Saturday

change to better person is difficult?

Short and sweet!

Quoting ustaz's word, "dalam hidup ni ada satu perkara yang paling susah daripada susah..iaitu BERUBAH.."

I strongly agree with that..

Rasa nak berubah tu, mudah je datang..hanya perlu ada pemangkin, inducer, twist dalam hidup, motivation..

Perlu "percaya untuk berjaya..."

OK..so perlu ada 'rasa' nak berubah je ke?

Nope. Totally not.

Melaksanakan perkara2 untuk mencapai perubahan tu...tu yang penting. Dan bila dah laksana, nak 'maintain'kan perkara2 tu, pun lagi penting..dan perkara yang penting2 ni biasanya paling susah nak buat..betul?

Pernah tak kita terbangun pada suatu hari...kita dah buat perkara untuk berubah tu semalam, harini kita rasa macam masih boleh buat lagi...dan kita buat. Cuba kalau kita terbangun esoknya pulak, minggu depan, bulan depan, atau maybe tahun depan, insyaAllah kalau panjang umurlah kan... tiba2 kita rasa lesu dan macam takde kudrat lagi utk meneruskan perkara untuk perubahan tu.. ataupun adakah kita masih ada 'rasa' lagi untuk berubah tu?

Aku selalu rasa macamtu..

Kadang2 geram dengan diri sendiri, kenapa susah sangat nak berubah...Kadang2 marah jugak diri sendiri, kenapa susah sangat nak 'maintain' buat satu benda tu untuk berubah... kenapa ek? kat manalah silapnya..DAH TAHU DIRI TU YG SALAH, BERUBAH LAH! DAH LAH SEDAR TU LAMBAT. LAGI NAK TERHEGEH2...BILA STRESS SELALUNYA DTG DARI MCM2 FAKTOR KADANG2 YG ORG2 LAIN TIMBULKAN MEMBUAT KAN DIRI LAMA MUNCUL BALIK.AHHH....SUSAH NAK BUAT KEADAAN SEKELILING FAHAM APA YG KITA PERLU, APA YG BUAT KITA DOWN, SEBAB BILA DAH MELETOP JE ORG INGAT. BILA MELETOP JE ORG TAKE NOTE. ITU JE LAH KEBURUKAN YG ORG NAMPAK...NOTHING ELSE...nak tak nak, pesan siap2 kat diri sendiri..sabar sabar sabar...jangan ganggu orang lain...settle ur self first...ready kan diri fizikal dan mental jgn sakitkan hati org lain. buat benda yg Allah suka.

"...kita perlu berusaha untuk melihat apa yang kita percaya..", bak kata Ustaz. Percaya untuk apa? Percaya untuk berjaya...dan berjaya untuk berubah...So, pokoknya, usaha je yang kita mampu buat untuk berubah...betul tak? dan di akhir usaha, jangan lupa kedapkan dengan doa dan tawakal...Maybe kat situ kurangnya...DOA + TAWAKAL..



"O Allaah, let us see the good as good, and bless us with following it. And show us the falsehood as falsehood, and bless us with staying away from it, with Your mercy, O Most Merciful.."




“Wahai pemilik hati, wahai pembolak balik jiwa, teguhkanlah hati dan jiwa kami untuk sentiasa berpegang teguh pada agamaMu dan ketaatan di jalanMu”....


"Perubahan bukan satu pilihan..tapi kemestian..", kata Ustaz lagi....


Berubahlah Faeizen..tp tu lah...jgn request byk2 sgt perubahan aku...nak aku mcm itu, mcm ini,,, mcm2 lah request..mentang2 lah aku kata aku nak berubah...aku bukan apa..aku taknak, request mcm2 aku setuju sebab nak jaga hati, tp last2 aku tersasar,tergelincir, org yg request marah. then ckp aku xbuat apa yg harapkan, xberubah mana pun, ..please lah. satu persatu ya? mana aku mampu aku ubah, tlg aku bangun bukan tolak aku jatuh. Kdg2 aku terfikir, aku ni jht sgt ke...mmg jht pun...




No comments: