huhuhuhu


tp, aku pelik, sejak aku membesar, makin takut plak ckp kat depan...mgkn aku berdepan dgn org yg hebat2...eh tak jugak....nape dulu2 aku leh je pidato depan juri2 yg dah beruban? hehe...sebab nya, aku xyakin dgn diri aku, xprepare bahan2 nak present...kalau dulu, setahun lebih awal, kakak akan tlg aku practice...dpt text je, terus hafal..smp ulang2...bila tilawah, aku baca byk kali smp leh hafal 2 page tu dgn jaya nya...

SO, PRACTICE,PREPARE,CONFIDENT!

tapi kan...ada benda lain nak share sebenarnya..ada sebab lain kita kurang yakin....mgkn kita tak jujur pd Allah ketika kita berseorangan..apa maksud tu ea?mm...bg aku ringkaskan...sebenarnya, bila kita sorg,,,kita patut ingat pd Allah lebih dr segala2nya..makin kita seorang, makin kita jadi kuat dgn segala macam rencah kehidupan yg Allah dah hidangkan utk kita berfikir hikmah nya...


credit to ustaz hasanuddin --->https://www.facebook.com/profile.php?id=100000926085594

Apa rahsia orang boleh berpidato di hadapan khalayak ramai tanpa gugup. Menghadiri training berbayar? Selalu berlatih? Jampi serapah? 

كُنْ صَحِيْحًا فِى السِّرِّ تَكُنْ فَصِيْحًا فِى الْعَلاَنِيَةِ

Itulah jawapan dari Sheikh Abdul Qadir Jailani. Jadilah benar ketika kamu bersunyi2an (berseorangan) nescaya kamu menjadi fasih di khalayak ramai.

Ketika berseorangan kita makin kuat dengan Allah S.W.T. Semakin khusyuk denganNya. Semakin lazat membayangkan kebesaranNya, SifatNya dan nama-namaNya Yang Mulia.

Kalau itu mantap, khalayak manusia akan menumpukan setiap patah bicara kita. Bicara kita terpancar dari hati yang jernih. Ia bertolak dari KEIKHLASAN seorang dai'e yang ditarbiyah saban minggu.





jom2 kita bersendirian bual2 dgn Allah..:)


DRAMA LAGI

assalammualaikum

skrg aku baru lepas tgk cite santau merasuk.
tv3 tu..ehehe
citeni best...tp spoil lah sbb dah kantoi fizo yg dalang nye...
byk tau pengajaran dari citeni..
1.jgn cepat percaya kan suami
2.jgn cepat percayakan org sekeliling
3.jgn biarkan anak sunyi nnt ada benda lain jd kwn diorang.
4.jgn makan sembarangan dan baca lah bismillah sebelum buat apa2..
5.jd kan ayat quran sbg pelindung diri
6. percaya kan lebih ustaz guna quran drpd dukun2
7.mintak pertolongan alim ulamak
8.jauhi sifat hasad dengki tgk kebahagiaan dan kesenangan org lain


***************************************************************
PELANGI KASIH

best gak, lakonan bersahaja je..tp aku suka lah suara mamat fazrul tu..mcm unik.haha...
citeni mcm merepek..dilema antara 3 org kawan baik..tp betul ape sangkaan awal aku yg fazrul tu tamak...nak dua2 pmpn...hehe...tp bosan gak citeni sbnrnye...

ok lah..mahu kemas2

SEDETIK LEBIH

Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu
Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu
Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa
Kasihku ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya
Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu
Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu 

Kalau dulu, aku suka lagu BERIBU SESALAN dan KISAH HATI..
wah..nampaknya..mmg laguni mencuri hati juri di AJL26
lagu awan nano je aku still XLEH NYANYI.  even suara aku mcm NAK PANGGIL HUJAN, tp leh 
lah nyanyi sket2...LIRIK LAGU AWAN NANO JUARA AJL26 MMG MANTAP! M.NASIR lah 
katekan..hehe..mmg xreti lah...2/3 kali try mesti salah2...mmg ptt leh menang..susah 
tuuu...vokal Hafiz pun mmg hebat.

But now, i really really really falling in love to this song by ANUAR ZAIN..JACLYN nyanyi xsedap..huhu...sgt2 indah lirik nya dan muziknya...this song dah menang AIM , mcm2 lg lah..terlambat sket je aku mencintai music ni..hehe...
adoi..lagu mania plak kan...
luv everybody so that, u'll forget the other fault and perhaps they do forget and forgive my fault too...but, aku rasa impossible..akur asa macam makin teruk je aku ni...my bad! knp lah Allah xamek je nyawa aku harituuuuu !!!!

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaadddddddddddddddiiiiiiiiiiiiiiiikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk  rinnnnnnnnnnnnnnnnnnnnduuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu makkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk ayaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh tauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


VANILLA COKLAT

assalamualaikum.

as you know, untuk melupakan segala mcm yg xnak bersarang kat otak ni, aku dah jd penonton tv3 yg tegar jugak. selain dr list2 yg aku state kat entri2 before ni..so, nak cite pasal cite vanilla coklat.

EPISOD 8 sgt awesome..dan sgt berbulu telinga dengar..hahaha..naseb baik xde org dgr akugeli geleman semua...hahahhaha...in realiti, mmg lah ade keadaan mcm tu. tp bukan berpanjangan. sebab ade je badai melanda.

lakonan IZARA AISYAH dan psgn-yang-tak-tahu-nama  mmg spontan abes dan dpt mendekati jiwa penonton..cewaaahhh...ORANG DEWASA dah kawen mesti geli tgk cite ni..hahahhaa...lakonan BERSAHAJA. no picture provided sbb mls nak google..hehe...

sweet dan kelakar jugak cerita ni..haha...ditambah lg dengan kehadiran makcik AMIR ASYRAF...haha..mmg   layan abes lah kan cite ni...tp seminggu sekali je ..lama nak tggu seminggu tu...izara agak chubby dlm citeni...tp still cute kan..hehe...

dah..mls ngarut psl vanilla ni...adoiyaiiii...asyik drama mania, muvi mania, cuba textbook mania mcm kwn2 aku kan bgs !

gudnite .tQ ^_^

Tuesday

ape ek aku buat time cuti ni?

ok2..nak cite ape yg aku buat time cuti ni mmg membosan kan juga...tp aku rasa not bad la...selalunya drama2 aku copy tp xtgk2..tp ntah nape sem ni aku stress je aku akan tgk drama.xpun runningman.haish...bile sebut runningman..HAHHAA..aku baru admire kat RM ni...haha..tp tgk lama2 bleh muntah kot..smp xtido..hahaha..best! tp ade gak lah xbest....if guest nye org tua.hahaha..xbest..:P sory...
aku skip2 dlu sebab ingtkan borak2 diorg tu xpenting..so skip nk tgk ape yg berlaku last2..hahah..patutla xrasa ke'best'an tu...mmg kene tgk THE WHOLE episode tu..hahah..tp..kalau tgk activity tu mcm xbest je...aku xtgk..hahaha..ade je yg kureng..tp sgt sket la...overall mmg pecah perot..lg2 bila tgk muka kene sembur dgn angin..HAHAH...lagu I SWEAR lg...haha...tp cuak sgt kalau SPARTA KOOK kejar...tp ape yg aku leh conclude kan, korean ni creative2...kite jd gelak2 sebab aksi2 n baca subtitle tu..hahah.cara filming..cara die ulang2 part kelaka..dgn music2 lucu...cth PORORO!!! hahaha...sgt kreatif..tgk la!! CAMERAMAN ramai gila...mmg edit2 tu mencabar lah kan aku rasa...semua reaksi artis xkan tertinggal dari dirakam..hahaha..malaysia should try this..haha..klau lawak2 kat msia, slalu kte tgk die byk fokus kt org tgh bcakap je kan..org lain di ignore..tp korea ni..lg2 RM la, aku tgk semua part sume mimik muka,setiap ape org tu buat xkesah sape2 dimana jua disaat ape sekalipun, akan dirakam kan dan diedit jd sgt lucu! ahhaa...tp, artis2 yg join tu pun mmg cool n lawak sgt..ahaha..tahniah2 buat aku gelak2 smp kepenatan...

selain gi cameron, aku melagha kan diri aku dengan terbaring menonton seberapa byk muvi,drama,variety show, video2 english,korea, ok2..go to one by one hokeh...hahaha...

drama melayu,english,korea yg dulu2 sume dah habis tgk...yg skrg ni tgh ade kt tv pun aku tgk..haha..
1.MANGKUK TINGKAT,(SIYES BEST! ramai artis tak reti masak ! hahaha),
2.vanilla coklat( HAHA..YG NI KLAKA, BERSAHAJA,DAN SIYES DIE TIRU ALA2 KOREAN NYE DRAMA...tp,ape slh nye kan..hehe)....
3.dingin lavenda(ok la...bg aku cite nye slow),
4.Pelangi Kasih( ntah pape lah citeni)..
5.Santau merasuk(BEST,TAKUT gak..tertanya2 sapa dalang tu...ada 2 org suspek..haha).hahaha...tu je la...oh media prima,u take my time a lot! hahaa...
6.Hafalan shalat Delisa ( oh ..ni mmg awesome! sedih. tpbyk pgjrn.cpt2 tgk kt youtube sblum kene block dgn ASTRO..aku ade video ni..sape nak mintak lah yer..)
7.ampunkann dosaku (mmg best. dah habis dah..sgt terperinci citenye.ok lah kan dr xde motif.)

tp sume ni ade yg lum habis lg..

merlin season 4sume episod aku dah tgk,
drama korea? haha..byk gak aku qada..org lain dah tgk,aku baru nk tgk.alahai.TP, ade apehal.haha.....MY PRINCESS,HEARTSRING,PASTA,PROTECT THE BOSS,BRAIN..tu je lah kot..lama kot nk habis..haha..sbb aku jarang forward kalini..tgk jer...hehe..kalau x, sory lah aku ske forward2 kalau tgk drama korea..sbb lama sgt...hihi...aku byk habiskan masa kat laptop tgk RunningMan yg org suka sgt2 tu ... tu yg hold on dlu lain2 nyer cite..hehe..muvi, erm..sume yg ade kt HD lah tgk..hihi....

RUNNINGMAN 1-79 DONE!!! 
BEFORE NI HOLD ON DULU..SBB LUM PHM SGT KE'BEST' AN NYE..huhu

Muvi MELAYU? DAHHH HABISSS DAH.MGKN KORG DAH TGK AWAL DAH CITENI....HAHAH...
adoi...pening aku tgk..ade yg xbest lgsg..

1.ANU DLM BOTOL..alalai citeni ntah pape! xphm aku. dah lah byk membisu. ingt penonton ni ape.
2.PAPA I LOVE YOU...ni lg satu hal...alahai...ade org komen, lebih baik citeni jd CEREKARAMA je la...... mcm xde idea. cite lgsg xbest.
3.AIRMATA SALINA..lakonan umie aida..ni awesome! best!
4.SONGLAP..alahai...ni pun satu..xbest. tp ok lah drpd no.1 n no.2 tuuu
5.OMBAK RINDU...citeni b4 cuti aku dah tgk..ok la..not bad..tgk sbb dah baca novel die..terlalu pack. maybe pengarah nak sume scene ade kot..

next is KERAMAT..xsggup tgk skrg..hahaa..
Erm..TGK FFM 24 X? kalau nak tgk, aku ade video nye...nyampah sgt dgn OGY. bab2 nak saman JOHAN RAJA LAWAK TU...hahah..aku rasa dia yg stat mengada2 dulu, sbb tu Johan dgn selamba je gurau mcm tu kat dia.pdn muka.

anyway, aku jugak part time cite2 artis malaysia..hhahaha..ade yg aku baru tau dah kawen cth nabil..hahaa..adoi...pastu aku tgk kat youtube sume majlis persandingan artis2..awesome...cantik sgt...

aku jugak baca hampir sume entri isteri ALLY ISKANDAR..
Korang search je kat fb, FARAHLEE...hehe...mula yg like 24k..pas kawen je jd 49k..wow! huhu..
mmg inspired lah bila baca entri2 dia..dia baru pakai tudung..baru dpt hidayah.bukan sbb apa2..tp dpt hidayah..alhamdulillah..suka sgt baca blog dia..

then, aku admire smgt NOVELIS AINMAISARAH..taip je kt fb nama ni mesti jmp..sgt awesome! da 10+ sekolah dia gi promote buku2 dia..sgt best! PINK semuanya..haha

dan skrg tgh BACA NOVEL SUMMERS OF THE SISTERHOOD by ANN BRASHARES..dah lama beli..skrg baru nak baca novel english ni..nak improve english..hihi..tp org korea xkesah pun kan xreti english...huhu..anggapje lah advantage tau byk bahasa =)

aku jugak tgk2 sket2 artis korea...curious why people ske sgt tgk diorg esp k-pop...
aku tgk hallyu,snsd girls generation,2pm,super junior..wah2...mantap..aku xphm ape diorg nyanyi..yg penting best n cara tarian diorg tu mmg mantap. smp org FRANCE, THAILAND pun hafal..mgkn lirik simple...
isteri Ally pelajar SOUTH KOREA,,mesti best sbb dpt jmp artis2 korea ni..huhu..apela aku ngarut ni..

kalau tgk group selain snsd n super junior, aku tgk, xde byk sgt music back up..tu sebab mgkn xbest sgt sbb fokus sgt kat vokal...group lain music kuat n diorg fokus kat tarian,performance. ni pndpt aku la..huhu...awesome.

next, baca novel tu, hafal lagu2 english yg aku minat, n nak habiskan buku2 usrah inshaAllah..

dan....ya  Allah..
xpenah rasa nak tgk byk sgt cite b4 ni...main game xpun cuti ni...mls...blaja masak !!! huhu...mcm2 la...xnak pk RESULT sem ni..tawakal je...

doakan ye result aku yg akan keluar 9hb 2 utk tau lulus ke gagal..dan 11 hb utk tahu pointer..doakan aku dpt lebih tggi dr CGPA aku skrg ni...thx =)


*selain buat perkara2 keagamaan, xslh ikuti hasil2 karya org tempatan n luar negara kan. hihi....erk..tp rasanya dah terlebih2 dah aku ikuti! =P*



**************************************************************************


erm..cuti ni aku mengalami satu insiden yg xperlu lah kot nk cite kat sini..huhu..alhamdulillah masih diberi nafas lg..tu lah..time marah.time tension pk nk mati je...skrg, bersyukur ye faeizen,,,jauhi syaitan dr fikiran kau tu...inshaallah..sometimes kte xperlu tnjuk penyakit kita sbb kalau tnjuk org lain plak yg sakit mcm2...maaf...


next mission, balik awal sket sbb nak settle kan scoreA pastu settlekan chemecar and selain tu, nak habiskan baca buku Bahtera penyelamat, mcm2 lg buku usrah aku xbaca lg..tu lah..benda2 mcmni aku letak last2...haish...tu pun lom tentu sempat abes baca...n nak hafal sebanyak yg mgkn benda2 yg baik.inshaAllah..tajamkan semula ingatan..hehe... aku tau kwn2 aku lg byk bende2 best diorg dpt time cuti ni...have fun korg! hehe..

ade org buat RA..tp biarlah...lg ingat, lg skt hati...lg buat aku sedih..lg aku rasa penyakit aku tu dtg blk..susah tau nak buang benda2 yg teman aku time aku pressure dulu..sgt susah...tp bkn sbb die sorg je aku pressure..hrp die tak slh fhm..byk lg yg buat aku terganggu...tp alhamdulillah sem ni aku bleh kawal sket diri aku...byk bersabar sket even aku tau x 100% aku berubah...walaupun byk gak dugaan semni, aku tau tu sume Allah bg utk balasan dosa2 aku...setiap manusia tak terlepas dr buat dosa...dosa tu dtg mcm2 bentuk...ada dr dlm hati, ada dr percakapan mcm akuni,,ada dr perlakuan,ada dr maksiat,ada dr umpatan,ada dr tak puas ati..ada dr derhaka,ada dr tak amanah, ada dr mencuri,ada dr dengki. mcm2...satu persatu kita kena hapuskan...kalau x, balasan tunai selalu menanti kat dunia..tu yg aku alami lah...kdg2 aku lalui je tanpa byk fikir...dlu aku selalu murung...berfkir byk sgt sbb aku dpt rasa bila aku ada buat slh,esok lusa aku pasti dpt blsn dr Allah...smp skrgpun...ada saja...tak terkecuali...tp kdg2 aku tahu,,,dugaan tu dtg utk uji kita dan menunjukkan Allah nak aku sembah Dia dan tanda Tuhan syg kn kita...Alhamdulillah itu mgkn yg terbaik dr aku dilimpahkan kesenangan saja kat duniani tanpa sketpun kesusahan...

aku hrp aku dpt jd manusia lebih berguna...kesian kat mak ayah aku...diorg kat kubur, aku kat dunia...sepatutnya aku salurkan amal ibadat dan doa kpd mereka...korg tau kan...mak ayah tu pntg..tmpt utk luahkan segala2nya...tak suka org tu ke..suka org tu ke..kita leh luahkan pd mereka..even aku xsempat rasa ksh syg mak smp aku bsr..tp arwah ayah selalu jd tmpt aku luah kn semuanya...sggup beratur pjg kt public fon dlu kat asrama SM Sc Jhr...semata2 nak ty AYAH SIHAT? AYAH JG DIRI TAU..ADIK SYG AYH...even aku tau ramai xske ayah...tp aku xpenah heran..sebab dielah ayah yg TERBAIK utk aku...skrg, aku plak byk lukakan hati org lain...sian ayah...mesti ayah xske aku mcmni...maafkan adik ayah...byk yg berubah lepas ayah dah xde...maafkan adik..adik akan berubah jd yg lbih baik mcm ayh nak....doakan adik dipermudahkan.....adik syg ayh.....



feeling sad right now T_T  .................................................................................................................................but who cares. only me. yeah. ramai lg ade mslh..jgn burden anybody... penat pk kesalahan diri sendiri. should do more reflection from now on to get His Love. inshaAllah.
sarangheyo <3