Saturday

lupakan yg lain. meh mencintai rasulullah s.a.w.

allahummasolli a'la saiyidina muhammad
mari2 lupakan semua yg bersarang di minda dan mula lah berfikir sejenak, dlm sehari bpe kali kita mendoakan nabi muhammad? brp kali kita mengingati baginda selain dlm solat dan doa2?
berapa kali kita merindui baginda? sedangkan baginda lah yg terbaik dan akan memberi syafaat kelak di akhirat...baginda lah akan kita cari di akhirat nnt..bergerak ikut kelompok..kelompok apa? kelompok nabi muhammad s.a.w.... baginda menangis melihat manusia mcm aku ni agknya...yuk kita tambahkan apa yg kurang, kurangkan apa yg terlebih...aku akan jaga iman ku inshaAllah,dan aku akan berbaik sgka pd Allah. aku juga xnak mengumpat,  mengeruhkan keadaan atau apa2pun,dan aku xkan derhaka pd keluarga ku. aku akan cuba membahagiakan mereka. kalau aku buat salah, tegur aku ya? kamu semua baik, aku yakin Allah mesti syg kamu semua kan.doakn aku juga ya? ^_^


Daripada Abdul Rahman Bin Samurah ra berkata, 
Nabi Muhammad saw bersabda: 

"Sesungguhnya aku telah mengalami mimpi-mimpi 
yang menakjubkan pada malam aku sebelum di 
Israqkan........" 

1. Aku telah melihat seorang dari umatku telah di datang oleh malaikatul maut dengan keadaan yg amat mengerunkan untuk mengambil nyawanya, maka malaikat itu terhalang perbuatannya itu disebabkan oleh KETAATAN DAN KEPATUHANNYA KEPADA KEDUA IBUBAPANYA

2. Aku melihat seorang dari umatku telah disediakan azab kubur yang amat menyeksakan, diselamatkan oleh berkat WUDUKNYA YANG SEMPURNA

3. Aku melihat seorang dari umatku sedang dikerumuni oleh syaitan-syaitan dan iblis-iblis lakhnatullah, maka ia diselamatkan dengan berkat ZIKIRNYA YANG TULUS IKHLAS kepada Allah. 

4. Aku melihat bagaimana umatku diseret dengan rantai yang diperbuat daripada api neraka jahanam yang dimasukkan dari mulut dan dikeluarkan rantai tersebut ke duburnya oleh malaikat Ahzab,tetapi SOLATNYA YANG KHUSUK DAN TIDAK MENUNJUK-NUNJUK telah melepaskannya dari seksaan itu. 

5. Aku melihat umatku ditimpa dahaga yang amat berat, setiap kali dia mendatangi satu telaga di halang dari meminumnya, ketika itu datanglah pahala PUASANYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT memberi minum hingga ia merasa puas. 

6. Aku melihat umatku cuba untuk mendekati kumpulan para nabi yang sedang duduk berkumpulan-kumpulan, setiap kali dia datang dia akan diusir, maka menjelmalah MANDI JUNUB DENGAN RUKUN YANG SEMPURNANYA sambil kekumpulanku seraya duduk disebelahku. 

7. Aku melihat seorang dari umatku berada di dalam keadan gelap gelita di sekelilingnya, sedangkan dia sendiri di dalam keadaan binggung, maka datanglah pahala HAJI DAN UMRAHNYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT lalu mengeluarkannya dari kegelapan kepada tempat yang terang - benderang. 

8. Aku melihat umatku cuba berbicara dengan golongan orang mukmin tetapi mereka tidakpun membalas bicaranya, maka menjelmalah SIFAT SILATURRAHIMNYA DAN TIDAK SUKA BERMUSUH-MUSUHAN SESAMA UMATKU lalu menyeru kepada mereka agar menyambut bicaranya, lalu berbicara mereka dengannya. 

9. Aku melihat umatku sedang menepis-nepis percikan api ke mukanya,maka segeralah menjelma pahala SEDEKAHNYA YANG IKHLAS KERANA ALLAH SWT lalu menabir muka dan kepalanya dari bahaya api tersebut. 

SABDA RASULULLAH SAW: "SAMPAIKANLAH 
PESANANKU KEPADA UMATKU YANG LAIN 
WALAUPUN DENGAN SEPOTONG AYAT" 


No comments: