Sunday

isu pekerja KFC belasah customer

assalamualaikum.

mesti dah heboh kan ttg isu ni...

hurm....naik bulu roma aku tgk...huhu
tp tu lah...staf tu tetap salah.sebab dia belasah customer tu.
dont be offended. bg aku, mmg flow kfc ni slow semacam la...aku kadang2 pun geram gak...lambat,,,
lambat disebabkan tggu ayam ke burger masak tak pe jugak..tp kadang2 pekerja nya borak2...xfokus lgsg...burger dah siap pun tak perasan..aku plak yg kena ingatkan dan tunjuk EH TU BURGER SY KAN???

come on lah, jgn bg melayu dipandang rendah..keje mkn gaji tak salah, tp buat keje btl2...

*************************************************************************

tp, kalau nak dipandang dari sudut berbeza, aku yg penah makan gaji. byk kali gak la..mmg dah muak dgn perangai customer yg BONGKAK, ANGKUH! mmg stupid la! bila ingat balik mcm nak mencarut2 pun ada...haish!

1. kat kedai kasut dulu, bukan main lagi si customer i**** ni arah aku itu ini,,amek kasut itu ini, pastu hina2 aku plak keje kat kedai kasut..mmg gaduh besar lah dgn aku. time tu aku gaduh mulut je weh. dah gram tahap ape tak tau lah nk cakap. time tu dia kutuk aku dalam bahasa dia plus english..ingat aku bodoh tak tahu?? nseb baik takde bos time tu..perangai mcm setan lah diorg tu. hish.geram plak bila ingat balik.

2.time keje tesco, ya Allah...lg lah xleh blah...mcm karenah...nak aku scan itu dulu lah apelah...pastu bising biskut retak. ..barang beli beratus2 ingat aku dibayar gaji nak intai2 dulu ke barang ape kene scan dulu..dah lah bg aku baldi utk diletakkan barang2 nye...kecoh btul..siap kata aku BODOH??? perghhh...mmg aku hangin la...tp, time tu aku boleh sabar lg..ckp sori2...

3.ada lah sorg minah ni nak kata india tak..nak kata omputih tak...berlagak je lebih..nak plastik lah apela...dgn bongkak nye suruh aku bungkus kan brg2 dia..helo..tak tau ke tesco tmpt aku tu mmg customer sendiri yg selalunye bungkus. dah lah org tgh beratur ramai. dia bukan xbawak kawan, aku siap dgn rasa rendah diri bgtau leh x bungkus brg2 tu. kalau tak mmg jem lah kaunter. then , dia marah2, siap konon lah amek nama aku, no id aku..HAHHA ingat aku takut...dia kata aku rude,mana leh rude, xckp please pon.
HAHAHAH..ape lg..aku pun bls la...siap speaking lg..I ALREADY SAID 'TOLONG' to your fren.YOU DONT KNOW TOLONG IS SAME LIKE PLEASE? WHERE ARE YOU FROM HAH? then she claim lah yg dia duk overseas lah bru balik msia xingin nak tahu malay languange..then aku MINTAK MAAF LG N KATA AKU KALAU TAHU DIA ORG PUTIH, AKU XCKP TOLONG.AKU CKP PLZ. huh~! then bg aku amount duit salah2, dah bengang dia blah ..lupa nak complain kat manager..hahaha

4.ni auntie c***...mcm *****.sebab apa? dia nyanyuk ke apa..beli brg sket...mmg la sket..tp branded..1 brg dekat rm50..bila kena byr rm100. utk 4 brg, dia melolong mcm kena sawan.siap kate aku bodoh,gila dalam bahasa cina..Ingat aku bodoh tak tau? time tu, aku ada masalah sendiri., mmg mencucuk aku utk mengamuk lah kan..aku pun mengamuk la..AUNTIE, YOU INGAT SY TAK TAHU LAH, ANTI KATA SY BODOH GILA KAN???NI TGK NI RESIT NI TGK BETUL2, BILA MASA SY CURI DUIT ANTI???? LAIN KALI MASA AMBIL BARANG TGK HARGA. JGN INGAT SY KEJE CASHIER, BOLEH HINA2 SY. SY KERJA TAU, INGAT SY TAKDE PERASAAN KE?
haa...time ni aku mmg panas...smp customer cina kat belakang tu senyum kat aku...suruh aku sabar...nasib lah kaum kau xsemua berlagak hebat. huh.after that, suami anti tu MINTAK MAAF kat aku. bagus! mmg aku benci lah customer mcm tu.main ske hati hina2 pekerja makan gaji.

5.ada lg satu situasi, di mana, ada sorg anti c*** ni ty ada keje kosong lg tak? then aku toleh blkg depan, then kata, ada ja...boleh apply kalau nak..then dia kata, TUII..TAKNAKLA..EEE..C*** XNAK KEJE2 MCMNI....beliau berkata sedemikian sambil geleng2 kepala..huishh..mmg aku menahan kesabaran je time tu..dah xnak,dah la,no wonder lah dia dia tgk keliling pandang2..nak cari kaum dia..jijik ke keje kitorang..aku rasa perangai dia lg jijik.

hurmm....start dari tu, aku sedih sebenarnya..daripada kes no5 aku dpt merasakan itu mungkin mewakilkan pemikiran kaum tersebut maybe 50% yg memandang melayu ni mcm tu lah apelah..keje makan gaji..mati2 makan gaji...mmg xdinafikan, kalau gi mana2 giant ke,jusco ke even tesco, tesco tmpt aku...mmg majoriti malay.india sket..dlm 2/3 org je utk 1 department...kadang2 ade yg xde pun kaum lain...cina? diorang byk yg kat atasan...kadang2 kerani je...cara diorg pandang rendah kat aku n kwn2 aku keje cashier tu, membuat kan aku rasa xsbr nk masuk u..nk bljr rjn2...tp, sebenarnya apa yg nak dimalukan...biarlah mereka nak kata apa...tp i wonder la...mana perginya diorg punya kaum yg umur mcm kita2..? keje ape? bila perhati2, diorg ni selalu nk kje dlm syarikat perniagaan fmly je, mak ayah xbg mkn gaji mcm org bodoh je cashier,ke kilang ke mana ada diorg ni...yg ada mmg mcm cina..tp bukan..itu vietnam..hehe...diorg lebih selesa tmpt yg aircond, duduk relaks, xpanas...cth kedai handphone,kedai topup, kedai aksesori bdk2, ada je yg makan gaji, cuma mereka lebih suka bos mereka cina jugak, mereka lbih teliti dlm memilih tempat keje...hoho..ayat kene kias2 sket..jadi, aku tak sedih dah bila kenangkan melayu ni jadi kuli je....at least kita leh hidup bila campak kat mana2 pun...cuma, kena usaha lebih sket, rajin sket cari rezeki. =D

No comments: