Sunday

buang saudara?

assalamualaikum...

saudara?
terkadang, aku lupa siapa sepupu aku, siapa 2 pupu aku, siapa 3 pupu aku...
haish...ntah lah...susah nak terangkan apa yg aku rasa skrg...
seronok beronok ronok kalau tgk time raya ke ape ke, walimah ke, saudara mara berduyun2 dtg...
kenapalah mereka tak rapat dgn saudara? mgkn sbb mak dah tak de? atau mgkn ada sejarah sendiri yg menyebabkan mereka xsuka saudara...ntah lah...aku kecil lg masa tu...mentah..tak tahu apa2...jadi, apa yg aku patut fikir skrg, merapatkan balik silaturrahim...dgn mengorbankan LI aku? betulke keputusan aku ni?
kalau aku tak dpt capai misi aku mcmana?

mm...ntah lah...kadang2 aku rasa aku ni kurang tamadun...
mgkn aku dpt ambil nilai2 murni kalau aku try stay kat rumah kakak arwah mak...
Allah juga xsuka anak2 arwah, putuskan hubungan dgn kawan2 inikan lg saudara2 arwah...
inshaAllah, aku akan buat dgn baik...
kasihan cucu cicit keluarga aku dan keluarga adik beradik ku tak kenal salasilah keluarga nnt, yg mereka tahu keluarga kakak ipar ku, keluarga abg ipar ku...

smp kadang2,,,mereka ingat atuk mereka belah ipar2 ku saja..bila aku ty, ingat tak nama atuk( ayah aku)
Allah..tak ingat...sebak....atuk long, atuk ngah, atuk uda, sume mereka kurang kenal...balik pun setahun sekali ke kg...mgkn ada masalah antara mereka yg dewasa yg aku belum tahu...tp, walau apa pun, aku perlu rapatkan semula...

mak long aku sebijik macam arwah mak...inshaAllah kalau aku stay kat rumah dia, terubat juga lah rindu aku kat arwah mak...

No comments: