Wednesday

mengapa kenapa bagaimana nak yakin bercakap di khalayak ramai?

assalamualaikum.

dulu2 mmg lah berani...pidato sana sini...mmg arwah ayah dan kak hawa dah train aku setiap kali aku nak join apa2 competition contoh pidato, bercerita, story telling(bercerita versi english..hehe), tilawah(masuk sbb member skt..suara xmerdu pun...)...mmg takut sebenarnya bila berada kat depan..tp, cikgu2 byk membantu..setiap kali perhimpunan, aku diberi peluang practice pidato depan warga sekolah...plg best, bila habis je pertandingan, balik sekolah, kwn2 nampak aku bawak piala besar, diorang suka gila dan sorak bersama...wah..bahagianya time tu..ahhh..benda lama..skrg takut mcm nmpk hantu lau kena pggl nama present....haish...

3tahun berturut2 ..dulu ada peringkat zon, daerah, negeri, kebangsaan..kena pertahan kan kejuaraan tu yg susah...tahun pertama  kalah kat peringkat daerah dgn NUR ZITRA HANIM BTE PANGAT..sedapkan nama dia..skrg dia kat IPG mana ntah...kenangan....


sebab pidato tu lah aku rasa suara aku besar..dan nyaring, dan kuat...maaf.................................................aku akan low kan speaker ...huhuhuhu


tp, aku pelik, sejak aku membesar, makin takut plak ckp kat depan...mgkn aku berdepan dgn org yg hebat2...eh tak jugak....nape dulu2 aku leh je pidato depan juri2 yg dah beruban? hehe...sebab nya, aku xyakin dgn diri aku, xprepare bahan2 nak present...kalau dulu, setahun lebih awal, kakak akan tlg aku practice...dpt text je, terus hafal..smp ulang2...bila tilawah, aku baca byk kali smp leh hafal 2 page tu dgn jaya nya...

SO, PRACTICE,PREPARE,CONFIDENT!

tapi kan...ada benda lain nak share sebenarnya..ada sebab lain kita kurang yakin....mgkn kita tak jujur pd Allah ketika kita berseorangan..apa maksud tu ea?mm...bg aku ringkaskan...sebenarnya, bila kita sorg,,,kita patut ingat pd Allah lebih dr segala2nya..makin kita seorang, makin kita jadi kuat dgn segala macam rencah kehidupan yg Allah dah hidangkan utk kita berfikir hikmah nya...


credit to ustaz hasanuddin --->https://www.facebook.com/profile.php?id=100000926085594

Apa rahsia orang boleh berpidato di hadapan khalayak ramai tanpa gugup. Menghadiri training berbayar? Selalu berlatih? Jampi serapah? 

كُنْ صَحِيْحًا فِى السِّرِّ تَكُنْ فَصِيْحًا فِى الْعَلاَنِيَةِ

Itulah jawapan dari Sheikh Abdul Qadir Jailani. Jadilah benar ketika kamu bersunyi2an (berseorangan) nescaya kamu menjadi fasih di khalayak ramai.

Ketika berseorangan kita makin kuat dengan Allah S.W.T. Semakin khusyuk denganNya. Semakin lazat membayangkan kebesaranNya, SifatNya dan nama-namaNya Yang Mulia.

Kalau itu mantap, khalayak manusia akan menumpukan setiap patah bicara kita. Bicara kita terpancar dari hati yang jernih. Ia bertolak dari KEIKHLASAN seorang dai'e yang ditarbiyah saban minggu.





jom2 kita bersendirian bual2 dgn Allah..:)


No comments: